ACTUALITATEColind de An Nou. Plugușorul (1924)

Colind de An Nou. Plugușorul (1924)

Profesorul Gheorghe Cucu (1882-1932), considerat un clasic al muzicii corale românești, a cules în anii 1924-1927 peste 200 de colinde, la începutul proiectului fiind publicată o broșură ce cuprindea 12 colinde populare, aflăm de la Biblioteca Muzeului Municipiului București.

Broșura a fost publicată în anul 1924 la București și cuprindea „12 colinde populare”, culese de Gheorghe Cucu, profesor la Conservatorul de muzică, la Seminarul Nifon și dirijor al corului Sf. Mitropolii din București.

Broșura, cu o prefață de Miron Cristea, avea 12 pagini și avea 12 colinde care se cântau la Nașterea Domnului, la Anul Nou și în prima zi a anului, când biserica ortodoxă îl sărbătorește pe Sf. Vasile cel Mare.

Un astfel de colind de Anul Nou este Pulugușorul:

„Mâine anul se ’noiește/ Dă-i domnului, Doamne/ Plugușorul se pornește/ Dă-i domnului, Doamne/Plugușorul făr de boi/ Dă-i domnului, Doamne/Plugușorul tras de noi/ Dă-i domnului, Doamne/Urați flăcăi, mânați măi/ Dă-i domnului, Doamne,/Seara sfântului Vasile/ Dă-i domnului, Doamne/Fie-vă boieri, cu bine/ Dă-i domnului, Doamne/Sfânt Vasile cel frumos/ Dă-i domnului, Doamne/Să vă fie de folos/ Dă-i domnului, Doamne/Urați flăcăi, mânați măi/ Dă-i domnului, Doamne”.

Broșura citată reprezintă începutul unui proiect de readucere în atenția publicului a obiceiului colindatului, care începuse să se piardă nu numai în mediul urban, ci chiar și în unele zone rurale.

Potrivit sursei citate, profesorul Gheorghe Cucu (1882-1932), considerat un clasic al muzicii corale românești, a cules în anii 1924-1927 peste 200 de colinde. Colindele au fost culese de la elevii Seminarului Nifon, în majoritate originari din București și județele Munteniei (Ilfov, Ialomița, Prahova, Dâmbovița, Vlașca ș.a.).

Textele și partiturile au fost publicate în 1936, după moartea sa, sub îngrijirea lui Constantin Brăiloiu (1893-1958), ca volumul al șaselea al Arhivei de folclor.

 

 

 

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3media

Cele mai populaR3 articole

Articole R3laționate

IMPORTANT

Fiți LEI pentru R3: Am strâns 12.851 de lei din 45.000,...

Dragi prieteni, aici o să vă țin la curent cu campania de donații pe care am început-o pe 1 iulie 2021 și care se termină...