Foștii ofițeri de securitate Marin Pârvulescu și Vasile Hodiș au fost achitați astăzi în cazul uciderii disidentului Gheoghe Ursu.
Judecătorii Curții Supreme i-au achitat definitiv pe cei doi, după ce, în 2019, Curtea de Apel a dat o hotărâre similară.
Andrei Ursu, fiul disidentului anticomunist, într-un interviu pentru Prima TV, s-a arătat dezamăgit de sentința judecătorilor și a considerat-o „scandaloasă şi abjectă”.
„Este o sentinţă scandaloasă. Este o sentinţă abjectă. Probatoriul a fost foarte solid, covârşitor, dosarul are zeci de volume de mărturii care arată vinovăţia celor doi torţionari şi vinovăţia întregului aparat represiv care a acţionat în anii ’70- ’80 şi care a făcut multe victime. (…) Acest complet de judecată a ajuns să spună că Securitatea nu a fost violentă, că au fost doar nişte cauze întâmplătoare, izolate, că nu se poate spune nici măcar că a existat o relaţie de adversitate între disidenţi şi aparatul represiv. Judecătorii au considerat că aceste cazuri de violenţă n-au fost exact în 1985 ( anul în care Gheorghe Ursu a murit în arestul Securităţii – n.r.) . Au fost în ’83, în ’87… Această motivare, că aceste cazuri de violenţă n-ar fost în aceeaşi perioadă cu Gheorghe Ursu, este pur şi simplu kafkiană. De fapt, în 1985, Radu Filipescu era deţinut la Aiud şi bătut. Radu Filipescu şi toţi colegii lui erau bătuţi la zarcă, ţinuţi ca Hristos, suspendaţi, cu inele, ca şi Gheorghe Ursu, care a trecut şi el trei zile pe la izolare severă, unde a fost bătut sălbatic”, a spus Andrei Ursu, la Prima TV, citat de News.ro.
Andrei Ursu consideră că Parchetul general ar putea găsi o cale de atac extraordinară în acest dosar, astfel încât cei vinovați de moartea tatălui său să plătească.
„Să vedem despre ce este vorba. Nu pot să-mi pun o speranţă sau nu, trebuie să văd despre ce este vorba, să vorbim şi cu avocaţii noştri. Dacă Parchetul e în stare de aşa ceva, ar fi o bilă albă şi un punct de onoare pentru Parchet, dacă ar găsi o asemenea cale extraordinară de atac. Aici e vorba nu numai despre impunitatea celor doi torţionari, Pârvulescu şi Hodiş, e vorba despre impunitatea tuturor crimelor din anii ’80. E vorba despre o responsabilitate pentru generaţiile viitoare. Să nu se mai întâmple! Să împiedicăm o viitoare dictatură, pentru că asta este esenţa dictaturii: violenţa, aparatul represiv. O dictatură nu se susţine fără un aparat represiv violent”, a mai spus Andrei Ursu la emisiunea Insider politic.
Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, a scris un mesaj pe Facebook, după sentința în cazul Gheorghe Ursu.
„Unul dintre acei foarte puțini Oameni care au ales adevărul în epoca minciunii represive.
Omorât în bătaie din ordinul Securității române compusă din indivizi reali, unii chiar torționari, unii chiar criminali.
27 iulie 2023 d.Hr.
București, România
Dezincriminarea crimei – victoria totală asupra moralei spulberate dincolo de bine și rău”, a scris Bănescu.
Cine a fost Gheorghe Ursu
Inginerul Gheorghe Ursu este unul dintre cei mai cunoscuți luptători împotriva regimului comunist.
La începutul anilor 80, trimitea scrisori la Europa Liberă, afișa manifeste împotriva lui Ceaușescu și încerca să creeze o rezistență intelectuală împreună cu prietenii săi, Dan Deșliu, Nina Cassian, Geo Bogza și Radu Cosașu.
Pentru a încerca să evite un caz de persecuţie politică ce ar fi fost neprielnic pe plan internaţional regimului Ceauşescu, Securitatea i-a înscenat lui Gheorghe Ursu un caz de drept comun (pentru posesia a 17 dolari), pentru care l-a arestat pe 21 septembrie 1985.
A fost închis într-o celulă cu doi deţinuţi de drept comun, Marian Clită şi Gheorghe Radu, care au primit ordin de la securişti să exercite acte de violenţă asupra lui.
Gheorghe Ursu a murit la 17 noiembrie 1985, în Spitalul Penitenciar Jilava, potrivit g4media.
Securiștii din justiție își apara confratii torționari.