miercuri, decembrie 6, 2023
ACTUALITATEMitropolia Chișinăului a refuzat să treacă sub jurisdicția Patriarhiei Române, în ciuda...

Mitropolia Chișinăului a refuzat să treacă sub jurisdicția Patriarhiei Române, în ciuda faptului că zeci de preoți se alătură Mitropoliei Basarabiei

Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove a refuzat astăzi să treacă sub jurisdicția Patriarhiei Române, conform TV8

Structura condusă de mitropolitul Vladimir își păstrează actualul statut și închinarea față de Patriarhia Rusă, a precizat episcopul-vicar Ioan Moșneguțu.

„În contextul zvonurilor din ultimul timp precum că Biserica Ortodoxă din Moldova, parte a clericilor vor adera la Mitropolia Basarabiei, astăzi dezmințim această poziție eronată promovată în instituțiile media. În cadrul ședinței a fost adoptată o decizie potrivit căreia Biserica Ortodoxă din Moldova își păstrează statutul ei actual”, a declarat Episcopul Ioan de Soroca.

„Clerul și poporul rămâne fidel Bisericii Ortodoxe din Moldova și Înalt Preasfințitului Mitropolit Vladimir. Nu vor fi inițiate discuții privind aderarea Bisericii Ortodoxe din Moldova la Patriarhia Română sau la alte structuri”, a adăugat reprezentantul Mitropoliei Moldovei.

Potrivit acestuia, adunarea nu a fost convocată pentru a da răspuns scrisorii părintele Pavel Borșevschi:

„A fost o întrunire ordinară a Consiliului Eparhial în formatul său extins”, a mai zis preotul.

El a subliniat că în continuare, parohiile și preoții care vor adera la Mitropolia Basarabiei vor fi sancționați canonic.

Tot mai mulți preoți vor să vină în BOR

Preotul Pavel Borșevschi i-a trimis luni o scrisoare mitropolitului Vladimir. În aceasta, parohul, împrună cu alți 30 de semnatari, cereau trecerea Mitropoliei sub jurisdicția Patriarhiei Române.

Anterior, părintele Vetcislav Cazacu și alți patru preoți au aderat la Mitropolia Basarabiei. Ei au fost caterisiți, recent, de mitropolitul Vladimir.

Mitropolia Basarabiei a precizat, recent, că zeci de preoți au migrat în ultimii doi ani de biserica subordonată Patriarhiei Moscovei la cea subordonată Patriarhiei Române.

Totodată, specialiștii în problemele bisericești de pe ambele maluri ale Prutului au evidențiat faptul că o trecere a Mitropoliei Chișinăului sub Patriarhia Română ar fi una nefirească, deoarece ar ocoli Mitropolia Basarabiei. Aceasta este structura legală în spațiul canonic de peste Prut.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate