E normal ca oamenii să aibă păreri diferite, să înțeleagă realitatea în moduri care nu sunt compatibile. Dar gândirea progresistă pare din alt film, nu îmi dau seama cum mai poți să ai un dialog, fie și în contradictoriu, cu ei.
Protestul camionagiilor, prin care se cerea renunțarea la vaccinarea obligatorie și la certificatele de vaccin, la care s-au asociat sute de mii de persoane, și care tinde să ia amploare în multe state occidentale, este văzut de primul ministru al Canadei, Justin Trudeau, ca antisemit, islamofob, rasist anti-negru, homofob, transfob, iar lupta lui, care între timp s-a ascuns într-un buncăr, este să facă din Canada o țară mai incluzivă. N-aș fi bănuit că lucrurile pot fi văzute și așa până când mi-a apărut un tweet al lui. Dar, până la urmă, dacă singura ta unealtă este un ciocan, atunci toate problemele sunt cuie. Mă gândesc că dacă o asemenea mișcare se petrecea într-o țară comunistă, conducătorii de acolo o descriau ca pe o acțiune subversivă a capitaliștilor veroși împotriva clasei muncitoare. Trudeau este progresist, și orice mișcare de protest, indiferent la ce se referă, o înțelege ca o manifestare a supremației albe împotriva tuturor și a oricui. Oamenii aceia care protestează au ceva cu obligativitatea vaccinului, dar pentru el problema asta nu există. Mă întreb iarăși, cum ar putea cineva purta un dialog cu o persoană pentru care problema în discuție nu există, dar îți explică situația printr-o ideologie care n-are legătură cu subiectul?
Nici măcar nu e singurul. Pentru Brandi Morin „Protestele pentru „libertate” sunt supremația albă în toată gloria ei” spune ea într-un editorial din Toronto Star. Și ne explică cum, dacă ar fi fost un grup minoritar, atunci protestul lor ar fi fost repede oprit de autorități. Dar acum e clar vorba despre rasism și privilegiul alb. Chiar e sigură când susține asta? Proteste masive în numele Black Lives Matter nu numai că n-au fost oprite, dar au fost și încurajate de autorități, în ciuda violențelor repetate și a distrugerilor produse. Se pare însă că ideologia progresistă vede lucrurile într-un mod care nouă, celorlalți nu ne este accesibil, așa că revenim la spusele domniei sale. Ea mai spune că dacă ar fi fost vorba despre egalitate și drepturile omului, atunci ar fi trebuit să lupte pentru drepturile indigenilor canadieni, care au fost mereu încălcate, iar în unele rezervații nu au nici măcar apă potabilă curată. Canadienii albi suprematiști au acceptat să fie furați copiii indigenilor și puși să asimileze cultura albă, au profanat pământul indigenilor și continuă să o facă (de fapt, e chiar teritoriul de astăzi al Canadei), iar bogăția pe care o au acum canadienii se bazează pe furt, adică pe exploatarea resurselor pământului care, de fapt, era al indigenilor, pe discriminare și segregare rasială. Nu mai insist, cred că s-a înțeles ideea principală susținută de această doamnă. Supremația albă rasistă, dacă ar susține libertatea și drepturile omului, ar trebui să lupte pentru indigenii canadieni, furați și exploatați de albi. Altfel, orice protest al lor este, în viziunea lui Brandi Morin și, de asemeni, a multor progresiști, un moft al privilegiaților soartei.
E bine să înțelegem asta, ca să știm în ce fel sunt și vor fi privite toate acțiunile care nu îmbrățișează progresismul.
Între timp, Elon Musk îl compară pe Justin Trudeau cu Adolf Hitler, într-un tweet din 17 februarie, dar care apoi, sub presiunea Asociației Evreilor din America, a trebuit să fie eliminat. Dar cei 75 de milioane de urmăritori ai lui din rețea au apucat să vadă și să priceapă ideea.
Trudeau este un progresist fruntaș, iar modul în care el conduce Canada ne poate oferi o idee despre ceea ce ne așteaptă când această categorie de politicieni va deveni predominantă peste tot în lume. Astfel, cei care se opun vaccinării obligatorii devin naziști și toate celelalte epitete întâlnite înainte. Ar fi putut să încerce să intre în dialog, sau să îi asculte, dar a preferat să instituie stare de urgență, care se declară în caz de război, ceea ce îi permite să ia măsuri dintre cele mai dure, inclusiv să scoată armata în stradă. Trudeau a devenit un liberal iliberal, căci asta înseamnă un liberalism de stânga, adică mai multă intervenție a statului, inclusiv restricții, izolare, lockdown, vaccin obligatoriu. În acest fel crește autoritarismul, având ca pretext, de pildă, o pandemie, prin care pot fi blocate societăți întregi , economia să fie pusă pe butuci, iar cetățenii devin dependenți de ajutorul acordat de stat. Iar când ajutorul, care uneori este vital pentru supraviețuire, este condiționat de obediența cetățeanului față de putere, atunci devine problematic spre ce fel de societate ne îndreptăm.
Da, când singura ta unealtă este un ciocan, atunci toate problemele tale sunt cuie. Iar când toate problemele tale sunt “nazism” și “fascism”, indiferent de care parte ești, atunci singura ta unealtă este secera și ciocanul.
Rezistența va continua să fie un simulacru câtă vreme se va manifesta în aceeași paradigmă ca răul împotriva căruia are pretenția că luptă. Nimic nu are cum să se schimbe în mod real câtă vreme totul se reduce la un “ba tu” cu termenii oficial acceptați și încurajați, și la arătatul cu degetul spre celălalt, în speranța că un soi de arbitru invizbil va vedea și va pune capăt jocului, declarându-te învingător.