duminică, iulie 14, 2024
ACTUALITATETârgu Mureș | I-au pedepsit și după 129 de ani: UDMR a...

Târgu Mureș | I-au pedepsit și după 129 de ani: UDMR a eliminat numele pieței care amintea de petiția românilor din Ardeal împotriva maghiarizării forțate din timpul imperiului Austro-Ungar

Consiliul Local Târgu Mureș a votat o propunere prin care numele Pieței Memorandumului a devenit „Piața Gecse Daniel”, scrie flux24.

Conform sursei citate, inițiativa ar fi aparținut Biserii Reformate, dar deputatul AUR de Mureș, Dan Tanasă, susține că ideea i-a aparținut chiar primarului Soos Zoltan.

Decizia a trecut cu 13-8 în Consiliul Local.

„Memorandumul” se referă la celebrul „Memorandum Transilvan”, prin care reprezentanții de frunte ai poporului român i-au cerut împăratului Franz Josef drepturi egale cu celelalte națiuni, precum și încetarea maghiarizării duse de autoritățile de la Budapesta.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Să nu trăim în minciună. Un manual pentru disidenții creștini, de Rod Dreher, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Printre semnatarii documentului se numărau dr. Ioan Rațiu, Gheorghe Pop de Băseşti, Eugen Brote, Dr. Vasile Lucaciu și alții.

Pentru îndrăzneala lor, un an mai târziu autorităţile maghiare deschid acţiune juridică împotriva Comitetului Naţional Român şi altor fruntaşi ardeleni în mai 1893, sub acuzaţia de atentat împotriva statului maghiar. Procesul s-a desfăşurat la Cluj, între 25 aprilie şi 7 mai 1894 şi s-a încheiat cu condamnarea a 14 fruntaşi memorandişti la o pedeapsă cumulată de 31 de ani şi 18 luni de închisoare.

Acest rezultat a stârnit imediat protestul oamenilor politici din Vechiul Regat, dar şi ale unor personalități din străinătate, precum William Gladstone, Georges Clemeanceau, Emile Zola, Lev Tolstoi etc. Guvernul maghiar nu îşi revizuieşte decizia în pofida tuturor protestelor, iar pe 16 iulie 1894 interzice activitatea PNR. În cele din urmă, cel care îi va grația pe memorandiști la 19 septembrie 1895 va fi însuşi împăratul Franz Joseph ca urmare a presiunii imense la care era supus din partea opiniei publice, dar şi datorită intervenţiei diplomatice a regelui Carol I pe lângă Curtea de la Viena.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Cultura noastră: ce a mai rămas din ea, de Theodore Dalrymple vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Denumirea de „Piața Memorandumului” datează din 1896.

„Gestul primarului Soós Zoltán reprezintă o insultă la adresa comunității de români din Târgu Mureș și dovedește odată în plus faptul că românii din municipiul Târgu Mureș nu sunt reprezentați la nivelul Primăriei Târgu Mureș.

Sunt convins că Soós Zoltán nu se va opri aici și va continua să mascheze lipsa de proiecte concrete pentru municipiul Târgu Mureș cu noi gesturi de intoleranță la adresa comunității de români din oraș”, a reacționat Dan Tanasă.

Primarul din Târgu Mureș, Soos Zoltan, a spus la începutul anului că românii din oraș care au fost nemulțumiți de cum a arătat iluminatul public de Sărbători ar putea avea iarna viitoare un colț separat în centrul orașului, în culoarea albastră, care ar fi preferată de aceștia.

„Deși iluminatul a fost efectuat de către o echipă de studenți designeri de la Universitatea de Teatru, am fost foarte criticați. Desigur, aici a fost o separare interesantă. Comunitatea maghiară a fost mai mulțumită, iar cea românească, mai puțin. Întotdeauna ajung la concluzia că problema nu este că românii au gusturi proaste, ci au gusturi diferite”, a declarat Soos Zoltan.

Ulterior, a spus că a fost o exprimare „nefericită”.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

4 COMENTARII

  1. Cine cum a votat? UDMR are 11 consilieri, PNL 4, PSD 2, Pro Romania 2, PMP 2, Partidul oamenilor liberi (POL) are 2. In total 23 consilieri si au votat 21. Din total consilieri locali 14 sint de nationalitate maghiara (unul la POL, 1 PMP, 1 PNL, 13 UDMR).

  2. primarul ăsta udemerist le arată românilor, in micro, cum ar fi dacă ungurii ar avea din nou puterea…

    primarul a caștigat alegerile datorită imbecililor de la USR și POL care au divizat votul românesc făcând gargară civică și blabla in timp ce ungurii au votat compact și disciplinat partidul lor unic.

    naivitatea se plătește. Ca in Timișoara 🙂

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE