ACTUALITATEUngaria și Polonia, învingătoare? Presa ungară anunță că Angela Merkel a acceptat...

Ungaria și Polonia, învingătoare? Presa ungară anunță că Angela Merkel a acceptat condițiile celor două țări pentru bugetul UE, Berlinul nu confirmă informația

Ungaria şi Polonia au obţinut o mare victorie în dezbaterea asupra bugetului Uniunii Europene, anunță portalul ungar de ştiri Origo, citat joi de MTI, anunță Agerpres.

Origo a relatat, miercuri, că Angela Merkel, cancelarul Germaniei, a acceptat condiţiile stabilite de premierul ungar Viktor Orban şi omologul său polonez Mateusz Morawiecki.

Potrivit sursei citate, acordul „elimină posibilitatea de a pedepsi ţări în condiţii politice neclare, în special în legătură cu probleme legate de migraţie şi ideologia de gen”.

Potrivit proiectului de acord, suveranitatea naţională a statelor membre, inclusiv structura lor fundamentală politică şi constituţională, precum şi aspecte legate de obiectivitate şi tratament egal şi interzicerea discriminării negative trebuie să beneficieze de o atenţie specială la elaborarea condiţiilor generale vizând protejarea bugetului comunitar, a scris Origo.

Procedurile UE trebuie să fie proporţionale cu impactul posibilelor încălcări de reguli asupra bugetului comunitar şi trebuie demonstrată o relaţie clară cauză-efect între respectiva încălcare şi impactul negativ asupra intereselor financiare ale UE.

Nu este suficient ca executivul european să spună că a fost încălcat statul de drept, va trebui să demonstreze că acest lucru a afectat negativ bugetul UE, a consemnat portalul ungar de ştiri.

Pe de altă parte, și vicepremierul polonez Jaroslaw Gowin a evocat miercuri un ”acord în triunghiul Varşovia-Berlin-Budapesta” care ar putea permite evitarea veto-ului pe care Polonia şi Ungaria îl menţin asupra bugetului multianual al UE şi planului european de relansare din cauza condiţionării accesării fondurilor europene de statul de drept, a relatat AFP, citată de News.ro.

Potrivit sursei citate, Berlinul nu a confirmat şi nici nu a dezminţit această informaţie. ”Aşteptăm o confirmare finală”, a declarat un diplomat german la Bruxelles.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3media

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai populaR3 articole

Articole R3laționate

IMPORTANT