EDUCAȚIEScriitorul Mircea Platon: Cu manuale online și tutori virtuali în loc de...

Scriitorul Mircea Platon: Cu manuale online și tutori virtuali în loc de profesori, nu e de mirare că se doresc și niște ficțiuni de elevi, al căror avatar să fie prezent pe ecranul orelor online

Bagatelizarea manualelor este un alt pas în direcția desprinderii educației de suportul clasic și de scopurile ei clasice, a declarat, în exclusivitate pentru R3Media, scriitorul Mircea Platon, ca reacție la declarația ministrului Educației, Monica Anisie, potrivit căreia manualele școlare sunt doar niște instrumente.

„Afirmațiile doamnei ministru Monica Anisie referitoare la manuale demonstrează încă o dată că „reforma continuă” prin care trece de aproape trei decenii învățământul românesc este menită a-l goli de rost și de conținut. Sigur că manualele sunt niște instrumente, dar instrumentele sunt menite tocmai să te ajute să atingi niște scopuri. Fără instrumente, nu se poate spune că ai un sistem de învățământ sau de educație. Instrumentele nu sunt inutile și tocmai de ele depinde atingerea scopurilor”, a explicat Mircea Platon pentru cititorii R3Media.

Conform acestuia, declarația doamnei Anisie vine să confirme că transformarea manualelor unice în manuale alternative nu a fost decât un mod de a le bagateliza, de a le trimite în derizoriu.

„S-au făcut bani frumoși pe ele, dar nu sunt menite, nici manualele, nici auxiliarele, să ajute copiii la atingerea scopurilor învățământului. În cazul de față, doamna Anisie ne spune că scopul îl reprezintă ”atingerea competențelor”. Un sistem de educație în adevăratul sens al cuvântului nu se bazează pe deziderate, pe eforturi sporadic-individuale și pe improvizație”, a spus Mircea Platon.

Un sistem de învățământ, a adăugat scriitorul Mircea Platon, se bazează pe mecanisme bine puse la punct și pe instrumente de calitate, pe uniformitate și predictabilitate și pe eforturi orchestrate, sistemice.

„Cu manuale online și tutori virtuali în loc de profesori (s-au investit bani în această direcție), nu e de mirare că se doresc și niște ficțiuni de elevi, al căror avatar să fie prezent pe ecranul orelor online, dar a căror prezență intelectuală, a căror minte să poată fi, liniștit, în altă parte. Oricum harta manualelor nu-i mai poate scoate la vreun liman”, a conchis Mircea Platon.

Ministrul educației, Monica Anisie, a declarat miercuri seară, la Realitatea Plus, că, la început de an școlar, profesorii ar trebui să se concentreze pe recuperarea materiei și să nu se ghideze doar după conținutul manualelor, care „sunt numai niște instrumente”.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3media

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai populaR3 articole

Articole R3laționate

IMPORTANT

Fiți LEI pentru R3: Am strâns 4.063 de lei din 45.000,...

Dragi prieteni, aici o să vă țin la curent cu campania de donații pe care am început-o pe 1 iulie 2021 și care se termină...