ȘTIRIRevista presei pentru o agendă națională: 22 februarie

Revista presei pentru o agendă națională: 22 februarie

NAȚIONAL

 1. Dictatură UDMR la frontiera de Vest, la Carei mai exact. Până în momentul de față, arată Buletin de Carei, în Carei nu s-a ținut nicio ședință de Consiliu Local, nici online. Aceasta deși aleșii locali și-au cumpărat tablete, ignorând nevoile curente ale elevilor din localitate. „La Primăria Carei nu a avut loc din martie 2020 NICIO ședință a Consiliului Local online. Nici măcar una. Contrar documentelor false postate pe site-ul www.municipiulcarei.ro. Primarul Kovacs se chinuie acum să ne sugereze că ședințele online nu se țin de 1 an de zile pentru că  IT stul Primăriei  nu a găsit variantele de programe cu care să se lucreze ,,ușor,, de pe  tablete primite gratuit de consilieri!” Copiii din familiile defavorizate nu au avut deloc acces la cursurile care se țineau online dar pentru ei nu s-au găsit soluții. Ei nu merită tablete gratuite?” – se întreabă publicația citată. Sursa: https://www.buletindecarei.ro/2021/02/la-carei-nu-se-tin-sedinte-de-cl-online-pentru-ca-se-cauta-inca-programe-cu-care-sa-se-lucreze-usor-tablete-gratuite-pentru-consilieri.html
 2. La Sfântu Gheorghe continuă tradiția ateneurilor popular-științifice pe tema „Românilor din arcul intra-carpatic”, susținute, ca de fiecare dată, de Centrul European de Studii Covasna-Harghita împreună cu Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan”. De această dată reuniunile vor avea loc online, începând cu 23 martie. Sursa: https://covasnamedia.ro/social/ciclu-de-conferinte-cu-tema-romanii-din-arcul-intracarpatic-si-convietuirea-lor-cu-secuiimaghiarii-de-a-lungul-secolelor

MINORITĂȚI ETNICE

 1. Ministrul sportului din România, Eduard Novak, propus de UDMR, va impune proiectul de sport pus la punct de Ungaria. Deja a trimis spre traducere «Strategia sportului maghiar». Sursa: https://www.buletindecarei.ro/2021/02/eduard-novak-ministrul-sportului-propus-de-udmr-va-aplica-strategia-sportului-maghiar.html.
 2. Deputatul UDMR, Magyar Lóránd, a avut o întâlnire cu ministrul agriculturii Adrian Oros, în vederea înlăturării restricțiilor pentru crescătorii de porci. Potrivit acestuia „Nu este nevoie acum de un regulament care să limiteze posibilitățile crescătorilor de porci, ci să ofere o soluție pentru daunele cauzate de pesta porcină”. Sursa: https://www.presasm.ro/proiect-cresterea-porcilor-in-gospodaria-proprie-limitata-taranii-nu-ii-vor-putea-vinde/.
 3. Sepsi-SIC Sf.Gheorghe a cucerit pentru a șasea oară Cupa României la Baschet Feminin, după ce a trecut de Universitatea Cluj în finală și de CSM Satu Mare în semifinale. Sursa: https://covasnamedia.ro/sport/sepsi-sic-castiga-pentru-a-sasea-oara-cupa-romaniei?fbclid=IwAR0wA855cJGI-FVXLipTyfTYij1m0eDaKZojDdc1XcVjcCjwBG47SZ1SpWQ.

INTERNAȚIONAL

 1. În ciuda faptului că sâmbătă 2 persoane au murit după ce forțele de securitate au deschis focul asupra mulțimii, zeci de mii de manifestanţi contra loviturii militare de la 1 februarie, au ieșit duminică în stradă în toate orașele din Myanmar; Facebook șterge principala pagină a armatei. Sursa: https://www.profit.ro/stiri/politic/video-lovitura-de-stat-din-myanmar-facebook-a-sters-pagina-armatei-zeci-de-mii-de-oameni-au-iesit-pe-strada-19997572.
 2. Ministrul de interne al guvernului din Libia, recunoscut de ONU, Fathi Bashagha, a fost duminică victima unui atac armat pe o autostradă de lângă Tripoli. Sursa: https://www.capital.ro/ministrul-de-interne-din-libia-victima-unui-atac-armat-pe-autostrada-membrul-guvernului-a-supravietuit.html.
 3. Administraţia Joseph Biden a iniţiat discuţii cu Iranul, prin intermediul Elveţiei, pe tema cetăţenilor americani aflaţi în detenţie pe teritoriul iranian. Sursa: https://m.mediafax.ro/politic/statele-unite-au-initiat-discutii-cu-iranul-pentru-eliberarea-cetatenilor-americani-detinuti-19928314.
 4. Forțele Armate Poloneze au introdus oficial în serviciu sistemul de muniție ghidată Warmate care este de fapt o dronă kamikaze. Aceste drone vor fi utilizate de forțele regulate, precum și de Forţele de Apărare Teritorială (WOT). Sursa: https://m.defenseromania.ro/armata-poloneza-a-primit-drone-kamikaze_608459.html.
 5. Israelul şi Egiptul au convenit duminică să construiască o nouă conductă între zăcământul de gaze Leviathan din largul Mediteranei de Est şi Egipt. Sursa: https://www.agerpres.ro/economic-extern/2021/02/22/video-energie-acord-intre-israel-si-egipt-pentru-construirea-unui-gazoduct-offshore–665385.
 6. Cercetătorii de la Institutul Tehnologic din Israel împreună cu compania Aleph Farms au înlocuit carnea de origine animală cu un antricot prin bioprintare 3D. Sursa: https://m.mediafax.ro/tehnologie/a-fost-deschis-primul-restaurant-care-serveste-carne-artificiala-19927782.
 7. Franţa va începe testarea masivă în şcoli. În acest sens vor fi efectuate 200.000 de teste de salivă pe săptămână. Sursa: https://m.zf.ro/eveniment/franta-incepe-testarea-masiva-in-scoli-francezii-vor-sa-faca-200-000-19927393.

