ACTUALITATERomânii din nordul Bucovinei au inițiat o petiție de redenumire a unei...

Românii din nordul Bucovinei au inițiat o petiție de redenumire a unei străzi din Cernăuți cu numele fostului primar român Traian Popovici, cel care a salvat de la moarte 20.000 de evrei

Redenumirea unei străzi din Cernăuți în numele fostului primar și avocat român Traian Popovici (1892-1946) — erou care în perioada celui de-al Doilea Război Mondial a reușit să salveze de la moarte 20.000 de evrei. Asta solicită scriitorul, jurnalistul și publicistul cernăuțean Serghei Voronțov, care a lansat și o petiție online în acest sens.

„Solicităm redenumirea actualei străzi Iurii Gagarin (care este inclusă în lista străzilor ce urmează să fie redenumite) în strada „Dreptului între Popoare Traian Popovici”, a scris Voronțov pe pagina personală de Facebook.

Autorul petiție afirmă că inițial autoritățile au refuzat să includă în dezbaterile publice, la tema redenumirii străzilor, propunerea privind schimbarea denumirii unei străzi cu numele lui Traian Popovici, întrucât în ​​oraș există strada Omelian Popovici.

„Fără îndoială, strada în cinstea „Dreptului între Popoare Traian Popovici” (Праведника світу Траяна Поповича) va juca un rol important pentru formarea imaginii orașului Cernăuți în Europa noua. Ea va reprezenta o dovadă vie a angajamentului autorităților orașului și a comunității sale față de valorile politice europene în ceea ce privește memoria”, a subliniat Serghei Voronțov.

Petiția poate fi accesată și semnată aici.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Cultura noastră: ce a mai rămas din ea, de Theodore Dalrymple vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Amintim că pe 24 iunie a.c., la Primăria orașului Cernăuți au avut loc audieri publice cu privire la schimbarea denumirilor unui număr de circa 50 de străzi din Cernăuți, din cele mai mult de 200, propuse spre a fi schimbate în procesul de derusificare a toponimiei orașului. În luna mai, comunitatea românească din ținut a înaintat Comisiei pentru toponime o lista cu personalități românești, viața și activitatea cărora este legată de orașul Cernăuți și care au lăsat aici o importantă avere materială și spirituală. Printre ei se regăsea și Traian Popovici — primarul orașului Cernăuți în 1941-1942, care a salvat circa 20.000 de evrei de la deportarea în Transnistria.

În 1969, Traian Popovici a fost primul român recunoscut ca „Drept între Popoare” de Statul Israel, primind post-mortem cetățenie israeliană și un copac în grădina Memorialului Yad Vashem, municipalitatea din Tel Aviv dedicându-i un monument, conform Bucpress.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumim!

Redacția R3media

Dacă dorești să fii alături de noi, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

[gs-fb-comments]

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate