vineri, iulie 12, 2024
ACTUALITATERomânia, Polonia, Slovacia, Ungaria și Bulgaria au decis să prelungească restricțiile pentru...

România, Polonia, Slovacia, Ungaria și Bulgaria au decis să prelungească restricțiile pentru cerealele ucrainene. Kievul amenință că va da în judecată aceste țări și Uniunea Europeană

Miniștrii de Agricultură din România, Polonia, Slovacia, Ungaria și Bulgaria au anunțat că au ajuns la o poziție comună pe tema cerealelor ucrainene, în urma unei reuniuni rpin videoconferință de vineri, potrivit Le Monde.

Aceste restricții au fost implementate pentru ca aceste țări să-și protejeze fermierii și cerealele.

„Susținem extinderea interdicției privind importurile [de cereale ucrainene] în țările noastre până la sfârșitul anului”, a declarat Robert Telus, ministrul polonez al agriculturii.

Comisia Europeană autorizase la începutul lunii iunie aceste cinci state să prelungească până la 15 septembrie măsurile lor restrictive care vizează blocarea pe teritoriul lor a comercializării grâului, porumbului, rapiței și floarea-soarelui ucrainean, ceea ce, potrivit fermierilor acestor țări, provoacă prăbușirea prețurilor pe piețele locale.

Ucraina a amenințat că va da UE în judecată

Anterior acestei decizii a țărilor est-europene, Ucraina a amenințat că dacă interdicția va fi prelungită după data de 15 septembrie, va da în judecată Uniunea Europeană și țările care se opun, potrivit Bucpress.

„Cu deplin respect și recunoștință la adresa Poloniei, în cazul introducerii oricăror interdicții după 15 septembrie 2023, Ucraina va duce cazul Poloniei și UE la Organizația Mondială a Comerțului”, a declarat pentru Politico Taras Kachka, adjunct al ministrului ucrainean al Economiei. Kievul susţine că restricțiile încalcă acordul de liber schimb UE-Ucraina din 2014. Comentariile lui Kachka au venit după un avertisment din partea lui Igor Zhovka, un consilier al președintelui Volodimir Zelenski.

Dacă Bruxelles-ul nu reușește să acționeze împotriva țărilor care încalcă acordul comercial, Kievul „își rezervă dreptul de a alege mecanismele legale cu privire la modul de răspuns”, a declarat Zhovka săptămâna trecută pentru Interfax-Ucraina. Ministerul ucrainean de Externe a declarat că Kievul își rezervă dreptul de a iniția proceduri de arbitraj în baza acordului său de asociere cu UE sau de a duce cazul la OMC – Organizația Mondială a Comerțului.

„Nu intenționăm să ripostăm imediat, având în vedere spiritul de prietenie și solidaritate dintre Ucraina și UE”, a explicat Kachka. Dar amenințarea sistematică la adresa intereselor ucrainene „ne obligă să aducem acest caz la OMC”, a adăugat el.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE