luni, octombrie 2, 2023
ACTUALITATEServiciul de informaţii american CIA confirmă că România se „prăbușește demografic“. Sociologul...

Serviciul de informaţii american CIA confirmă că România se „prăbușește demografic“. Sociologul Alfred Bulai: Nimeni nu înțelege că situația se poate ameliora dacă sprijinim familia și copiii. Un astfel de demers ar avea efecte în 10 sau chiar 20 de ani, dar pe politicieni îi interesează numai efectele pe termen scurt, exclusiv pentru uz electoral

Recensământul populației din România s-a încheiat, dar rezultatele acestuia nu sunt încă gata, iar până atunci experții celebrului serviciu de informații american CIA au publicat unele date din care rezultă că România se scufundă într-o profundă criză demografică, lucru confirmat și de specialiștii români care susțin că aceasta este favorizată de lipsa de reacție a autorităților.

Concret, conform CIA The World Factbook, cu 15,26 decese la mia de locuitori, România a urcat pe locul 2 mondial la rata mortalității. România este depășită doar de Serbia, care înregistrează o rată a mortalității de 16,39 decese la mia de locuitori. Din datele furnizate de CIA, Ucraina ocupă poziția a șasea în acest clasament al mortalității, cu 13,77 decese la mia de locuitori, iar Rusia poziția a șaptea, cu cota de 13,36.

În plus, rata mortalității nu este singurul indicator care vorbește despre criza demografică în România, potrivit informațiilor livrate de analiștii CIA. Cu numai 8,76 nașteri la mia de locuitori, România se află în coada clasamentului care măsoară natalitatea la nivel planetar. Concret, România ocupă locul 207 din 228 de țări catalogate.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Opțiunea Benedict, de Rod Dreher și vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

De asemenea, rata de creștere a populației măsurată de specialiștii CIA indică faptul că România a ajuns la cota -1,09%, respectiv pe locul 231 din 237 de țări monitorizate.

O situație la fel de catastrofală se înregistrează și la capitolul migrație. Practic, în acest an, 4,37 români dintr-o mie părăsesc țara, estimează serviciul de spionaj american. În acest context trebuie spus că numai 0,29 bulgari dintr-o mie vor pleca din țara lor în 2022, iar Ungaria, de exemplu, va avea o rată pozitivă, adică în acest an la 1.000 de locuitori se vor mai adăuga alți 1,23.

Sociologul Alfred Bulai a explicat pentru „Adevărul” cum s-a ajuns în această situație demografică catastrofală. „Această criză își are originile în ’90 și s-a accelerat în anul 2007. În tot acest timp, tinerii au plecat din țară masiv. Și fenomenul continuă. Între timp, acești tineri au avut și copii, dar aceștia nu sunt în România. Plecarea tinerilor către Vest a făcut ca în țară să rămână doar cei care, să spunem, nu mai pot ajuta la creșterea demografică din cel puțin două motive. Vorbim de persoane în vârstă sau de indivizi care simt că nu sunt sprijiniți de stat. Adică vorbim de un sprijin real pentru copii din partea statului, pentru că cel oferit în prezent poate fi catalogat drept o glumă. Cu toate acestea, nimeni nu înțelege că situația demografică se poate ameliora dacă sprijinim familia și copiii”, a explicat sociologul.

Alfred Bulai mai spune că rata mare de mortalitate se înregistrează pe fondul îmbătrânirii masive a populației.

„Avem un procent mare de persoane în vârstă și condiții generale proaste de trai, pe fondul unui sistem medical mai puțin performant. Amestecul letal perfect. Ca să nu mai vorbim că în pandemie mulți bolnavi cronic nu au prea avut acces la servicii medicale, iar factura vine acum, ca să spun așa”, susține expertul.

Sociologul mai spune că nu vede o rezolvare a situației pe termen scurt sau mediu. „Tinerii continuă să plece, rata de îmbătrânire a populației se adâncește, iar politicienii din toate partidele nu prea au treabă cu asta. Totul pentru simplul motiv că un astfel de demers ar avea efecte în 10 sau chiar 20 de ani, și pe ei îi interesează numai efectele pe termen scurt, exclusiv pentru uz electoral. Sunt interesați de imagine, de amăgirea electoratului. Acum au apărut aceste cifre, or să apară unele declarații cum că facem sau dregem, dar vă garantez că într-o lună nu mai vorbește nimeni de acest subiect. Pot pune și un pariu pe această temă”, a precizat Alfred Bulai, conform Adevărul.

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

CITEȘTE MAI MULT

2 COMENTARII

  1. Din California democrată sunt cetățeni americani care pleacă ca să trăiască în Mexic.Cât despre rata natalității și a migrației, România e doar o oglindă a ceea ce Europa e pe cale să devină.

  2. ce prostie. vine un serviciu de informații străin să confirme că populația româniei s-a micșorat. dar nu e înîmplător. senilul biden în sua vrea migrație, deci o vrea ș pentu romania

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

37,000FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate