luni, mai 20, 2024
ACTUALITATEO inițiativă parlamentară urmărește FACILITAREA accesului românilor la ARME pentru auto-apărare. Inițiatorii...

O inițiativă parlamentară urmărește FACILITAREA accesului românilor la ARME pentru auto-apărare. Inițiatorii sunt „grei” care au avut tangență cu serviciile și Armata. Guvernul Ciolacu se opune

Peste 30 de parlamentari au depus un proiect de modificare a legii nr.295/2004, privind regimul armelor și munițiilor, care ar facilita accesul românilor la arme de foc în scop de auto-apărare.

Inițiatorii legii sunt 28 de deputați PSD, un deputat PNL și șase deputați din partea minorităților naționale.

Interesant este că printre principalii inițiatori se află Mihai Weber, aflat ani de zile în conducerea Comisiei de Control a SIE, deputatul Mihai Fifor, fost ministru al Apărării, Simona Bucura-Oprescu, actualul Ministru al Muncii și absolventă a Academiei de Poliție, Eugen Bejinariu, fost președinte al Comisiei Comune a Camerei și a Senatului pentru controlul SRI, fost premier interimar (2004), fost vicepreședinte al Comisiei pentru Apărare și Ordine Publică și Siguranță națională și fost ofițer al Armatei.

Printre modificările prevăzute de proiect de lege se numără și cel al posibilității emiterii unui „pașaport european” pentru armele deținute, prin care deținătorul acestui act să poată părăsi țara cu acestea.

O altă modificare este introducerea în rândul „persoanelor abilitate” de a folosi arme și a celor din exploatările de creștere a porcinelor și combaterea pestei porcine africane în România.

O modificare importantă ar fi aceea că legea ar permite unor largi categorii de persoane care au comis infracțiuni să posede arme de foc, ceea ce în forma actuală a legii nu este permis. Mai precis, dacă interdicția se referea la persoane invinuite sau inculpate „pentru fapte savarsite cu intentie, pentru care legea prevede o pedeapsa al carei maxim special este mai mare de 1 an”, acum ea s-ar reduce doar la categoria celor invinuiți pentru „fapte săvârșite cu violență sau cele privind regimul armelor și munițiilor”.

O altă noutate importantă ar fi aceea că în loc de maxim două arme pentru apărare și pază, cum este prevăzut acum, proiectul de lege prevede „un număr nelimitat de arme de pază și apărare”.

O modificare importantă este aceea în care deținătorul armei o poate depozita arma la domiciliu, dar și de a purta asupra sa.

Executivul se teme să nu piardă controlul

Guvernul Ciolacu și-a exprimat un punct de vedere negativ asupra legii. Mai precis, Guvernul este îngrijorat că „titularul unei arme de apărare și pază poate procura 100 de cartuşe cu glonţ şi 50 de cartuşe fără proiectil, pentru fiecare armă deţinută”.

Executivul se teme că excepția privind posibilitatea montării pe armele de vânătoare a unor amortizoare va duce la reducerea gradului de siguranță publică, existând riscul ca acestea să fie folosite şi în alte scopuri decât cele pentru care vor fi achiziționat dar și la facilitarea braconajului.

Și posibilitatea ca un cetățean să-și păstreze armele și muniția în mai multe locuri, în acelaşi timp îngrijorează Guvernul, deoarece ar avea un control redus asupra acestora. Mai precis, „ar conduce la imposibilitatea organelor de poliție de a verifica existența fizică a armelor şi de a controla circulația acestora. De asemenea, această propunere ar facilita săvârşirea infracțiunilor de braconaj cinegetic sau uz de armă letală fără drept şi ar îngreuna cercetările organelor de urmărire penală, din moment ce acestea nu ar putea verifica cu celeritate dacă unul din deținătorii legali are toate armele păstrate corespunzător”.

Publicația Presshub, finanțată de ONG-ul Freedom House (susținut financiar de departamentul de stat al SUA), se arată foarte critică la adresa proiectului de lege, după cum reiese din acest articol.

Reamintim că dreptul de a purta arme „la liber”, în România, a fost abolit de regimul comunist după 1947.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

6 COMENTARII

  1. Astia sunt dusmani ai umanitatii, vor sa traim in frica si haos pe strazi. Sa ajungem ca in america unde se impusca ca-n vestul salbatic. Doar armata si militia trebuie sa aiba arme punct.

  2. Foarte bine că s-a opus Ciolacu și comunistoizii de la Presshub!
    Nu carecumva să aibă arme de foc și alți civili înafară de interlopii periculoși! Doamne ferește!

  3. Sincer, nu cred că purtatul armelor e un lucru bun. Și așa rețelele sociale au luat-o razna cu tot felul de indivizi care flutură săbii împotriva “dușmanilor” pe ritmuri de manele. Nu suntem suficient de educați să avem “dreptul” de a purta o armă în public. Arma înseamnă în primul rând responsabilitate față de ceilalți. Trebuie să ai un profil psihologic specific, să poți analiza gravitatea unei situații și să alegi corect momentul de utilizare a armei. Practic, trebuie să fii antrenat și experimentat în situații critice. Câți dintre noi suntem așa? Așa că lăsați legea armelor in sertare, să le poarte cei care sunt antrenați să le poarte. Dacă mă întrebați pe mine unii dintre polițiști nu ar trebui să poarte arme. Au fost destule cazuri de polițiști care au folosit arma nejustificat, fie împotriva unor “gură spartă” , fie și-au zburat creierii. Cum credeți că va fi când vor avea acces la arme toți? Vor muri nevinovați…

  4. la americani decaderea a inceput
    atunci cand nu au inteles ca dreptul INDIVIDUAL de a purta arme,drept constitutional,
    se extinde si in privinta armelor nucleare:
    se numeste “proviziune constitutionala”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE