vineri, martie 1, 2024
OPINIICe aș face pentru românii din Ucraina, dacă aș fi președintele Ucrainei

Ce aș face pentru românii din Ucraina, dacă aș fi președintele Ucrainei

Răspunsul pe scurt: Nimic! De fapt, greșesc, aș face ceva: aș continua să-i deznaționalizez într-un ritm la fel de accelerat ca și până acum.

Cum așa, vă veți întreba? Păi uite așa, pentru că așa funcționează politica internațională. Întrebarea corectă este : „de ce să nu facă așa?”

Răspuns: e cineva în România care să-l oprească? E cineva în România care să-i spună: „domnule președinte al Ucrainei (oricare ar fi el) suntem alături de dvs în toate, dar vă rog, respectați-ne drepturile sau ne supărăm”?

Nu cred. De fapt, tot ce s-a întâmplat în ultimele luni i-a confirmat domnului Zelenski și elitei ucrainene, că românii o să accepte absolut orice li se întâmplă și n-o să reacționeze niciodată.

De ce spun că îi confirmă și nu îl informează? Simplu: pentru că așa cum a spus profesorul Dan Dungaciu – unul dintre cei mai buni experți în politică externă din Ro – politica României din ultimii ani a fost de a închide ochii la abuzurile asupra minorității noastre de-acolo, pentru a „construi” o Ucraină puternică.

Și-atunci, cum să nu se gândească dl Zelenski: Băi, dacă nici acum nu zic ăștia nimic, când avem nevoie de ei și ar putea negocia, e clar că n-o să zică niciodată!

Pentru că oameni buni, în politica dintre state nu există prietenii, amiciții, sentimente. Există doar cinism și interese dure, clare.

Că degeaba avem tratat cu Ucraina, degeaba s-a angajat Kiev-ul să respecte drepturile minorităților în fața organismelor internaționale, dacă nu există cineva care-i FACĂ să-și respecte angajamentele.

Vă rog să-mi spuneți care dintre liderii români, actuali, vă inspiră încrederea că ar putea ridica tonul pentru românii din Ucraina: președintele? premierul? ministrul apărării? Cine? Așa-i că nu găsiți răspuns?

Sigur că există români capabili să apere interesele țării, dar ei nu sunt la guvernare. Ei sunt stigmatizați, catalogați, etichetați.

Ca dovadă, la două zile după ditamai premierul general și președintele camerei s-au dus la Kiev unde li s-a „promis” respectarea drepturilor identitare ale românilor din Ucraina, autoritățile au eliminat monumentul de la Cernăuți care vorbea despre originile românești ale orașului. Dacă așa fac acum, cum vor face la finalul războiului?

Când mă duceam pe stadion, era o vorbă după ce îți umileai adversarii: un-doi-trei, ne-am pi..t pe ei!

Gândiți-vă, fiecare, în care dintre cele două poziții se află România și în care se află Ucraina.

spot_img

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

6 COMENTARII

 1. Eu as dorii cel mai mult sa stiu cat la suta din romanii din ucraina l-au votat pe zelenski? Asta chiar ca ne-ar arata cu adevarat cum sta treaba in tara lui zelenski!:)

 2. Domnule Șomănescu, mi-ar plăcea o continuare a articolului în care să spuneți ce ați face pentru românii din Ucraina dacă ați fi președinte al României.

  • Multumesc. Dar e mai simplu de observat ce fac ceilalti, pentru că isi expun intentiile pe față. La noi, nimic nu e clar. Nu știu ce s-au angajat ăștia să facă pentru Ucraina, pentru partener strategic,etc

 3. De lângă Kiev, rabinul-șef al Ucrainei, Moșe Reuven Azman:

  „Rușii ne lovesc cu rachete balistice, noi vom răspunde cu rachete cabalistice”

 4. D-le Șomănescu,

  „Pentru că oameni buni, în politica dintre state nu există prietenii, amiciții, sentimente. Există doar cinism și interese dure, clare.”

  Dacă pot face ceva pentru dvs., acum am ocazia. Vă explic, de la înălțimea studiilor mele de gramatică de 7-8 clase, din RSR, că vocativul se desparte, în frază, din ambele părți. „Pentru că, oameni buni, [… ]”, și nu „pentru că oameni buni […]”, care înseamnă (promite să spună) altceva. Ori poate v-a scăpat – n-am cum ști.

