OPINIITraian Ungureanu: Alin Bogdan – un conservator plecat spre viitor

Traian Ungureanu: Alin Bogdan – un conservator plecat spre viitor

Alin Bogdan a fost un ziarist conservator român. Chiar în această categorie exotică și restrînsă ca un trib de extratereștri uitați pe pămănt, Alin Bogdan era un caracter aparte. Am discutat de cîteva ori, am corespondat și mi-a cerut, generos, să prefațez unul din volumele publicate la Conta Mundum – editura gîndită și construită de Alin ca izvor de cunoaștere și opinie conservatoare în folosul publicului larg românesc.

Alin Bogdan a făcut mult mai mult decît vocile reunite ale celor ce semnează textele pe care le publică editura lui. A trecut de la opinie și expresie la construcție. A creeat un spațiu editorial ferit de presiuni și condiționări în care dezbaterea și opinia au găsit cîmp deschis. Ultimele lui ore de viață sînt descrise de martorul lor accidental Rod Dreher, un scriitor conservator american remarcabil, proaspăt tradus și publicat la Contra Mundum.

Alin Bogdan avea o energie tăcută și neobosită. Spre deosebire de noi ceilalți – comentatorii resemnați sub asediul ideologiei totalitare a stîngii – Alin Bogdan a înțeles repede că e mult mai necesar să construiești decît să deplîngi și să denunți. Alin Bogdan a fost un conservator pozitiv, adică un adevărat conservator. Plecarea lui lasă în urmă un model greu de urmat. La 42 de ani, Alin Bogdan avea în față un viitor plin de daruri pentru gîndirea publică autonomă în România.

Amintirea acestui om curajos și onest rămîne cu noi. Din cînd în cînd, în momentele de îndoială și descumpănire, trebuie să o evocăm. Pentru că ajută și susține, fără să pună condiții.

Articol apărut pe antimaterie.ro și preluat cu acordul autorului.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumim!

Redacția R3media

Dacă dorești să fii alături de noi, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

[gs-fb-comments]

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate

IMPORTANT

O chemaR3 la susținere

Dragi prieteni, după patru luni de pauză, revenim la voi pentru a sprijini efortul nostru. Dacă doriți să ne ajutați luna aceasta, o puteți face...