COMUNITĂȚI ISTORICE

 1. Romanii din Ucraina se tem că limba română va dispărea din scoli până în 2023. Un prim pas în acest sens a fost făcut prin reducerea numărului de ore în limba română. Sursa: http://www.zorilebucovinei.com/news/show/3152/.
 2. Potrivit Centrului Bucovinean Independent de Cercetări Actuale, în școlile cu predare în limba română de pe Valea Siretului, dar și din Ținutul Herței, în locul manualelor în limba română li s-au repartizat gratuit literatură metodică și manuale în limba ucraineană, care nu au fost comandate nici pentru anul curent, nici pentru anul viitor de învățământ. Sursa: https://www.bucpress.eu/opinie/de-ce-in-scolile-cu-14202.
 3. Cui servește MAE? Ambasadorul României în Ucraina, Cristian-Leon Țurcanu, a efectuat o vizită de lucru în regiunea Cernăuți, dar nu s-a întâlnit cu nicio organizație reprezentativă a românilor din zonă. Sursa: https://rgnpress.ro/2021/02/19/ambasadorului-romaniei-in-ucraina-a-efectuat-in-sfarsit-o-vizita-de-lucru-in-regiunea-cernauti-aproape-degeaba/.
 4. Potrivit unui clasament realizat de site-ul Ethnologue.com, dintre cei aproape șase milioane de români care vorbesc româna în afara României, aproximativ 4 milioane sunt românii basarabeni. Sursa: https://www.stiripesurse.ro/ziua-internationala-a-limbii-materne-cati-romani-vorbesc-romana-in-afara-granitelor_1655305.html.
 5. Copiii din satul Tîrnova, raionul Edineț dispun de o grădiniță ultra modernă, grație unui proiect în valoare de 2,4 milioane de lei moldovenești acordat de România. Sursa: https://infoprut.ro/73903-cum-arata-gradinita-ghiocel-din-tirnova-datorita-romaniei.html.

DIASPORA

 1. Potrivit unui sondaj Istat care analizează familia italiană, cu date din 2019, 17% dintre femeile din familiile mixte din Italia sunt românce. Dacă vorbim despre cuplurile cu ambii soți străini, cele mai multe căsătorii s-au înregistrat în rândul românilor (1.462 în 2019, adică 24,7% din căsătoriile dintre soții străini rezidenți). Sursa: https://www.gazetaromaneasca.com/observator/comunitate/sondaj-istat-asupra-familiei-din-italia-italienii-prefera-romancele-casatoriile-si-divorturile-scad/.
 2. Episcopia Ortodoxă Română a Italiei, număra anul trecut 279 parohii (și alte 11 în formare). Anul trecut au fost botezați 6976 copii români. Sursa: https://www.gazetaromaneasca.com/observator/comunitate/episcopia-ortodoxa-romana-a-italiei-a-ajuns-la-aproape-300-de-parohii-anul-trecut-au-fost-botezati-6976-copii-romani/.
 3. Deputatul PNL de diaspora, Valentin Făgărășian, a cerut printr-o interpelare parlamentară clarificare zvonurilor prin care se va introduce un certificat electronic de vaccinare, care să poată fi utilizat direct pe telefon. Sursa: https://www.gazetaromaneasca.com/diaspora/masura-utila-romanilor-care-calatoresc-frecvent-in-tarile-ue-certificatul-electronic-de-vaccinare-pe-telefon-interpelare-in-parlament/.
 4. Începând cu luna decembrie a anului trecut, creștinii ortodocși români din Scoția au propriul locaș de cult, la Dundee. Sursa: https://ziarulromanesc.net/romani-uk/romanii-din-scotia-au-prima-biserica-ortodoxa-in-dundee-de-craciun-s-a-oficiat-prima-slujba/.
 5. Un număr tot mai mare de imigranți din UE, printre care și românii, nu mai vor să rămână în Marea Britanie din cauza pandemiei, a incertitudinii post-Brexit și a nivelului scăzut al lirei, ceea ce face ca țările care plătesc în euro să fie mai atractive. Sursa: https://rgnpress.ro/2021/02/19/magazine-romanesti-din-anglia-inchise-de-pandemie-toti-se-sperie-de-covid-si-de-brexit-se-intorc-acasa/.
 6. Episcopia Canadei anunță o întâlnire-colocviu dedicată Sfântului Ioan Casian, unul dintre ocrotitorii românilor de departe și, în special, ocrotitorul acestei eparhii românești de peste ocean. Sursa: https://basilica.ro/episcopia-canadei-colocviu-dedicat-unuia-dintre-ocrotitorii-romanilor-de-departe/.
 7. Jurnalul românilor din Chicago califică atitudinea președintelui Biden față de China drept „complicitate abjectă la justificarea represiunii comuniste chineze” față de propria populație: „Este efectiv de necrezut că ocupantul Casei Albe poate să cauționeze în acest mod regimul comunist de la Beijing, în indiferent ce speță, dar cu atât mai mult în speța drepturilor omului.” Sursahttps://tribuna.us/complicitatea-abjecta-la-justificarea-represiunii-comuniste-chineze/

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumim!

Redacția R3media

Dacă dorești să fii alături de noi, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

[gs-fb-comments]

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate

IMPORTANT

O chemaR3 la susținere

Dragi prieteni, după patru luni de pauză, revenim la voi pentru a sprijini efortul nostru. Dacă doriți să ne ajutați luna aceasta, o puteți face...