Numărul retragerilor de numerar este în creștere în Franța, potrivit datelor de la Bank Card Group. Nevoia a apărut ca o consecință a noilor comportamente de consum menite să facă față inflației, conform La Depeche.
„Cash” este departe de a-și fi spus ultimul cuvânt. Potrivit GIE Cartes Bancaires, numărul retragerilor de numerar a crescut în Franța între prima jumătate a anului 2022 și prima jumătate a anului 2023. O creștere mică, de 1%, dintr-un total de un miliard, care reprezintă aproximativ 10 milioane de retrageri suplimentare de numerar. Suma medie crește cu 5%, la fel ca și inflația.
Cum se explică această ușoară revenire în favoarea numerarului, după mai mulți ani de scădere?
„Avem din ce în ce mai mulți clienți care își construiesc pachete de numerar pentru a-și controla mai bine cheltuielile în contextul actual de creștere a prețurilor”, mărturisește, în Les Echos, directorul unei mari rețele bancare.
Această practică, foarte populară pe rețelele de socializare, se numește „cash stuffing”: fiecărui element de cheltuială îi este dedicată o sumă de bani, ceea ce îi oferă posibilitatea să nu depășească anumite sume.
„Am măsurat în mod repetat natura tangibilă a numerarului, ceea ce înseamnă că persoanele aflate în situații de fragilitate financiară folosesc numerar mai mult decât restul populației”, explică Christophe Baud-Berthier, directorul activităților fiduciare la bancă.
Presupusul abandon al banilor „numerar“ în favoarea altor mijloace de plată, actuale sau potențiale viitoare, precum euro digital, este în mod regulat subiect de controverse.
„Multe familii apreciază posibilitatea de a plăti în numerar”, subliniază Banque de France, 57% dintre consumatori considerând că este important să existe această posibilitate. Banca Centrală Europeană este, de altfel, unul dintre cei mai buni susținători ai cash-ului. Potrivit acesteia, banii în numerar garantează respectul pentru viața privată, asigură incluziunea socială, ajută la urmărirea cheltuielilor și constituie un mijloc rapid de plată.
Dar princpala utilizare a numerarului este economisirea. Din zece bancnote emise în zona euro, doar două sunt folosite pentru a plăti, celelalte opt sunt puse la păstrare. Și această proporție este și mai mare în Franța. O parte din creșterea retragerilor de la ATM-uri poate fi, prin urmare, explicată prin faptul ca banii sunt astfel economisiți.