luni, octombrie 2, 2023
ACTUALITATEVIDEO | Au fost deshumate osemintele ieroschimonahului român Dionisie Ignat din Sfântul...

VIDEO | Au fost deshumate osemintele ieroschimonahului român Dionisie Ignat din Sfântul Munte Athos. La eveniment a participat Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor

În Sfântul Munte Athos, la Chilia „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”-Colciu, a fost săvârșită joi, 17 noiembrie 2022, rânduiala specială a deshumării osemintelor marelui duhovnic român, părintele Dionisie Ignat.

Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a fost prezent împreună cu monahi din obștile mai multor chilii și mănăstiri athonite, precum și pelerini din România care l-au cunoscut sau au auzit despre viața și lucrarea părintelui Dionisie Ignat.

„Părinții athoniți din neamul românilor sau din alte neamuri îl cinstesc în mod deosebit pe iero­schimonahul Dionisie Ignat, care a viețuit la Chilia «Sfântul Gheorghe»-Colciu din apropierea Mănăstirii Vatoped (…). În discuțiile pe care le-am avut cu părinții de la Vatoped și cu un părinte gruzin care a alcătuit slujba de scoatere a osemintelor părintelui Dionisie Ignat, am întâlnit cuvinte rostite deja despre sfințenia lui.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Să nu trăim în minciună. Un manual pentru disidenții creștini, de Rod Dreher, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Astfel, părinții de aici vorbesc despre scoaterea din mormânt a moaștelor părintelui Dionisie. Chipul lui este zugrăvit în icoană, iar Mănăstirea Vatoped, într-o frumoasă galerie a marilor părinți duhovnicești ai veacului al 20-lea, l-a așezat la loc de cinste cu ani în urmă și pe părintele Dionisie Ignat (…).

Până în anul 1990 despre părintele Dionisie Ignat se știa foarte puțin în România. Într-un cerc restrâns, mai ales în cazul părinților de la Sihăstria și al unor cunoscuți îndeaproape, era pomenit numele lui (…).

Părintele Dionisie era printre puținii români care au înfruntat vremurile și anii și s-a nevoit la Muntele Athos. Ceea ce s-a întâmplat cu el a devenit cunoscut în ultimii ani ai vieții. Toți știau că la Colciu rugăciunea își găsise un oștean vrednic. Toți știau de bunăvoința lui, de nevoința și râvna lui”, a declarat părintele Timotei Prahoveanul pentru Radio TRINITAS.

Rânduiala de deshumare a avut loc după slujba Vecerniei

„Unul dintre părinții Mănăstirii Vatoped, care a consultat mai multe manuscrise, a alcătuit o slujbă specială pentru deshumarea osemintelor părintelui Dionisie Ignat. Această rânduială a fost săvârși­tă în ziua de joi, 17 noiembrie, îndată după slujba Vecerniei, care a fost oficiată în chilia Sfântului Gheorghe. Ea cuprinde ectenii, rugăciuni și rânduieli asemenea slujbei Parastasului și totuși diferite.

În primul rând, observ troparele Sfântului Gheorghe, care a fost ocrotitorul chiliei unde a trăit mulțime de ani părintele Dionisie Ignat, dar și troparul Sfântului Dionisie Areopagitul. Apoi, mai multe ectenii unde se cer pomenirea, adormirea, ușurarea, odihna și iertarea păcatelor robului lui Dumnezeu Dionisie ieroschimonahul. Rugăciunile de la pomenirile obișnuite sunt înlocuite cu rugăciuni speciale (…).

Ultima ectenie pentru cei adormiți are însă o rugăciune inspirată. Mănăstirea Vatoped a mai avut câțiva părinți duhovnicești pe care i-a propus spre canonizare în ultima perioadă, dar au fost și cazurile unor părinți îmbunătățiți ale căror oseminte nu au fost scoase din mormânt înainte de canonizare, celebru fiind cazul părintelui Paisie Aghioritul”, a mai spus Preasfinția Sa Timotei Prahoveanul.

Anul acesta, în luna mai, s-au împlinit 18 ani de la trecerea la Domnul a iero­schimonahului Dionisie Ignat. Părinții aghioriți români Dionisie Ignat de la Schitul Colciu și Petroniu Tănase de la Schitul Prodromu au fost propuși spre canonizare Patriarhiei Ecumenice notează Ziarul Lumina.

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

CITEȘTE MAI MULT

1 COMENTARIU

  1. Era un parinte bătrân la Chilia Sfinților Arhangheli din Katounakia, Ghedeon, se numea. A adormit in Domnul prin 2018. Acesta ajunsese in Katounakia in urma cu cateva zeci de ani la sfatul parintelui Dionisie Ignat pe care il considera sfant! In 2017 nici macar nu știa ca acesta adormise in Domnul in 2004 ( nu ieșise niciodata din Sfantul Munte si nici prin Munte nu umbla)! A fost surprins cand i am spus.
    Acesta este/era bătrânul Ghedeon
    https://m.facebook.com/Αγαπώ-τον-Χριστό-144710609476803/videos/ένας-από-τους-μεγαλύτερους-ασκητές-του-αγίου-όρους-ο-μακαριστός-γέροντας-γεδεών-/630077561672794/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

37,000FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate