OPINIITredecilog pentru tineri

Tredecilog pentru tineri

Un sumar în 13 puncte pentru tinerii care ar considera utilă o „foaie de parcurs”, în puncte cât se poate de concrete, pentru viața de zi cu zi, spre clar. Sunt trimiteri indirecte la câțiva autori tari: sf. Ioan Scărarul, Mircea Vulcănescu, Nae Ionescu, în care poate sta refacerea noastră ca neam, prin tăria celor care pot ajunge la ei.

Scopul este accesul la cunoaștere (absolut necesară), împletită cu disciplina duhovnicească – smerita cugetare a lui Ioan Scărarul, punctată de satisfacția dumiririi (Nae Ionescu) și a unui corp apt să susțină aspirațiile. Iată-l:

1. Ascultare – „Ascultător este omul care a respins rânduiala de sine și urmează învățătorului” (Stăniloae în Sf. Ioan Scărarul) spre a mărturisi ce pot oferi

2. Smerita cugetare – mărturisirea (baza trezviei – luarea aminte la mine însumi prin silință; tind spre starea de mereu rugăciune, cumpătare, învățare permanentă, necinstirea mea – Sf. Ioan Scărarul)

3. Servesc Adevărul – îl mereu mărturisesc – prima îndatorire a unui intelectual (Vulcănescu) (îmi asum cunoașterea corectă, întemeiată)

4. Servesc Patria – o mereu mărturisesc (îmi asum inițiativa)

1-4 – amplasarea în real: mă mișc între Dumnezeu și neamul meu, aici fiind și condiția găsirii adevărului (ajung la Adevăr prin adevărul neamului): „Veracitatea e cea dintâi și ultima obligație a unui intelectual. …

Și în acest cuget vreau să mor! …

Unde sunt concesiunile făcute acelora cari înșelaseră nădejdile Neamului românesc?

Unde e altceva decât grija scrupuloasă de Țara mea, cu renunțarea la veleitățile ființei mele individuale?” (Vulcănescu)

5. Înainte de a începe ceva mă documentez teoretic și factual

6. Sunt constant în tot ceea ce fac

7. Nu las lucrurile neterminate

8. Gândesc legând lucrurile, leg citind și confruntând lectura cu realitatea

9. Împărtășesc (cresc respectând dăruind)

10. Mereu caut tehnici de a-mi îmbunătăți performanțele motrice, intelectuale, sufletești prin care pot crește (mișcându-mă între Dumnezeu și Neamul meu)

11. Mens sana in corpore sano

5-11– circumscriu atitudinea corectă

12. Omul este ființă prin cunoaștere (ființă cunoscătoare; omul se dumirește – Nae Ionescu)

13. Omul este ființă prin grijă (cunoașterea subordonată problemelor, asumării acestora)

12-13 – răspund la întrebarea Ce este omul?

Program concret:

– Fac sport

– Citesc literatura de specialitate clasică și contemporană, fixând cunoștințele (fișând)

– Citesc/consult/vizitez expoziții de artă, beletristică, hărți și atlase – zilnic

– Exersez o limbă străină

– Îmi pun probleme în scris

Doamne ajută!

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3media

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai populaR3 articole

Articole R3laționate

IMPORTANT

Fiți LEI pentru R3: Am strâns 12.851 de lei din 45.000,...

Dragi prieteni, aici o să vă țin la curent cu campania de donații pe care am început-o pe 1 iulie 2021 și care se termină...