duminică, octombrie 1, 2023
ACTUALITATEAlertă în UE! Au fost găsite pesticide nocive în cerealele din Ucraina....

Alertă în UE! Au fost găsite pesticide nocive în cerealele din Ucraina. România suspendă importul în al 12-lea ceas, urmare a deciziei Comisiei Europene

Samuel Vlcan, ministrul slovac al Agriculturii, a anunțat că un test danez efectuat pe cereale ucrainene ajunse în Slovacia, au găsit pesticide nocive în acestea, conform Agerpres.

Deși este printre cei mai vehemenți susținători ai Ucrainei în războiul cu Rusia, Slovacia a fost printre primele țări care au sistat importurile de cereale ucrainene, în urmă cu mai bine de două săptămâni.

Au fost găsite la acea vreme 1.500 de kilograme de cereale care conțineau pesticide, iar decizia de a interzice importurile a fost criticată la scară largă. Drept urmare, Slovacia a apelat la un laborator independent, din Danemarca, pentru a confirma că acele cereale conțineau substanțe periculoase.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: George Soros – puterea din umbră, de David Horowitz și Richard Poe,  vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului  R3media.

Pentru a ajuta Ucraina după războiul pornit de Rusia contra acestei țări în februarie anul trecut, UE a suspendat taxele vamale și celelalte măsuri de apărare comercială aplicate importurilor de cereale și altor produse alimentare ucrainene. Totuși, în loc doar să treacă prin țările vecine, mare parte din cereale au rămas în țări precum Slovacia, Ungaria, Polonia sau România, iar producătorii locali au fost dezavantajați de prețurile mai mici la care se vindeau cerealele din Ucraina. Drept urmare, aceștia au rămas cu stocurile pline.

Polonia, Ungaria, Slovacia și Bulgaria au fost primele țări care au sistat temporar importurile pentru anumite produse ucrainene.

România a sistat importurile în al 12-lea ceas

Astăzi, Comisia Europeană a decis activarea clauzei de salvgardare pentru România, Polonia, Ungaria, Slovacia și Bulgaria. Acest lucru înseamnă că importul de grâu, porumb, rapiță și semințe de floarea-soarelui din Ucraina va fi stopat, conform Ziare.com.

„Decizia va fi comunicată azi (marți, 2 mai – n.r.) și va intra în vigoare tot azi“, a confirmat, pentru Profitul Agricol, Miriam Garcia Ferrer, purtător de cuvânt al Comisiei pentru probleme de agricultură și comerț.

Comisarul pentru Comerț și vicepreședinte al Comisiei, Valdis Dombrovskis, a postat vineri o informare pe contul său de Twitter, anunțând un acord de principiu cu cele cinci țări pentru ca importurile să se oprească până la data de 5 iunie.

„Sunt bucuros să anunț că am ajuns la un acord politic privind importurile de produse agroalimentare ucrainene în UE. Am convenit cu cele cinci state membre vecine ale UE și cu Ucraina asupra modului în care vom aborda situația”, a declarat Dombrovskis.

Acordul presupune că Polonia, Ungaria, Bulgaria și Slovacia ridică restricțiile unilaterale.

„Am acționat pentru a răspunde preocupărilor atât ale fermierilor din țările vecine ale UE, cât și ale Ucrainei”, a declarat Dombrovskis.

Uleiul de floarea soarelui va fi doar monitorizat, alături de alte produse.

Miercuri, 3 mai, este planificată aprobarea de către Comisie și a celui de-al doilea pachet de ajutor financiar pentru statele afectate de fluxurile ucrainene, în sumă de 100 de milioane de euro. Totodată, va fi comunicată și suma alocată României.

Alianța pentru Unirea Românilor a fost singura forță politică ce și-a asumat în ultima lună o poziție fermă față de sistarea importului de cereale ucrainene în România.

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

CITEȘTE MAI MULT

2 COMENTARII

  1. arbidol&ivermectina!

    [PDF] Stronghold, INN-selamectin
    http://www.ema.europa.eu › stronghold-epar-product-information_ro
    Stronghold 15 mg soluţie spot-on pentru câini şi pisici ≤ 2,5 kg. Stronghold 30 mg soluţie spot-on pentru câini de 2,6 – 5,0 kg.

    -costa de te rupe!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

37,000FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate