OPINIISă-i iubim pe-ai noștri. S-o lăsăm pe Emma!

Să-i iubim pe-ai noștri. S-o lăsăm pe Emma!

A crescut în trendurile google căutarea după numele „emma raducanu”. Nu este de mirare, deoarece sportiva de 18 ani tocmai a câștigat marele turneu US Open.

Așa cum s-a întâmplat și în alte cazuri, presa din România a avut grijă s-o ridice în slăvi pe sportivă, prin insinuarea parșivă că ar fi „de-a noastră” sau chiar de-a dreptul „româncă”.

Ni se cere să fim dați pe spate de „mesajul superb” al tatălui, Ian Raducanu, pentru Emma, printre altele și de „bornele” sau „reperele” depășite de ea.

Dar merită Emma Raducanu atâta atenție din partea României și a românilor? Cert este că nu. Și motivul principal este acela că nu este româncă.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Cultura noastră: ce a mai rămas din ea, de Theodore Dalrymple vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Explic.

Această fată admirabilă are un tată născut în România, care este atât de rușinat de numele său de botez – Ion, încât l-a schimbat în „Ian”.  Atât. Aceasta este singura legătură a Emmei cu românii.

Limba ei maternă este mandarina, iar Emma Raducanu nu vorbește o boabă de limbă română. Ta-su s-a lepădat și de limba lui maternă și nu a învățat-o pe fiică, dar chinezoaica ei mamă, nu. Paranteză: Cam asta este și diferența dintre poporul român și cel chinez. Emma reprezintă steagul Marii Britanii (foto cu drapelul în mână).

Nu doar atât: dar Emma își scrie numele fără diacritice. Deci o cheamă Raducanu și nu Răducanu. Nu are nicio legătură cu cultura și tradițiile românești. Zero.

Lipitul ăsta la orice celebritate care are cât de cât ceva românesc în ea nu e chestiune de afinitate ci de complex de națiune mică”, spunea Florin Cojocariu. Continuă: „Ce mă irită la povestea asta e că aceeași mândri de originile ei românești se plâng toată ziua cât de de c… e nația asta. Ăia care strâmbă din nas la orice gunoi de pe stradă și-și fac sefieuri cu parcurile frumoase din Bruxelles în timp ce o înjură pe Clotilde pentru mizeria din Cișmigiu.

Psihologic vorbind e un mecanism de proiecție narcisist, adică dacă ești mândru de tot ce e excepțional dai de înțeles cât de excepțional ești la rândul tău. Pot înțelege asta și ar fi inofensiv dacă n-ar veni la pachet cu o proiecție a umbrei pe tot ce e românesc.

Are dreptate? Sigur că da. Un vârf de lance în campania de lingușire a Emmei este jurnalistul Amir Kiarash de la Adevărul. Cine este dânsul? Un cetățean român, iranian,  jurnalist campion la antiromânisme.  În opinia dânsului, tradițiile românești sunt de rahat, în general țara nu e bună de nimic, iar românii sunt niște retrograzi.

Nu-i normal să o iubească pe domnișoara Raducanu și să încerce să impună un alt „model” de român? Unul cosmopolit, fără rădăcini, cu identitate incertă, perfect corect politic și adaptat secolului XXI? Ba sigur că e.

A te mândri, ca român, cu Emma Raducanu, este sinonim cu a te mândri că la Sibiu s-a ridicat o statuie domnului Brukental.

Trădează comportament de iobag.

Avem destui oameni care trudesc pentru această țară și o iubesc, așa cum este ea. Nu se sfiesc să-și spună români, nu-și schimbă numele, trăiesc în tradițiile părinților lor. Unul a fost Ivan Patzaichin. Altul este Gheorghe Hagi. Alta este Ana-Maria Brânză. Dr. Leon Dănăilă, Gheorghe Zamfir, Simona Halep, dr. Ștefan Mindea, etc. Dar cel mai important, să-i iubim pe cei de lângă noi, cei cu care interacționăm în fiecare zi. Prin munca lor, ei chiar ne ajută.

Haideți să le acordăm lor toată atenția noastră. Avem, încă, oameni buni și dăruiți.

N-avem nevoie de chinezisme.

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți.Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

13 COMENTARII

 1. D-le Șomănescu,

  Se „rușinează” cineva de propriul nume în fața unor necuvântătoare ?

  Cât de greu o fi de ghicit că Ion (Răducanu) o fi devenit „Ian (Raducanu)” pentru a se … „integra” ? Mai precis, pentru a părea născut acolo ? Cât de greu o fi de ghicit că șomajul lichidează în mod legal ?

  Nu v-a povestit nimeni, niciodată, dacă au primit sugestia de a-și „schimba” numele, pentru a „găsi de lucru” ?

  Mulțumesc.

  • Nu cred ca 5 milioane de romani si ar fi schimbat numele pentru a gasi de lucru. Ca patronul striga dupa ei George sau Juan in loc de Gheorghe sau Ion e altceva. Buletinul ne se schimba. Cunosc familii mixte de roman si occidental in care copii nu stiu romaneste.( apropo de Emma). Complex de inferioritate, mentalitate de sclav, rusine ca sunt romani, urmasi ai lui Stefan, Brancoveanu , Mihai Viteazu?

   • De acord.

    D-l Raducanu nu este „5 milioane de români”. Este unul care a schimbat.

    Eu cunosc foarte puțini oameni (în general), iar între ei cunosc trei cazuri (cel puțin) de străini care au luat schimbarea în considerare, ori cărora le-a fost sugerată.

    Și e simplu de explicat: angajatorii locali se pot teme de inabilitățile verbale ale imigranților de primă generație, ori alte inconveniente. „Ian” este deja unul născut acolo.

    Nu este ușor să îți înveți copilul limba țării de origine (dacă nu știați), fiindcă … refuză chiar copilul! Apoi nu este ușor să i-o cizelezi ori să i-o menții, fiindcă trebuie să citească mult și în acea limbă, și în cea nouă.

    Nu știu ce inferioritate simte copilul, mi se pare mult mai evident că este atras de limba cea nouă, prestigiul ei, acceptarea de către colegi (în sensul că vorbește nativ) etc. Și mi s-a și spus asta de către părinți ai unor astfel de copii. Mândria că sunt descendenți ai unui neam ales de unde să o formeze ? Să își creadă părinții pe cuvânt ?

    Știați că mulți profesori universitari băștinași (ai Lumii Noi) își dau copiii la … meditații ? De ce ? Simplu: școala publică este jalnică. Dar de ce nu-i învață ei înșiși (mai ales când este domeniul lor!) ?

    Simplu: copiii văd în ei pe mama și pe tata (mi-au zis chiar ei), deci nu îi iau în serios! Asta ca să înțelegeți cum este cu învățarea unei limbi străine de către un copil, de la … părinți! Pe care nu o pot vorbi decât cu … părinții!

    Mulțumesc.

    P.S.

    Când aveți timp, d-le Șomănescu, vă rog să îmi arătați articole publicate aici despre CALIATEA ACADEMICĂ a învățământului în Democrație (fie în România, fie în lume).

    Ca să înțelegeți ce punct ar trebui să … loviți.

 2. Pentru corecta informare in legatura cu mascarada iohanista de dezvelire a statuii lui bruchental va informez : La eveniment nu a fost permis public aleator. Au fost spectatori alesi pe scaune din care o mare parte erau angajati ai primariei carora l-i s-a promis o zi libera pentru participare. Primarie condusa de mana dreapta a lui iohan pe cand era primar ,Astrid Fodor membra fdgr si posesoare a unui certificat de suferinda de altzeimer. De asemenea tot centrul era impanzit de civili dubiosi care stateu grupati ca pe vremea lui ceausescu. Ca in bancul ala ….mai imprastiati-va mai ca bate la ochi.

 3. Da!Da!Da! Un articol scris de cineva in care freamata sangele romanesc! Felicitari! Exact ce ati scris simt si eu! M-au bucurat nespus randurile scrise de dumneavoastra pentru ca incepusem sa ma insingurez ca si patriot. Da ,sunt mandru ca sunt roman, imi iubesc tara si pe cei care traiesc aici cu noi, imi iubesc inaintasii si eroi si evident sunt una cu biserica noastra a neamului! Nu caut niciodata valorile neamului nostru in afara tarii pentru ca doar cu picioarele pe pamantul stramosesc poti fi patriot adevarat. Cei care au decis sa plece din aceasta tara in care s-au nascut au facut-o din alte interese decat patriotice. Suntem un popor peste care au trecut multe natii cotropitoare, insa noi am ramas aici…..cu aceeasi limba , obiceiuri si biserica. Noi”astia” care nu am plecat in alte tari(nu includ pe cei care au fugit din tara din motive de persecutie) suntem unici in lume. Am fost increstinati de Andrei intaiul apostol a lui Isus. Cate popoare se mai pot mandrii cu asa ceva? Si multi se chinuie sa ne inoculeze ca suntem o natie slaba…… Nu e adevarat! Noi am rezistat intotdeauna si vom rezista si de acum incolo. Acum putem spune ca pandemia a aratat adevarata valoare a popoarelor. Si a aratat ca noi suntem altfel decat multe popoare. Poparele adormite au facut tot ce li s-a cerut. Noi nu! Numai cine e orb nu vede acest lucru!

  • Dacă avem atâta dragoste de dat, încât e de prisos, sigur că putem iubi toată planeta. Dar, vi se pare că românii se iubesc așa de mult pe ei înșiși încât a mai rămas și pentru alții?

   • Da, probabil ca așa a gândit și Samariteanul cel Milostiv!?
    Daca nu-ți mai doresti iubirea pentru celălalt, ce mai rămâne din crestinism?
    Ca să-L parafrazez pe Mântuitorul, oare astfel de calcule marunte nu fac si neamurile?

    • Păi tocmai, nu fac calcule. Dimpotrivă. E plin în jurul nostru de oameni căzuți, dar nu-i vedem. Preferăm să ne uităm în zări, să-i căutăm pe continente îndepărtate și să ne consumăm energiile pentru persoane care nu au nevoie (emma raducanu este deja milionară). Haideți să ne uităm în jurul nostru, apoi mai vedem.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate