ACTUALITATEUngaria și Polonia, învingătoare? Presa ungară anunță că Angela Merkel a acceptat...

Ungaria și Polonia, învingătoare? Presa ungară anunță că Angela Merkel a acceptat condițiile celor două țări pentru bugetul UE, Berlinul nu confirmă informația

Ungaria şi Polonia au obţinut o mare victorie în dezbaterea asupra bugetului Uniunii Europene, anunță portalul ungar de ştiri Origo, citat joi de MTI, anunță Agerpres.

Origo a relatat, miercuri, că Angela Merkel, cancelarul Germaniei, a acceptat condiţiile stabilite de premierul ungar Viktor Orban şi omologul său polonez Mateusz Morawiecki.

Potrivit sursei citate, acordul „elimină posibilitatea de a pedepsi ţări în condiţii politice neclare, în special în legătură cu probleme legate de migraţie şi ideologia de gen”.

Potrivit proiectului de acord, suveranitatea naţională a statelor membre, inclusiv structura lor fundamentală politică şi constituţională, precum şi aspecte legate de obiectivitate şi tratament egal şi interzicerea discriminării negative trebuie să beneficieze de o atenţie specială la elaborarea condiţiilor generale vizând protejarea bugetului comunitar, a scris Origo.

Procedurile UE trebuie să fie proporţionale cu impactul posibilelor încălcări de reguli asupra bugetului comunitar şi trebuie demonstrată o relaţie clară cauză-efect între respectiva încălcare şi impactul negativ asupra intereselor financiare ale UE.

Nu este suficient ca executivul european să spună că a fost încălcat statul de drept, va trebui să demonstreze că acest lucru a afectat negativ bugetul UE, a consemnat portalul ungar de ştiri.

Pe de altă parte, și vicepremierul polonez Jaroslaw Gowin a evocat miercuri un ”acord în triunghiul Varşovia-Berlin-Budapesta” care ar putea permite evitarea veto-ului pe care Polonia şi Ungaria îl menţin asupra bugetului multianual al UE şi planului european de relansare din cauza condiţionării accesării fondurilor europene de statul de drept, a relatat AFP, citată de News.ro.

Potrivit sursei citate, Berlinul nu a confirmat şi nici nu a dezminţit această informaţie. ”Aşteptăm o confirmare finală”, a declarat un diplomat german la Bruxelles.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3media

Cele mai populaR3 articole

Articole R3laționate

IMPORTANT

Fiți LEI pentru R3: Am strâns 12.851 de lei din 45.000,...

Dragi prieteni, aici o să vă țin la curent cu campania de donații pe care am început-o pe 1 iulie 2021 și care se termină...