Istoricul Marius Oprea a reacționat imediat la auzul veștii că venerabilul Octav Bjoza, fost deținut politic, a fost demis din funcția de Subsecretar de stat al Secretariatului de Stat pentru recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist din cadrul Guvernului României.
Cercetătorul îl critică dur pe premierul Cîțu pentru această decizie, într-un editorial publicat pe siteul agenției Mediafax.
Oprea scrie că premierul l-a dat afară din Guvern „pe singurul anticomunist şi om cu coloană vertebrală, reprezentantul deţinuţilor politic. Decizia are probabil ca motiv faptul că domnul Bjoza s-a arătat nemulţumit, inclusiv prin recentul comunicat publicat de Mediafax în urmă cu două zile, de modificările aduse Decretului lege 118/1990, care a fost ciuntit absurd prin Legea 232/2020”.
Citești și ajuți! Cumpără cartea: Cultura noastră: ce a mai rămas din ea, de Theodore Dalrymple vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.
Oprea notează că Bjoza a fost „jertfit” pe altarul unor „înalte interese de partid şi de stat”.
„Care ar fi acestea, e lesne de priceput: Octav Bjoza s-a împotrivit din răsputeri modificărilor aduse legii prin care se oferă compensaţii deţinuţilor politici şi urmaşilor acestora, obiectînd faţă de faptul că, la sugestia a trei deputaţi ai minorităţilor naţionale, în frunte cu Silviu Vexler, preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti, au fost anulate drepturile cuvenite celor care au fost „etichetaţi” de Securitate drept legionari. Decretul de demitere, semnat de Florin Cîţu, dă dreptate practic foştilor torţionari ai Securităţii, ale căror anchete au fost cauţionate de modificările aduse legii. Decizia de eliberare din funcţie a fost publicat deja în Monitorul Oficial, ”noaptea ca hoţii”, după cum acuzau chiar partidele din arcul guvernamental că proceda PSD-ul lui Dragnea”, a scris Oprea.
Istoricul a trecut în revistă câteva dintre chinurile la care a fost supus Octav Bjoza.
„Octav Bjoza a trecut prin lagărele de muncă de la Stoieneşti, Periprava şi Grindu, din Delta Dunării, unde a muncit la recoltarea stufului. M-a însoţit acolo la Periprava, unde am descoperit, alături de el, mormintele celor care nu au supravieţuit condiţilor de lagăr. ”Din 550 de oameni, au murit atunci, într-o singură iarnă, 35. Munceam de dimineaţă până seara. Eram îmbrăcaţi cu o cămaşă şi cu zeghea, care era foarte subţire. Anterior, în temniţa de la Gherla, „regimul de teroare, bătăile şi foamea ne-au transformat. Ne dădeau să mâncăm zeamă de varză sau murături împuţite.
Condiţiile de igienă erau precare, la un moment dat n-am făcut baie timp de trei luni. Dacă te îmbolnăveai, nu existau medicamente cu care să te tratezi. În detenţie, dormeam şi mai mult de trei într-un pat. Erau 12 paturi în cameră, iar noi eram 42 de deţinuţi. Se dormea şi pe jos, pe beton sau mozaic. A fost cumplit”.
Hrănește bine(le)!Cumpără suplimentul alimentar Propolis mielat (tinctură de propolis cu miere) și vei contribui la susținerea siteului R3media.
Marius Oprea scrie că trăim vremuri de apostazie și că premierul Cîțu nu dă doi bani pe neamul din care face parte.
„Dacă asemenea oameni-simbol precum Octav Bjoza sînt scoşi afară din guvern, fără nicio
explicaţie ori motiv plauzibil, înseamnă că trăim vremuri de adevărată apostazie. Vremuri în care valorile sînt îndepărtate, oamenii care apără ce mai rămăsese din coloana vertebrală a României sînt daţi la o parte, pentru a face loc celor care, de fapt, sînt cu totul străini de demnitatea de a fi român. Cîţu nu că habar n-are nici de istorie, nici de ce a însemnat rezistenţa anticomunistă. Pe Octav Bjoza, preţuindu-i meritele, preşedintele Klaus Iohannis l-a decorat în 2015, în numele foştilor deţinuţi politici, fiind criticat din acest motiv de Centrul pentru Combaterea Antisemitismului în România. Cîţu îl demite. Cîţu nu dă doi bani pe neamul din care face parte.
Dacă ”societatea civilă” mai există, gestul primului ministru nu ar rămîne nesancţionat. Dar am îndoieli că se va întîmpla astfel. De fapt, Octav Bjoza rămăsese, el însuşi, societatea civilă din România, iar aceasta a fost dată afară din guvern, care n-are nevoie măcar de un demnitar care să-şi merite numele. Guvernul îşi merită propriul nume, pe cel al premierului: Cîţu”, a concluzionat Oprea.
Multumim Marius Oprea! Nu mai fiti puritan si intrati in AUR, asa cum se cuvine unui conservator suveranist, de dreapta.
AUR a confirmat ca sprijina si Sfintii Inchisorilor, si Biserica si istoria si comunitatile istorice romanesti.