joi, februarie 29, 2024
ACTUALITATEColind de An Nou. Plugușorul (1924)

Colind de An Nou. Plugușorul (1924)

Profesorul Gheorghe Cucu (1882-1932), considerat un clasic al muzicii corale românești, a cules în anii 1924-1927 peste 200 de colinde, la începutul proiectului fiind publicată o broșură ce cuprindea 12 colinde populare, aflăm de la Biblioteca Muzeului Municipiului București.

Broșura a fost publicată în anul 1924 la București și cuprindea „12 colinde populare”, culese de Gheorghe Cucu, profesor la Conservatorul de muzică, la Seminarul Nifon și dirijor al corului Sf. Mitropolii din București.

Broșura, cu o prefață de Miron Cristea, avea 12 pagini și avea 12 colinde care se cântau la Nașterea Domnului, la Anul Nou și în prima zi a anului, când biserica ortodoxă îl sărbătorește pe Sf. Vasile cel Mare.

Un astfel de colind de Anul Nou este Pulugușorul:

„Mâine anul se ’noiește/ Dă-i domnului, Doamne/ Plugușorul se pornește/ Dă-i domnului, Doamne/Plugușorul făr de boi/ Dă-i domnului, Doamne/Plugușorul tras de noi/ Dă-i domnului, Doamne/Urați flăcăi, mânați măi/ Dă-i domnului, Doamne,/Seara sfântului Vasile/ Dă-i domnului, Doamne/Fie-vă boieri, cu bine/ Dă-i domnului, Doamne/Sfânt Vasile cel frumos/ Dă-i domnului, Doamne/Să vă fie de folos/ Dă-i domnului, Doamne/Urați flăcăi, mânați măi/ Dă-i domnului, Doamne”.

Broșura citată reprezintă începutul unui proiect de readucere în atenția publicului a obiceiului colindatului, care începuse să se piardă nu numai în mediul urban, ci chiar și în unele zone rurale.

Potrivit sursei citate, profesorul Gheorghe Cucu (1882-1932), considerat un clasic al muzicii corale românești, a cules în anii 1924-1927 peste 200 de colinde. Colindele au fost culese de la elevii Seminarului Nifon, în majoritate originari din București și județele Munteniei (Ilfov, Ialomița, Prahova, Dâmbovița, Vlașca ș.a.).

Textele și partiturile au fost publicate în 1936, după moartea sa, sub îngrijirea lui Constantin Brăiloiu (1893-1958), ca volumul al șaselea al Arhivei de folclor.

 

 

 

spot_img

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE