vineri, iulie 19, 2024
EDUCAȚIEUnul dintre cei mai importanți intelectuali români, prof. univ. dr. Lidia Vianu:...

Unul dintre cei mai importanți intelectuali români, prof. univ. dr. Lidia Vianu: Se cheamă naționalism ceea ce am pierdut, și, fără conștiința unui „acasă“, toate valorile morale sunt compromise

Profesor universitar dr. Lidia Vianu spune că românii nu sunt așa de slabi cum sunt prezentați și că studenții și universitățile noastre sunt mai performante decât multe universități străine. Ea a declarat într-un interviu, că după ce a predat doi în Statele Unite, poate spune „cu mâna pe inimă” că „iubește studenții filologi români.”

„După ce am predat doi ani de zile în Statele Unite, pot spune cu mâna pe inimă că iubesc studenții filologi români. Sunt deștepți, sunt sensibili, au curiozi­tatea învățăcelului, au încă simțul vechi al societății bine așezate (uneori au doar nostalgia ei, dar și asta e bine). Au respect pentru catedră și dorința de a-și câștiga onest existența.

Universitățile străine au fonduri. Au și profesori buni. Despre calitatea studen­ților aș prefera să nu mă pronunț. Să ne bucurăm că studentul român încă are dragoste de cultură. Și de cultura nea­mului lui.

În ce privește calitatea intelectuală a profesorului și a studentului, cu toate metehnele noastre, încă avem un mic avans. Valorile universitare sunt la locul lor. Buzunarele, însă, sunt goale, și sărăcia nu face casă bună cu progresul.

Cercetarea e muncă de o viață. Câtă vreme tânărul universitar român se zbate pentru ziua de mâine, nu are cărți, nu are de niciunele, și muncește zi-lumină, de nu mai apucă nici să doarmă – să nu mă întrebe nimeni cum e cu cercetarea în România, că iau foc.

Ca să spun foarte cinstit ce gândesc, suntem mai performanți decât multe universități străine, pentru că studentul român încă știe cum să studieze. Nu vom ajunge prea curând la nivelul de finanțare al altor state, unde industria universitară este în floare, dar să fim mulțumiți dacă nu pierdem și ce avem”, a spus prof. Vianu într-un interviu acordat „Tribunei învățământului”.

Dr. Vianu, unul dintre cei mai străluciți angliști români, spune că în 1990 în România au intrat și multe prostii. Ea afirmă că românii și-au pierdut naționalismul.

„Se schimbă viața în România. Părinții mei, în tinerețe, așteptau cu sufletul la gură: „Vin americanii!“. Au venit. Au adus „OMG (Oh, my God)!..“, sau mai rău, „Știi ce zic“. Au mai adus și Familia Bundy, și alte personaje care batjocoresc cu sânge rece.

Am avut noroc de 1990, dar nu am anticipat acest transfer cultural, uman, profesional de violență și singurătate. În aceste clipe de mare derută, profesorul este martir al neamului. Umilit de director, de elevi și de părinții lor, prost plătit… Dar cine spune vreodată aceste lucruri pe șleau? Nimeni. Pentru că puțini mai au încredere în România. Da, avem corupți, avem tot felul de neno­rociri și, în plus, atunci când vine vorba de încrederea românului că se poate ridica la o viață morală, altruistă, dedicată, în România, tare mă tem că ea nu mai există. Se cheamă naționalism ceea ce am pierdut, și, fără conștiința unui „acasă“, toate valorile morale sunt compromise”, a menționat ea.

Prof. Univ. Dr. Lidia Vianu este poetă, prozatoare, critic și traducător literar, profesor de literatură britanică modernistă și contemporană la Universitatea din București.

Unul dintre cei mai importanți intelectuali români, prof. Lidia Vianu a predat cu bursă Fulbright doi ani, la University of California – Berkeley și State University of New York – Binghamton. A publicat peste 20 de volume de critică, printre care The AfterMode și T.S. Eliot: An Author for All Seasons. A publicat de asemenea Metoda Lidia Vianu în șapte volume: Smile and Learn! A tradus în limba engleză și în limba română aproape 100 de volume. Pentru Marin Sorescu, The Bridge (2004), apărută la Bloodaxe Books, a primit premiul Poetry Society din Londra pentru Traducerea de Poezie. La Northwestern University Press a apărut în traducerea ei The Return of the Author, de Eugen Simion. A publicat Censorship in Romania (Central European University Press, 1997).

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

4 COMENTARII

 1. Am căutat din greu un articol cu tentă științifică, să pot face (cu scuzele de rigoare!) puțină „propagandă”. Altul mai bun n-am găsit.

  Vă amintiți numele ultimului COSMOnaut român ? Parcă Dumitru Dorin Prunariu. Cu „dublura” Dumitru Dediu.

  Dar numele ultimului ASTROnaut român ? Nici eu.

  Acum vestea cea mare:

  „Russia proposes to BRICS to form a special specialized module on the Russian Orbital Station in which the countries of the organization could conduct their scientific research, announced the Director General of “Roscosmos” Yuriy Borisov.

  As he added, the Russian orbital station will be the next step in the development of manned cosmonautics.”

  https://twitter.com/SpriterTeam/status/1683473523929481218?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1683473523929481218%7Ctwgr%5E3a8fcdcdc218e08030aa25e30c9fee7df63dbc03%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.telesurenglish.net%2Fnews%2FBRICS-International-Youth-Camp-to-Gather-60-Participants-20230724-0014.html

  Cu salutări d-nei profesoare.

  P.S.

  În cea mai bună tradiție a presei libere: D-l general Prunariu cum reacționează ? Nu-i-e dor ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE