joi, decembrie 12, 2024
ACTUALITATESituație dezastruoasă în mediul rural. În România, doar 42% dintre localități au...

Situație dezastruoasă în mediul rural. În România, doar 42% dintre localități au sistem de canalizare iar un sfert nu au sistem de apă potabilă

În România, puțin peste  40% dintre localități sunt racordate la sistemul de canalizare. Mai mult, sfert din totalul unităților administrativ teritoriale din România nu au sistem de apa potabilă iar 711 UAT-uri nu au sistem de apă potabil.

De altfel, aproape 23% din totalul localităților se descurcă greu și populația are acces la apa din pânza freatică, apă care, în foarte foarte multe cazuri, este contaminată cu fel și fel de bacterii, scrie Televiziunea Română.

Regiunea Vest stă cel mai bine la acest capitol. În cele 4 județe există 323 UAT-uri, din care 159 au servicii de canalizare. Asta înseamnă că aproape jumătate din locuitorii acestei regiuni beneficiază de sistem de canalizare.

Cele mai mari probleme sunt în Arad, Timiș și Caras Severin. Aici sunt 49, 47, respectiv 39 de unități fără un astfel de sistem.

Următoarea regiune care stă binișor este Nord-Vest. Județele de acolo însumează 446 de UAT-uri, din care 248 beneficiază de sistem de canalizare. Asta înseamnă undeva la 55,6% din totalul regiunii, dar tot exista unități administrativ teritoriale cu probleme. În Bihor de exemplu sunt 53 de localități, iar în Maramureș și Salaj câte 37 de localități. Bihorul este unul dintre județele care s-a dezvoltat enorm în ultimii ani, dar cu toate astea vedem că nu stă bine la toate capitolele.

Regiunea Centru se află în topul celor 3 zone unde lucrurile stau cât de cât bine. În cele 6 județe sunt 414 unități administrativ teritoriale. Din acestea, 202 au sistem de canalizare, asta înseamnă undeva la 48%. La fel ca în regiunea Vest, și aici jumătatea dintre locuitori beneficiază de canalizare.

Cele mai mari probleme sunt în Mureș, unde 65 de localități nu au așa ceva, apoi Alba cu 44 de UAT-uri și Brașov cu 33.

A doua parte a clasamentului este devastator. Pe locul 4 se află regiunea Sud-Est, din care fac parte 6 județe. Aici se regăsesc 390 de UAT-uri, dar doar 139 benefiază de sistem de canalizare, adică puțin peste o treime din totalul regiunii.

Cele mai mari probleme sunt în Buzău, unde 62 de UAT uri nu au așa ceva, apoi Vrancea cu 55 de localități și Constanta cu 43 de unități.

Tot pe acolo se învârte și regiunea Sud-Vest Oltenia, doar ambele regiuni sunt din jumătatea sudică a țării. Aici avem 448 de unități administrativ teritoriale, însă doar 160 au sistem de canalizare. Tot undeva la o treime din numărul total de localități din regiune.

Cele mai mari probleme sunt în Olt, unde 83 de localități nu au așa ceva, 77 sunt în Dolj și 49 în Mehedinți.

În Nord-Est sunt 552 de unități administrativ teritoriale în cele 6 județe ale regiunii, însă dintre ele doar 199 au sistem de canalizare. Asta înseamnă că 353 de UAT-uri nu au un astfel de sistem.

Cele mai mari probleme sunt în Suceava, unde 66 de localități nu beneficiază de un astfel de sistem, apoi urmează Botoșaniul și județul Vaslui.

În județele care compun regiunea Sud-Muntenia, lucrurile sunt grave. În cele 7 județe sunt 567 de unități administrativ teritoriale, dintre care doar 167 au sistem de canalizare.Asta înseamnă puțin peste 29% din totalul regiunii.Teleormanul conduce, urmează Prahova și Argeșul. În Județul Ilfov, sunt 10 unități administrativ teritoriale care nu au sistem de canalizare. 10 din cele 41 care există. Aici se afla cele mai bogate localități din România.

În concluzie, sunt 3.181 de UAT-uri în toată țară, 1.299 au sistem de canalizare, 1.882 nu au așa ceva. Asta înseamnă că 40% din țară este racordată la sistemul de canalizare și 60%, nu.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

1 COMENTARIU

  1. S-ar zice că zonele fruntașe sunt cele unde locuiau co-etnicii Împăratului vienez – Tot Banatu-i fruncea! Oamenii lucrului bine făcut!

    În Sud-Est, turcii osmanlâi erau mai puțin interesați (că sofisticați erau, musulmanii răzând în hohote în „1001 de nopți” de refuzul frâncilor de a se spăla!) să se implice în canalizarea supușilor.

    Per total, PCR este de vină, fiindcă în 45 de ani au demontat și furat instalațiile respective lăsate moștenire de România Regală (care avea canalizată 100% din țară, în 1944, anume încă din 10 mai 1866), aducând țara la procentele de azi.

    NU ?!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE