sâmbătă, iunie 15, 2024
ACTUALITATEVIDEO | Experimentele din educație ale lui Sorin Cîmpeanu vor costa peste...

VIDEO | Experimentele din educație ale lui Sorin Cîmpeanu vor costa peste 36 de miliarde de lei. Acestea sunt doar o parte din programul „România Educată”

Aplicarea noilor legi ale educației, ale căror proiecte au fost puse miercuri în dezbatere publică, ar avea un impact bugetar total de peste 36 de miliarde de lei, a anunțat ministrul Sorin Cîmpeanu, în cadrul unui briefing guvernamental de presă, conform Agerpres.

„Impactul bugetar este foarte mare. Este vorba de un impact bugetar de peste 5 miliarde de lei pentru legea învățământului superior și de peste 31 de miliarde de lei pentru legea învățământului preuniversitar. Doar 25 % reprezintă impact al creșterilor salariale, care vor fi de 43 %, restul sunt burse pentru elevi.

Avem o finanțare pentru elevii de învățământ primar de 700 de lei per elev, o finanțare pentru învățământul gimnazial de 900 de lei per elev, o finanțare pentru învățământul liceal, filiere teoretice și vocaționale de 1.500 de lei per elev și, nota bene, încurajarea învățământului profesional printr-o finanțare pentru fondul de burse per elev de 3.000 de lei pentru liceele profesionale. (…)

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Să nu trăim în minciună. Un manual pentru disidenții creștini, de Rod Dreher, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Pentru studenți avem creșteri de 50%, de la 201 de lei per student și lună, până la 300 RON per student și lună”, a declarat ministrul Educației miercuri, la finalul ședinței Guvernului.

Proiectele de lege ale învățământului preuniversitar și învățământului superior au fost puse în consultare publică pe site-ul Ministerului Educației, iar propunerile pot fi transmise până pe 24 august, a mai anunțat Sorin Cîmpeanu. Propunerile pot fi transmise pe adresa de e-mail consultare.legieducatie@edu.gov.ro, în intervalul 13 iulie – 24 august.

„Este o zi importantă, astăzi, când lansăm în consultare publică, pentru o perioadă de o lună și jumătate, mai exact până pe data de 24 august, proiectele celor două legi ale educației, Legea învățământului preuniversitar și legea învățământului superior. Sunt două legi care doresc să reformeze, într-o manieră radicală, în egală măsură necesară și așteptată, sistemul de educație din România.

Mizăm pe propuneri constructive, în așa fel încât, la finalul perioadei de consultare publică, de o lună și jumătate, să avem o formă îmbunătățită a acestor proiecte de lege, pentru ca mai apoi proiectele să intre în procedură parlamentară de aprobare”, a spus ministrul.

Schimbările radicale ce vor urma să fie implementate de Minister fac parte din programul național „România Educată”. Acesta cuprinde inclusiv introducerea educației sexuale sub formă obligatorie sau eliminarea unor materii din trunchiul comun de discipline, precum religia, limbile moderne și educația fizică.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE