miercuri, decembrie 11, 2024
ACTUALITATEVIDEO | Mugur Isărescu dă vina pe bănci: Au sărit calul și...

VIDEO | Mugur Isărescu dă vina pe bănci: Au sărit calul și au dus ROBOR-ul peste dobânda-cheie. Treptat, lumea a constatat că inflația îi afectează puterea de cumpărare așa că a intervenit o temperare a consumului

Mugur Isărescu a făcut un comentariu cu privire la creșterea ROBOR în care a criticat și băncile comerciale că ar fi exagerat cu majorarea. Nici previziunile de pe piața muncii nu sunt optimiste, fiind așteptată o creștere a șomajului. Guvernatorul BNR a mai declarat și că vremea dobânzilor mici a trecut, conform EVZ.

Mugur Isărescu a declarat că „cea mai scăzută inflație din Europa depășește 5%. România e pe locul al 7-lea va nivel al inflației. În România inflația s-a datorat energiei, utilităților, dar și bunurilor alimentar.

Dacă nu intervenea schema de plafonare am fi avut o inflație de 20%. În Ungaria inflația e mai mică pentru că și schema de plafonare a fost mai generoasă”, a mai subliniat guvernatorul Băncii Naţionale.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Să nu trăim în minciună. Un manual pentru disidenții creștini, de Rod Dreher, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Mugur Isărescu: Băncile „au sărit calul”

Cu privire la indicele ROBOR, Mugur Isărescu a spus că băncile sunt cauza acestor creșteri „au sărit calul” și au dus ROBOR-ul peste dobânda-cheie. „Au supra-reacționat”.

„ROBOR-ul se mișcă aproape de rata dobânzii de politică monetară. De mai bine de 4-5 luni s-a decuplat. Băncile au sărit calul și au dus ROBOR-ul peste dobânda-cheie. Au supra-reacționat. A fost clară tendința băncilor și a traderilor să privească pesimist viitorul. (…) Le transmit băncilor să fie mai atente la semnalele date de Banca Națională”, a mai spus Isărescu.

ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile românești se împrumută între ele, în lei. Evoluția ROBOR este influențată de mai mulți factori dintre care cei mai importanți se referă la politica monetară a BNR, lichiditatea de pe piața, inflația și politica fiscală.
Rata inflației se va plafona în acest trimestru

Mugur Isărescu: „E posibil ca în august să vedem unele creșteri, dar treptat-treptat, tendința e de scădere. Consumul populației a evoluat favorabil, ceea ce era de așteptat. Treptat, lumea a constatat că inflația îi afectează puterea de cumpărare așa că a intervenit o temperare a consumului. Credem că în semestrul al doilea acest lucru se va vedea și mai bine”, a declarat guvernatorul BNR.

„Perioada dobânzilor puternic real negative este o perioadă depășită. În istoria omenirii o data sau de două ori într-un secol apar aceste perioade de represiune financiare. A ne raporta la cum erau dobânzile acum 4-5 ani nu ne ajută. Acea perioadă nu se va repeta în grabă”, a mai spus Isărescu, precizând și că „o dobândă normală într-o perioadă fără inflație este de 3-6%”, informează Agerpres.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE