joi, februarie 9, 2023
ACTUALITATEVIDEO | Mugur Isărescu dă vina pe bănci: Au sărit calul și...

VIDEO | Mugur Isărescu dă vina pe bănci: Au sărit calul și au dus ROBOR-ul peste dobânda-cheie. Treptat, lumea a constatat că inflația îi afectează puterea de cumpărare așa că a intervenit o temperare a consumului

Mugur Isărescu a făcut un comentariu cu privire la creșterea ROBOR în care a criticat și băncile comerciale că ar fi exagerat cu majorarea. Nici previziunile de pe piața muncii nu sunt optimiste, fiind așteptată o creștere a șomajului. Guvernatorul BNR a mai declarat și că vremea dobânzilor mici a trecut, conform EVZ.

Mugur Isărescu a declarat că „cea mai scăzută inflație din Europa depășește 5%. România e pe locul al 7-lea va nivel al inflației. În România inflația s-a datorat energiei, utilităților, dar și bunurilor alimentar.

Dacă nu intervenea schema de plafonare am fi avut o inflație de 20%. În Ungaria inflația e mai mică pentru că și schema de plafonare a fost mai generoasă”, a mai subliniat guvernatorul Băncii Naţionale.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Să nu trăim în minciună. Un manual pentru disidenții creștini, de Rod Dreher, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Mugur Isărescu: Băncile „au sărit calul”

Cu privire la indicele ROBOR, Mugur Isărescu a spus că băncile sunt cauza acestor creșteri „au sărit calul” și au dus ROBOR-ul peste dobânda-cheie. „Au supra-reacționat”.

„ROBOR-ul se mișcă aproape de rata dobânzii de politică monetară. De mai bine de 4-5 luni s-a decuplat. Băncile au sărit calul și au dus ROBOR-ul peste dobânda-cheie. Au supra-reacționat. A fost clară tendința băncilor și a traderilor să privească pesimist viitorul. (…) Le transmit băncilor să fie mai atente la semnalele date de Banca Națională”, a mai spus Isărescu.

ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile românești se împrumută între ele, în lei. Evoluția ROBOR este influențată de mai mulți factori dintre care cei mai importanți se referă la politica monetară a BNR, lichiditatea de pe piața, inflația și politica fiscală.
Rata inflației se va plafona în acest trimestru

Mugur Isărescu: „E posibil ca în august să vedem unele creșteri, dar treptat-treptat, tendința e de scădere. Consumul populației a evoluat favorabil, ceea ce era de așteptat. Treptat, lumea a constatat că inflația îi afectează puterea de cumpărare așa că a intervenit o temperare a consumului. Credem că în semestrul al doilea acest lucru se va vedea și mai bine”, a declarat guvernatorul BNR.

„Perioada dobânzilor puternic real negative este o perioadă depășită. În istoria omenirii o data sau de două ori într-un secol apar aceste perioade de represiune financiare. A ne raporta la cum erau dobânzile acum 4-5 ani nu ne ajută. Acea perioadă nu se va repeta în grabă”, a mai spus Isărescu, precizând și că „o dobândă normală într-o perioadă fără inflație este de 3-6%”, informează Agerpres.

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

Dragi prieteni,

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

34,500FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate