PF Daniel, Patriarhul României, a explicat legătura dintre Înălțarea Domnului și Cinstirea Eroilor Neamului, având în vedere că în această zi de mare sărbătoare creștină, Biserica Ortodoxă îi cinstește și pe eroii neamului românesc.
În cuvântul ținut la finalul sfintei liturghii oficiate la Catedrala Patriarhală, PF Daniel a spus că rezistența poporului român în fața opresiunii migratorilor și a comuniștilor s-a datorat creștinismului său profund.
Iată transcrierea discursului său, așa cum a fost realizată de către agenția Basilica:
Înveți și ajuți! Cumpără-i copilului tău manualul „O istorie a lumii pentru copii” de Virgil Hillyer, și vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.
Patriarhul Daniel a reiterat în acest context că un nou monument contemporan în edificarea lui, Catedrala Naţională sau Catedrala Mântuirii Neamului, are ca prim hram Înălţarea Domnului – Ziua Eroilor, iar al doilea ocrotitor este Sf. Ap. Andrei, Ocrotitorul României.
Hrănește bine(le) ! Cumpără suplimentul alimentar Propolis mielat (tinctură de propolis cu miere) și vei contribui la susținerea siteului R3media
„De aceea, în seara zilei de 24 noiembrie 2018, înainte de sfinţirea altarului Catedralei Naţionale, în piciorul sfintei mese din altar, au fost aşezate listele cu sutele de mii de nume de eroi pe care ni le-a furnizat Ministerul Apărării Naţionale ca totdeauna să fie pomeniţi aceşti eroi ai neamului în Catedrala dedicată lor, Catedrala Mântuirii sau biruinţei neamului, Catedrala Naţională. A doua zi, altarul catedralei a fost sfinţit”.
„Prin aceasta, Catedrală Naţională se vede că este un simbol al iubirii poporului român faţă de Hristos Cel răstignit, înviat şi înălţat întru slavă, dar şi o cinstire a eroilor neamului”.
„Unul dintre cele şase clopote, care este mai mare decât celelalte, este dedicat pomenirii eroilor români din toate timpurile. Clopotul eroilor români de la Bucureşti este cel mai mare clopot european, după criteriul libertăţii de balans. Până în 2018, cel mai mare clopot european era cel din Catedrala din Köln, Germania”.
Parastasele şi pomelnicele sunt baza conştiinţei continuităţii neamului românesc
Anul 2021 a fost Anul comemorativ al celor adormiţi în Domnul, a amintit Patriarhul României.
„Cu acest prilej, au fost pomeniţi toţi cei adormiţi în Domnul, dar în mod deosebit eroii neamului românesc. De aceea, Patriarhia Română a emis o diplomă comemorativă şi o medalie comemorativă şi această diplomă însoţită de medalie a fost oferită tuturor cimitirelor din străinătate în care se află ostaşi români, iar în ţară au fost dăruite personal de noi aproape 50 de diplome şi medalii comemorative tuturor cimitirelor eroilor români din România, prin intermediul Ministerului Apărării Naţionale”.
„Prin aceasta, dorim să arătăm că atunci când cinstim eroii neamului românesc, cinstim demnitatea poporului român jertfelnic şi luptător. Anul trecut am căutat să scoatem în evidenţă că pomenirea aceasta a eroilor din neam în neam, din generaţie în generaţie, înseamnă o cultură a sufletului românesc. Parastasele şi pomelnicele sunt baza conştiinţei continuităţii neamului românesc. Pentru că îi pomenim din neam în neam, din generaţie în generaţie, afirmăm conştiinţa unităţii naţionale şi conştiinţa continuităţii naţionale”.
Cei trecuţi la Domnul simt când ne rugăm pentru ei
„Astăzi, prin pomenirea pe care o facem prin cinstirea adusă eroilor neamului, noi ne cinstim propriul popor şi demnitatea de creştin care ştiu că prin rugăciunea pentru cei trecuţi la Domnul arătăm că iubirea este mai tare decât moartea”, a subliniat Părintele Patriarh Daniel.
„Oamenii mor cu adevărat atunci când sunt uitaţi, dar când sunt pomeniţi, când li se îngrijesc mormintele, când li se aduc flori la morminte şi sunt însoţite de lumânări şi rugăciuni, atunci ei trăiesc, sunt în comuniune cu noi”.
„Multe momente din istoria Bisericii arată că cei trecuţi la Domnul simt când ne rugăm pentru ei, simt când facem pomană pentru ei şi simt că-i iubim. Ei sunt morţi cu trupul, dar sufletul lor, luminat de credinţă şi de nădejdea Învierii, comunică, simte că este iubit şi pomenit”.
„Să ne rugăm lui Dumnezeu să-i odihnească cu drepţii pe toţi eroii români din toate timpurile, spre slava Preasfintei Treimi şi a noastră mântuire”, a spus, în încheiere, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.