  „Cum așa, vă veți întreba? Păi uite așa, pentru că așa funcționează politica internațională. Întrebarea corectă este : „de ce să nu facă așa?”

  Răspuns: e cineva în România care să-l oprească? E cineva în România care să-i spună: „domnule președinte al Ucrainei (oricare ar fi el) suntem alături de dvs în toate, dar vă rog, respectați-ne drepturile sau ne supărăm”?”

  Vreți să spuneți (italienii cântă la radio: in questo mondo di ladri/in questo mondo di eroi”, „in questo mondo di debiti/Viviamo solo di scandali” – bine zis! Acultați-l:

  https://www.youtube.com/watch?v=UGbpZjEDpXc )

  că așa merg lucrurile în Democrație ? „Speak softly and carry a big stick!” – apud Teddy Roosevelt ?

  Adică nu s-ar zbârli Democrația la noi dacă facem valuri unde nu trebuie (între aliați!) ? Adică dvs. și GS ați îndoi Democrația, cu metode Ultras ?

  „Când mă duceam pe stadion, era o vorbă după ce îți umileai adversarii: un-doi-trei, ne-am pi..t pe ei!”

  Nici când Dinamo făcea 6-4 în Ghencea nu gândeam astfel. Nici dacă Steaua n-ar fi luat „Cupa Campionilor Europeni – când am exultat de fericire (nu m-am văietat „De ce n-a fost Dinamo ?”).

  (Dacă vreți să știți de ce sunt dinamovist: fiindcă, la grădiniță, la radio se auzea foarte des „Gooooool, Dumitrache!” Îl exasperasem și pe vecinul meu, cam 9 ani mai mare, care se chinuia să îmi explice: „Ce Dumitrache ?! Mircea Lucescu!” 🙂 Plus încă ceva: sunt (dintotdeauna) … un băiat cu ochi albaștri – cu acte doveditoare. 🙂 )

  Puneți zicerea aceea pe frontispiciul ziarului, măcar să știe tot românul ce Românie le promiteți.

  P.S.

  „In questo mondo di ladri”

  Antonello Venditti

  „Eh (eh), in questo mondo di ladri
  C’è ancora un gruppo di amici
  Che non si arrendono mai

  Eh (eh), in questo mondo di santi
  Il nostro cuore è rapito
  Da mille profeti e da quattro cantanti

  Noi, noi stiamo bene tra noi
  E ci fidiamo di noi

  In questo mondo di ladri
  In questo mondo di eroi
  Non siamo molto importanti
  Ma puoi venire con noi

  Eh (eh), in questo mondo di debiti
  Viviamo solo di scandali
  E ci sposiamo le vergini

  Eh (eh), e disprezziamo i politici
  E ci arrabbiamo, preghiamo, gridiamo
  Piangiamo e poi leggiamo gli oroscopi

  Voi, vi divertite con noi
  E vi rubate tra voi

  In questo mondo di ladri
  In questo mondo di eroi
  Voi siete molto importanti
  Ma questa festa è per noi

  Eh (eh), in questo mondo di santi
  Il nostro cuore è rapito
  Da mille profeti e da quattro cantanti

  Noi, noi stiamo bene tra noi
  E ci fidiamo di noi

  In questo mondo di ladri
  In questo mondo di eroi
  Non siamo molto importanti
  Ma puoi venire con noi!

  In questo mondo
  In questo mondo di ladri
  (In questo mondo)
  In questo mondo
  (In questo mondo di ladri)

  In questo mondo
  (In questo mondo)
  In questo mondo di ladri

  In questo mondo
  In questo mondo
  (In questo mondo di ladri)

  In questo mondo
  In questo mondo
  (In questo mondo di ladri)”

  P.P.S.

  Radioul israelian zice că lumea liberă se întreabă ce urmărește Rusia în Ucraina, fiindcă nu pare să vrea să o ocupe! Își răspund că Rusia ar putea să … vrea să atragă NATO în Ucraina (!) ca să îi … lichideze cu arme nucleare tactice(!!). Or fi și ei supărați – azi e ceva zi comemorativă din WWII.

  Ziceți că România ar avea contraargumente la așa ceva ? (Dacă s-ar supăra Democrația pe noi.) Eu am impresia că Romănia liberă nici salariile și pensiile nu le poate plăti, fără împrumuturi externe constante.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE