ACTUALITATEUnul dintre avocații generali ai Curții Europene de Justiție susține că Bulgaria...

Unul dintre avocații generali ai Curții Europene de Justiție susține că Bulgaria ar trebui să elibereze acte de identitate în care să figureze două mame

Bulgaria ar trebui să elibereze acte de identitate pentru un copil cu două „mame” aflate într-o căsătorie între persoane de același sex, a declarat joi unul dintre avocații generali ai Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) într-o opinie, deși blocul nu poate forța țara să recunoască legal căsătoria sau părinții lor, scrie Reuters.

Opinia acestuia se referă la un caz al unui cuplu bulgaro-britanic  în care ambele femei sunt recunoscute ca „mame ”pe certificatul de naștere al copilului lor, care a fost emis în Spania, țara în care locuiesc.

Dar Bulgaria, care nu recunoaște căsătoria între persoane de același sex, a refuzat să le numească pe ambele ca mame într-un certificat național de naștere pe care cuplul îl căutase pentru a obține un document de identitate bulgar – și, prin urmare, UE – pentru copil.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Dacă Dumnezeu nu ar exista de G.K. Chesterton vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Deși Bulgaria nu poate împiedica dreptul la libera circulație a cetățenilor săi la nivelul UE, poate refuza eliberarea unui certificat de naștere numind ambele femei drept mame în conformitate cu legislația sa națională, potrivit avizului.

„Dacă copilul este cetățean bulgar … Bulgaria trebuie să îi elibereze un document de identitate sau un document de călătorie referitor la (femeia bulgară) V.M.A. și soția ei în calitate de părinți, pentru a permite copilului să călătorească individual cu fiecare părinte ”, a spus avizul.

„În schimb, Bulgaria poate … să justifice refuzul de a recunoaște filiația copilului, astfel cum este stabilit în certificatul de naștere spaniol, în scopul întocmirii unui certificat de naștere care determină filiația copilului respectiv în sensul legislației interne a familiei . ”

Contradicția evidențiază situația din UE cu privire la cuplurile homosexuale, unde unele țări permit căsătoria și creșterea copilului între persoane de același sex, în timp ce altele nu.

În practică, asta înseamnă că cuplurile care se bucură de drepturi matrimoniale și parentale depline într-o țară din UE sunt private de ele dacă călătoresc în alta.

Executivul blocului face presiuni pentru recunoașterea reciprocă a relațiilor de familie din UE în cadrul unei noi strategii de consolidare a drepturilor LGBT, care vine pe fondul restricțiilor tot mai mari impuse comunităților gay din țări precum Polonia și Ungaria.

O decizie finală a instanței cu sediul în Luxemburg, care nu trebuie să urmeze de obicei avizele preliminare, este de așteptat în următoarele luni, scrie sursa citată.

Facebook Notice for EU!
You need to login to view and post FB Comments!
  • SUBIECTE FIERBINȚI
  • cjue

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3media

1 COMENTARIU

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

Cele mai populaR3 articole

Articole R3laționate

IMPORTANT

Fiți LEI pentru R3: Am strâns 12.851 de lei din 45.000,...

Dragi prieteni, aici o să vă țin la curent cu campania de donații pe care am început-o pe 1 iulie 2021 și care se termină...