Spre deosebire de legea Ungariei privind protecția copilului, Legea Trans din Spania nu va duce la nicio reținere a fondurilor UE de la Bruxelles, deoarece este în conformitate cu ideologia declarată a Comisiei Europene.
Principalele organizații ale specialiștilor în sănătate mintală din Spania au publicat un avertisment dur în ziarul El Mundo pe 17 octombrie împotriva proiectului „Legii trans” al coaliției guvernamentale, care urmează să fie adoptat de parlamentul spaniol. „Legea pentru egalitatea reală și efectivă a persoanelor trans și pentru garantarea drepturilor LGBTI” va introduce dreptul la autodeterminare „de gen” în Spania într-un moment în care alte țări dau înapoi la propriile legi bazate pe ideologia de gen.
Așa-numita „Lege trans” este un proiect de lege scris de ministrul egalității, Irene Montero, din partidul de extremă stânga Podemos și susținut de premierul socialist Pedro Sánchez, în ciuda opoziției puternice din rândurile partidului său PSOE, în special din partea feministelor partidului, precum fostul vicepreședinte al guvernului Sánchez (din iunie 2018 până în iulie 2021), Carmen Calvo, un deputat al PSOE care prezidează acum Comisia pentru egalitate din Congresul Deputaților, camera inferioară a parlamentului Spaniei.
Citești și ajuți! Cumpără cartea: Dacă Dumnezeu nu ar exista de G.K. Chesterton vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.
Dacă va fi adoptată, Legea Trans va permite oricărei persoane de peste 16 ani să-și schimbe „genul” după bunul plac și să fie tratată ca și cum ar fi aparținând sexului opus, inclusiv în ceea ce privește accesul la toalete sau vestiare, precum și la participarea la concursuri sportive. Copiii cu vârsta între 14 și 16 ani vor avea nevoie de acordul părinților, iar cei cu vârsta între 12 și 14 ani vor trebui să obțină aprobarea judecătorului pentru „schimbarea de gen” cerută.
Din cauza riscurilor societale, proiectul de lege promovat de actualul guvern socialist-comunist al Spaniei a fost criticat de Consiliul General al Magistraturii (CGPJ), care este organul de supraveghere al Justiției, și de Consiliul de Stat, principalul organism consultativ pentru ramura executivă, precum și de mai multe organizații feministe, inclusiv Asociația Feministelor Socialiste (Femes) a PSOE.
„Pune în pericol îngrijirea medicală cuprinzătoare la care au dreptul toți copiii. Ignoră faptul că „în toate deciziile judiciare relevante pentru viața minorului trebuie să prevaleze interesul superior al minorului.” Și ignoră faptul că țări precum „Finlanda și Regatul Unit au trecut de la modele rapide și invazive la altele mai reflexive și legate de sănătatea mintală’”, a scris El Mundo pe 23 octombrie, citând pe Luisa Lázaro, președintele Asociației Spaniole de Psihiatrie a Adolescentului și Copilului (AEPNyA).
AEPNyA este principala organizație a psihiatrilor pediatri din țară.
Cu alte cuvinte, legea este protestată de personalul medical din țară.
În afară de principalele societăți de sănătate mintală ale țării, inclusiv Asociația Spaniolă de Psihiatrie a Adolescenților și Copilului și Societatea Spaniolă de Psihiatrie și Sănătate Mintală (SEPSM), proiectul Legii Trans din Spania a fost aspru criticat de Societatea de Endocrinologie și chiar de Colegiul Medicilor din Madrid, care notează deja că „există o avalanșă de tineri cu tulburări care caută o soluție magică în identitatea trans”.
O parte din preocupările organizațiilor de profesioniști din domeniul sănătății provine din faptul că, odată adoptată, noua lege va interzice profesioniștilor din domeniul sănătății mintale să intervină în procesul de „autodeterminare de gen” a minorilor, lăsând adolescenților capacitatea exclusivă de a alege dacă vor să inițieze tratamente de schimbare a sexului, despre care profesioniștii din domeniul sănătății spun că este „un scandal” care este comis „urmând criterii ideologice și nu științifice” și care „poate aduce multă durere și regret multor oameni”.
Luisa González, vicepreședintele Colegiului Medicilor din Madrid, susține că „nu există nicio știință care să justifice legiferarea în acest fel”, că „nu există un consens științific” cu privire la tratamentele pe care legea „le aplică orbește” și că regulamentul, așa cum este promovat de guvernul spaniol, „împiedecă profesioniștii să lucreze, încalcă drepturile omului prin împiedicarea îngrijirii minorilor și chiar uzurpează autoritatea părintească a părinților”.
Legea va face din Spania a zecea țară din Europa care permite „autodeterminarea de gen” prin simpla depunere a unei declarații la registrul civil, celelalte fiind Belgia, Danemarca, Islanda, Irlanda, Luxemburg, Malta, Norvegia, Portugalia și Elveţia. Cu toate acestea, în afară de Norvegia și în curând Spania, nicio altă țară nu permite minorilor să-și schimbe „genul” fără acordul părinților.
Citești și ajuți! Cumpără cartea: Opțiunea Benedict, de Rod Dreher și vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.
Pe 26 octombrie, socialiștii lui Sánchez au cerut amânarea votării proiectului de lege în parlament pentru a da timp pentru amendamente care îi vor oferi „securitate juridică”, deoarece este de așteptat ca opoziția de dreapta să-i pună la îndoială constituționalitatea. Ei au câștigat votul împotriva aliatului lor de extremă stânga, Unidas Podemos, cu sprijinul Partidului Popular de centru-dreapta (PP), iar mișcarea a stârnit furie în rândurile Unidas Podemos, ministrul Egalității, Irene Montero, declarând: „Nu vom accepta regrese după ce legea a fost convenită într-o negociere foarte dură în cadrul guvernului” și „nu ar trebui să îi facem pe oamenii LGTBI să mai aștepte”.
Totuși, obiectivul declarat al PSOE este ca legea periculoasă – care este combătută atât de profesioniștii medicali, cât și de părinții preocupați din întreaga țară – să fie aprobată de Cortes Generales (parlamentul spaniol) înainte de sfârșitul anului. Pentru a face acest lucru, va trebui să-și asigure sprijinul partidelor regionale pro-independență de stânga din Catalonia și Țara Bascilor, conform Remix News.