duminică, aprilie 21, 2024
ACTUALITATEStatul supravegherii: Contoarele și repartitoarele care se citesc de la distanță vor...

Statul supravegherii: Contoarele și repartitoarele care se citesc de la distanță vor deveni OBLIGATORII din 1 ianuarie 2027. Apar și „auditorii energetici”

Contoarele și repartitoarele de costuri pentru energia termică dotate cu posibilitatea de a fi citite de la distanță vor deveni obligatorii începând cu data de 1 ianuarie 2027, informează Rostonline, citând o Ordonanță de Urgență a Guvernului, adoptată săptămâna trecută.

Conform OUG 130/2022, la articolul II, alineatul 5, se prevede că „În aplicarea dispozițiilor art. 10 alin. (10) din Legea nr. 121/2014, cu modificările și completările ulterioare, contoarele și repartitoarele de costuri pentru energia termică care nu pot fi citite de la distanță, dar care au fost deja instalate, se modernizează astfel încât să poată fi citite de la distanță sau se înlocuiesc cu dispozitive care pot fi citite de la distanță până la 1 ianuarie 2027, cu excepția cazurilor în care asociațiile de proprietari demonstrează că acest lucru nu este rentabil în condițiile stabilite prin art. 10 alin. (6) din aceeași lege.”

Articolul 10, alineatul 10 din Legea nr.121/2014 nu precizează explicit obligativitatea schimbării contoarelor cu unele citibile de la distanță, ci: „(1) În măsura în care este posibil din punct de vedere tehnic, rezonabil din punct de vedere financiar și proporțional în raport cu economiile de energie potențiale, consumatorii finali de gaze naturale, încălzire centralizată, răcire centralizată și apă caldă menajeră sunt dotați cu contoare individuale la prețuri competitive, la care vor avea acces digitalizat, care reflectă exact consumul real de energie al consumatorilor finali și care furnizează informații despre nivelul și profilul de consum, despre timpul efectiv de utilizare”.

Cu alte cuvinte, deși nu este obligatoriu explicit, este de așteptat ca furnizorii de energie să facă presiuni asupra consumatorilor pentru a-și monta asemenea contoare sau a le schimba pe cele existente, sub diferite pretexte.

Articolul 10 alineatul 5 din aceeași lege 121/2014 prevede explicit montoarea de contoare pentru cei care locuiesc în comun:

De asemenea, la Art 10, pct 5, se menționează că:

„În imobilele de tip condominiu și în clădirile mixte racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică sau dotate cu o sursă centrală de încălzire sau de răcire este obligatorie montarea contoarelor individuale până la 31 decembrie 2022 pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire/răcire și apă caldă la nivelul fiecărui apartament sau spațiu cu altă destinație decât cea de locuit. În cazul în care utilizarea de contoare individuale nu este fezabilă din punct de vedere tehnic sau nu este eficientă din punctul de vedere al costurilor este obligatorie montarea sistemelor tehnice de stabilire a consumurilor individuale de energie termică, repartitoarelor de costuri, pe toate corpurile de încălzire din fiecare apartament sau spațiu cu altă destinație decât cea de locuit”.

În OUG 130/2022 sunt și alte prevederi care dau fiori în privința libertății consumatorilor. Una dintre acestea apariția „auditorului energetic”. Acesta va putea controla „audite energetice” la consumatori.

„auditor energetic – persoana fizică, persoana fizică autorizată sau persoana juridică, fiecare din aceste categorii deținând autorizație de auditor energetic care îi conferă dreptul să realizeze audit energetic la consumatori, emisă de către Ministerul Energiei în baza Regulamentului pentru autorizarea auditorilor energetici din industrie, aprobat prin ordin al ministrului energiei; auditorii energetici persoane fizice își desfășoară activitatea ca persoane fizice autorizate sau ca angajați ai unor persoane juridice, conform legislației în vigoare;”, se precizează în OUG-ul menționat anterior.

Reamintim că în Franța, furnizorul de energie va putea închide boilerele și încălzitoarele de apă de la distanță, fără avertizarea proprietarilor.

Măsurile de politică de eficiență energetică adoptate pentru perioada 1 ianuarie 2021-31 decembrie 2030 sunt prevăzute în Planul național integrat în domeniul energiei și schimbărilor climatice 2021-2030 și au ca scop obținerea unor noi economii de energie a căror valoare cumulată reprezintă o reducere minimă a consumului de energie finală în cuantum de 0,8% pe an pentru perioada 2021-2030, comparativ cu media consumului înregistrat în perioada 2016-2018, menționează Rost.

Reamintim că  liderii Comisiei Europene propun o reducere obligatorie a consumului de electricitate cu 10%. În orele de vârf, consumul va trebui să scadă cu 5%. Ziarul Financiar arăta că România are deja cel mai mic consum de energie pe cap de locuitor din UE.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

1 COMENTARIU

 1. Probabil aceasta stire va trece precum o rafala de vant.
  Dar haideti sa va spun o poveste cat se poate de scurtata si adevarata.
  Eu locuiesc in TImisoara la casa iar contorul pentru curent il am in afara casei.
  Intr-o zi niste baieti au venit si mi-au inlocuit contorul cu unul dinacesta SMART cu citire la distanta.
  Din acea clipa viata mea sa schimbat.
  Incepand cu 2020 pana in prezent toate facturile vin cu “Regularizare” in Fiecare luna eu optand sa platesc lunar.
  contorul a fost schimbat fara sa fiu instiintat fara acordul meu fara ca devizul care a fost lasat sa fie pe numele meu si pe adresa mea.
  Timp de 8 luni de zile am trimis email-uri si am depus plangeri/sesizari la toate institutiile din tara Precum enel distributie, Enel furnizor, Politie,ANPC,ANRE.
  Toate s-au dovedit inutile.
  Va intrebati oare dece am facut atatea sesizari/plangeri.
  Am sa va spun lasand deoparte faptul ca toate facturile vin cu regularizare cu toate ca eu trimit indexul lunar pretul per KW imi este calculat la 1.82 RON si pe langa acestea am cerut un sub contor pentru a putea verifica contorul principal Bineinteles ca a fost refuzat. Si chiar am insistat transmitandule ca eu suport toata manopera si costul unui contor adiacent.
  Astfel am facturi care oscileaza intre 500-700 ron LUNAR.
  Concluzie : Nu ai unde sa faci plangere cand esti furat pe fata.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE