PNL a avut la europarlamentarele din 2019 aproximativ 26% din voturile din tara iar PSD-ul 23%. In final, participarea mare din Diaspora a mai adăugat un procent la PNL si a luat unul de la PSD. Dar zic sa ne raportam la ce a fost atunci in tara, in lipsa unui vot la fel de emoțional plus efectele pandemiei, Diaspora va avea o prezență mai modestă pe 6 decembrie…
Unde stăm acum în sondaje? Păi tot pe acolo, cu un PNL la 27-28% și un PSD la 25-26% dacă ne luăm după acestea. Și USR tot în jur de 20% precum în primăvara lui 2019. O evoluție modestă a PSD dacă ne uităm la arestarea liderului (diabolizarea lui Dragnea era elementul-cheie al votului emoțional anti-PSD), eliminarea de pe liste a vocilor critice anti – Sistem („prorușii” ștampilați de propagandă sau, după caz, „corupții cu probleme cu justiția”), dezastrul adus de pandemie, deficitul imens, bâlbele după un an de guvernare de dreapta… Cum de e posibil așa ceva?
Adevărul e că cei mai mulți oameni îi votează mai mult pe cei care îi reprezintă mai bine la nivel de imagine decât pe cei care îi reprezintă mai bine la nivel de interese. Cel mai bun exemplu sunt profesorii care au primit majorări de salarii consistente de la PSD dar au votat dreapta și nu pe „proasta” de Dăncilă. Iar vestea proastă e că nu le poți schimbă ușor votul celor care aleg preponderent imaginea. Nu merge să le dai ceva în plus (mulți vor considera că oricum li se cuvenea ce au primit, precum profesorii sau IT-iștii). Doar dacă pierd ceva cu favoriții lor la butoane ar putea să basculeze dar numai după ce în prima fază devin absenteiști.
Citești și ajuți! Cumpără cartea: George Soros – puterea din umbră, de David Horowitz și Richard Poe, și vei contribui la susținerea siteului R3Media.
Din acest motiv Serviciile au dat lovitura scoțând din joben USR-ul. Toți ecologiștii, corporatiștii, oengiștii, trotinetiștii ăia parașutati peste noapte în spatele lui Nicushor în Uniunea Salvați Bucureștiul și apoi Uniunea Salvați România erau modele pentru un anumit electorat care de regulă nu vota pentru că nu găseau oameni cu care sa semene dintre cei scoși în față pentru a se pune ștampila (secta „fac pe el de vot” a devenit salvatoristă după exercițiul cu public Roșia Montană). Sistemul a inventat o categorie de persoane care nu vota cu PSD/PNL pentru că nu aveau cu ce personaje/mesaje să se identifice de acolo („toate partidele, aceeași mizerie”) și prin scoaterea lor la vot a reușit să reducă ponderea PSD.
Iar majoritatea celor care votează imaginea, gărgăunii și ifosele deci, vor fi scoși pe bară doar după ce o criză economică le dă serios la temelia bugetului personal și le afectează buzunarul. Doar după ce pierd ceva concret se vor gândi mai întâi să nu voteze și doar o mică parte vor bascula ulterior dacă vor reuși să identifice un mesaj sau un vector de imagine cu care să se identifice la foștii adversari politici.
Citești și ajuți! Cumpără cartea: Ghidul incorect politic –despre femei, sex și feminism, de Carrie Lukas și vei contribui la susținerea siteului R3Media.
Ce strategie are acum PSD? Să elimine polarizarea pentru a reduce din voturile dreptei generate emoțional (cei care vor să se răzbune pe țintele propagandei).Iar pentru asta a renunțat aproape complet la filonul naționalist și tradiționalist din mesajele sale. Așa că ce câștigă din plictiseala indusă campaniei electorale pierde prin impresia ca a pactizat cu Sistemul, deci nu capitalizează mai nimic după un an de guvernare liberală vraiște. O soluție mult mai bună ar fi fost să-i păstreze pe Șerban Nicolae, pe Pleșoianu, Codrin Ștefănescu dar sa-i treacă pe „mute” cu câteva luni înainte de alegeri. Hai serios acum, se identifică cineva azi cu imaginea unor Ciolacu, Tudose, Dâncu? Nici paternalismul lui Iliescu, nici spiritul de frondă și naționalismul (măcar în plan economic) al lui Dragnea. Diabolizarea funcționează pe termen scurt dar nu o poți ține langa pe termen lung cu „lupii, măăă!”. Ura uzează, obosește mai ales când ai în față „reușitele” celor buni ajunși la Guvernare în plan economia, gestionarea pandemiei, mostrele de inteligență din declarațiile publice. Așa că strategia actuală nu va aduce mare lucru partidului, domnul Dâncu poate culege ovațiile…
Mă rog, din ce am spus mai sus se înțelege, sper, de ce nu votez pe 6 decembrie. Ca să existe o schimbare de substanță avem nevoie ca lucrurile să ia o turnura rea, precum după guvernarea CDR din 1996-2000 sau, in cazul mai fericit, precum după criza financiară din 2009-2010 gestionata de PDL. Analogia cu victoria PSD după episodul Cioloș nu funcționează acum, în 2016 USR era un experiment în formare, acum e unul confirmat, cu propriul electorat consolidat. Similar, avem nevoie de o alianță PNL-USR după alegeri. Dacă se pica pe guvern de alianță națională sau, mai rău, pe un binom PNL-PSD (au mai guvernat împreună) va fi catastrofal pentru țară. USR va rămâne singura alternativa puternică în opoziție și putem avea peste 4 ani alegeri cu rezultat indecis stânga-dreapta, naționaliști – globaliști. Există și teoria că PSD ar trebui votat pentru a se evita ca PNL + USR să formeze o majoritate cu care pot modifica Constituția. Nu cred în teoria asta. Mai întâi, orice propunere de modificare trebuie validată la referendum, si e mai greu de câștigat un referendum fără sperietoarea Dragnea si cu o criză economică la ușă. Apoi, de ce să mai modifici Constituția cu tămbălăul de rigoare când ai la dispoziție un Parlament cuminte si un Guvern propriu? Ca să ce? Tot ce vrei sa treci poți trece prin legi și OUG, într-o formă sau alta.
De ce nu votez AUR sau PER? Nu cred că au mari șanse de a intra în Parlament, deși am încredere și în Pleșoianu/Șerban Nicolae și în discursul lui Călin Georgescu. Numai că partidele alea nu se reduc doar la ei, mai sunt destui dubioși pe acolo și nu mi-e clar în ce măsură se va vota în bloc acolo și în ce măsură va exista un discurs unitar.
Nu în ultimul rând, gradul de participare ne va da dimensiunea deșertului pe care trebuie să îl traversăm în perioada următoare. Lumea cam intuiește cum se vor forma majoritățile după alegeri, ce urmează în plan economic, vede ca nu mai există polarizare și emoții intense (deși se tot încearcă câte ceva pe partea asta) și dacă totuși iese masiv la vot și în ciuda pandemiei (prin masiv înțelegând cel puțin 40%) înseamnă că e încă destul resentiment, gargară propagandistică și idei fixe în capul alegatorului român așa ca o schimbare de substanță se va produce mai târziu decât speram….