Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu a anunțat, miercuri, după ședința de Guvern, că astăzi se lansează în consultare publică, până pe data de 24 august, proiectele celor două legi ale educației, două legi care doresc să reformeze, într-o manieră radicală sistemul de educație, conform news.ro.
„Este o zi importantă, astăzi, când lansăm în consultare publică, pentru o perioadă de o lună și jumătate, mai exact până pe data de 24 august, proiectele celor două legi ale educației, Legea învățământului preuniversitar și legea învățământului superior. Sunt două legi care doresc să reformeze, într-o manieră radicală, în egală măsură necesară și așteptată, sistemul de educație din România.
Mizăm pe propuneri constructive, în așa fel încât, la finalul perioadei de consultare publică, de o lună și jumătate, să avem o formă îmbunătățită a acestor proiecte de lege, pentru ca mai apoi proiectele să intre în procedură parlamentară de aprobare”, a spus ministrul.
Citești și ajuți! Cumpără cartea: Cultura noastră: ce a mai rămas din ea, de Theodore Dalrymple vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.
Ministrul Educației a afirmat că toate evaluările vor fi standardizate și Ministerul Educației va avea o proprie platformă de evaluare standardizată. ”S-a început deja lucrul la standardele de evaluare”, a afirmat el.
Astfel, elevii care vor intra în septembrie 2023 în clasa a noua de liceu, vor avea planuri cadru noi, curriculum nou și o șansă în plus de intrare prin examen de admitere și mai cu seamă, vor avea o pondere de mult timp cerută de 50% discipline în trunchiul comun, 20% discipline de specializare și până la 30% curriculum la decizia școlii.
În aceeași clasă, pentru 30% dintre discipline, vor putea fi organizate până la 4 grupe pentru a exista o personalizare a educației și ca patru grupe să își aleagă disciplinele de interes și pe care profesorii le pot corela cu aptitudinile elevilor.
Despre Bacalaureat, ministrul a spus că „va arăta cu totul altfel”: „Știu că este de înțeles o schimbare radicală de paradigmă, examenul de bacalaureat se dorește un examen echitabil, care să nu servească doar la acces în facultate ci să îți ofere o calificare, credibilă, pe care angajatorii și universitățile să o ia în considerare”.
Despre proba de limbă și literatură română, ministrul Cîmpeanu a spus că o noutate ar fi reintroducerea Gramaticii în programă, pentru a susține abilitățile de comunicare în limba română. A doua probă este cea de matematică. „Aceste două probe ar putea avea o pondere în proba scrisă de 40% sau 50%”, a precizat ministrul.
Aceste schimbări radicale fac parte din programul național „România Educată”. Din acesta fac parte inclusiv introducerea educației sexuale sub formă obligatorie sau eliminarea unor materii din trunchiul comun de discipline, precum religia, limbile moderne și educația fizică.