vineri, iunie 2, 2023
ACTUALITATEStudiu The Lancet | Cu cât scad șansele de a lua Covid,...

Studiu The Lancet | Cu cât scad șansele de a lua Covid, în funcție de vaccin: 1,3% AstraZeneca, 1,2% Moderna și 0,84 Pfizer

Un studiu publicat în prestigioasă revistă „The Lancet” arată că eficiența vaccinurilor cunoscute, în ceea ce privește reducerea absolută a riscului după infecție, este foarte mică.

În ceea ce privește procentul de reducere a riscului în mod absolut (ARR), care ia în calcul populația integrală, vaccinată sau nu, cifrele sunt următoare: șansele de a ne infecta scad cu 1,3% în cazul vaccinului AstraZeneca, cu 1,2% în cazul Moderna și Johnson&Johnson, cu 0,93% în ceea ce privește injectarea cu Gamaleya și 0,84% în cazul Pfizer.

ARR-ul este folositor și în altă privință, scriu oamenii de știință. El poate determina de câți oameni este nevoie (NNV) pentru a se preveni infectarea unei singure persoane cu Covid-19.

Astfel, pentru a preveni un singur caz de infectare este nevoie de:

76 de persoane în cazul Moderna
78 de persoane în cazul AstraZeneca
80 de persoane în cazul Gamaleya
84 de persoane în cazul Johnson&Johnson
117 persoane în cazul Pfizer-BionTech.

Cum se explică cifrele mari, de prevenție a infectării, oferite de autorități în cazul vaccinării?

„Eficiența vaccinului este raportată, în general, ca un risc relativ de reducere (RRR) a posibilității infectării. Folosește Riscul Relativ (RR) – raportul ratelor de atac cu sau fără vaccin – care este exprimat sub forma 1/RR. În aceste condiții, RRR-ul vaccinurilor este de 95% pentru Pfizer, 94% pentru Moderna, 90% pentru Gamaleya, 67% pentru Johnson & Johnson și 67% pentru AstraZeneca.

Cu toate acestea, RRR trebuie pus în contextul riscului de a deveni infectat și bolnav cu Covid-19, care variază între diferitele populații și în timp. Deși RRR ia în calcul numai participanșții care ar putea beneficia de vaccin, Reducerea Riscului în mod Absolut ia în calcul întreaga populație. De aceea, ARR-urile tind să fie ignorate”, notează oamenii de știință.

Studiul este semnat de Piero Olliaro, Els Torreele și Michel Vaillant.

Dr. Olliaro este un om de știință foarte cunoscut, cu contribuții la studii citate pe siteul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). O listă de contribuții, aici.

Els Toreele este o cercetătoare britanică, în timp ce dr.Michel Vaillant este specialist în Biologie și Epidemiologie., cu o vastă experiență în cercetare.

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

Dragi prieteni,

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

36,000FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate