ACTUALITATERevista Presei pentru o agendă națională | 11 februarie

Revista Presei pentru o agendă națională | 11 februarie

NAȚIONAL

 1. În anul 2020 au fost anul cele mai puține nașteri din 1967 până în prezent, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică. S-au născut 163 de mii de copii, cu peste 40 de mii mai puțini decât în anul 2019. Sursa: https://www.edupedu.ro/anul-trecut-a-fost-anul-cu-cele-mai-putine-nasteri-din-ultimii-54-de-ani-potrivit-datelor-ins-scaderea-natalitatii-nu-a-fost-influentata-de-pandemie/.
 2. 2. În luna decembrie 2020 s-au născut 15.857 de copii, cu 2.103 mai mulţi copii decât în luna noiembrie 2020 şi cu 433 comparativ cu aceeaşi lună din 2019, conform datelor de la Institutul Naţional de Statistică (INS). Nou-născuții din luna decembrie au fost concepuţi în luna martie, după debutul pandemiei de COVID-19 în România şi după începerea perioadei de lockdown. Sursa: https://m.zf.ro/eveniment/cea-importanta-veste-romania-au-aparut-primii-copii-facuti-lockdown-19911974.
 3. 3. Premierul Florin Cîţu a anunţat că punctul de pensie va crește de la 1 ianuarie 2022, iar gratuitățile pentru studenți, la călătoriile cu trenul, se vor reduce la 50%. Sursa: https://evz.ro/florin-citu-anunt-oficial-despre-cresterea-pensiilor.html.
 4. 4. Instituţia Prefectului Bihor a anunţat că proiectul de electrificare şi reabilitare a căii ferate Cluj Napoca – Oradea – Episcopia Bihor, cea mai amplă investiţie în infrastructura feroviară din Vestul României, în valoare de 7,3 miliarde lei, avansează, fiind obţinute toate cele 82 de avize necesare. Sursa: https://www.defenseromania.ro/bihorul-a-facut-primul-pas-spre-calea-ferata-strategica-nato-constanta-gdansk_608170.html.
 5. 5. Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism – ANAT – protestează faţă de eliminarea voucherelor de turism în 2021 pentru angajaţii din sectorul public, deoarece acestea contribuiau la dezvoltarea turismului intern, și la diminuarea „turismului la negru”. Sursa: https://m.zf.ro/companii/anat-voucherele-de-vacanta-au-determinat-autorizarea-deci-19912495.

INTERNAȚIONAL

 1. Preşedintele Statelor Unite, Joseph Biden, a anunţat, că va impune sancţiuni împotriva liderilor militari din Myanmar, care au preluat puterea politică prin lovitura de stat din 1 februarie. Sursa: https://m.mediafax.ro/externe/joe-biden-anunta-sanctiuni-impotriva-regimului-militar-din-myanmar-19913025.
 2. 2. Comisia Europeană a transmis Ungariei să-şi reformeze legislaţia din domeniul achiziţiilor publice pentru diminuarea „fraudei sistemice“ înainte ca miliarde de euro din fondul de redresare al UE să devină accesibile. Sursa: https://m.zf.ro/business-international/invocand-fraude-sistemice-comisia-europeana-cere-ungariei-sa-si-19911407.
 3. 3. Ministrul Transporturilor din Marea Britanie a vorbit despre posibilitatea de scoate călătoriile internaționale în afara legii, până când toți adulții din Marea Britanie vor fi vaccinați. Sursa: https://www.smartradio.ro/marea-britanie-vrea-sa-declare-ilegale-toate-calatoriile-internationale-pana-cand-toti-britanicii-vor-fi-vaccinati/.
 4. 4. Iranul a început să producă uraniu metalic cu scopul de a-l folosi drept combustibil pentru unul din reactoarele sale, o nouă încălcare a angajamentelor sale asumate în acordul din 2015. Sursa: https://www.agerpres.ro/politica-externa/2021/02/10/iranul-a-demarat-productia-de-uraniu-metalic-o-noua-incalcare-a-acordului-din-2015-aiea–659137.
 5. 5. Australianca Margaret Court, una dintre cele mai mari jucătoare din istoria tenisului și cea care dă numele unei arene din complexul de la Australian Open, nu a fost invitată la primul turneu de Grand Slam din cauza convingerilor faptul că și-a exprimat opinia împotriva căsătoriei între persoanele de același sex. Sursa: https://rgnpress.ro/2021/02/10/una-dintre-cele-mai-mari-jucatoare-din-istoria-tenisului-australianca-margaret-court-isi-apara-cu-demnitate-convingerile-crestine/.
 6. 6. Aproape unul din trei copii din Germania suferă de probleme de sănătate mintală la mai puţin de un an de la izbucnirea crizei provocate de pandemia de coronavirus, potrivit unui studiu condus de Centrul Medical Universitar Hamburg. Sursa: https://www.g4media.ro/o-treime-dintre-copiii-din-germania-afectati-emotional-in-timpul-pandemiei-teama-anxietatea-si-depresia-in-crestere-studiu.html.
 7. 7. În urma construirii gazoductului rusesc TurkStream cu Turcia, care a devenit operaţional în ianuarie, Bulgaria şi Grecia au primit aproape în întregime gaze prin noua rută în acest an, în loc de ruta prin Ucraina cum s-a întâmplat în trecut. Sursa: https://m.zf.ro/companii/energie/bulgaria-si-grecia-nu-mai-primesc-gaze-via-ucraina-19911411.

ROMÂNII MINORITARI DIN ROMÂNIA

 1. În mai puţin de trei săptămâni, o mână de locuitori şi muncitori ai Primăriei Tulgheş (județul Harghita) au reabilitat complet trei poduri. Lucrarea de reabilitare s-a realizat din fonduri proprii şi costurile s-au ridicat undeva la 20 de mii de lei. Sursa: https://informatiahr.ro/trei-poduri-nou-noute-pentru-locuitorii-din-tulghes/.

MINORITĂȚI ETNICE

 1. În Covasna, se va inaugura luna viitoare, un portal comercial local, intitulat haromszeki.ro cu produse și servicii doar de la covăsneni. Sursa: https://covasnamedia.ro/economic-2/portalul-online-cu-produse-si-servicii-doar-de-la-covasneni-va-fi-inaugurat-luna-viitoare.
 2. 2. Numărul elevilor harghiteni care nu au frecventat cursurile, având situaţia şcolară neîncheiată pe primul semestru, este de 2.139 de elevi: 1.293 din mediul urban şi 846 din mediul rural. Sursa: https://informatiahr.ro/peste-2-700-de-elevi-harghiteni-nu-au-mediile-incheiate-pe-primul-semestru/.
 3. 3. Peste 30 de tineri din Ghelința se vor întâlni cu reprezentanții Asociației Întreprinderilor Mici și Mijlocii din Covasna (ASIMCOV) pentru a discuta despre posibilitățile pe care le poate oferi localitatea în ceea ce privește bioeconomia. Sursa: https://covasnamedia.ro/economic-2/asimcov-se-intalneste-cu-tinerii-din-ghelinta.
 4. 4. Partidul România Mare, Filiala Cluj, își exprimă nemulțumirea și protestează împotriva modului nejustificat, în care au fost numiți prefecții din partea UDMR în județele din ARDEAL, în care locuitorii acestora sunt covârșitor de naționalitate română. Sursa: https://www.buletindecarei.ro/2021/02/comunicat-de-presa-6.html.
 5. 5. Şefa Serviciului „Analiza Pieţei Muncii şi Economie Socială” din cadrul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Harghita, a declarat că la sfârşitul lunii trecute, că în judeţ erau înregistraţi 6.303 şomeri dintre care 3.239 femei. Aceasta a precizat că rata şomajului era de 4,67%, iar cei mai mulţi şomeri din mediul urban au fost înregistraţi în Odorheiu Secuiesc, Gheorgheni, Miercurea Ciuc şi Topliţa, iar din mediul rural în localităţile Atid, Mărtiniş şi Praid. Sursa: https://informatiahr.ro/harghita-numar-mare-de-femei-intrate-in-somaj-pe-fondul-disponibilizarilor-colective-din-industria-textila/.

COMUNITĂȚI ISTORICE

 1. Pe lângă presiunile de ordin lingvistic și religios, românii/vlahii din Timoc se confruntă și cu o catastrofă ecologică pe cale să se petreacă în regiunea Bor-ului ca urmate a prezenței în zonă a companiei chineze Zi-Jin. Sursa: https://rgnpress.ro/2021/02/10/predrag-balasevic-situatia-in-care-se-afla-comunitatea-romaneasca-din-timoc-devine-alarmanta-si-insuportabila-ce-fac-autoritatile-romane/.
 2. 2. În cadrul dezbaterilor din Parlamentul European privind relația Uniunii Europene cu Ucraina, europarlamentarul Eugen Tomac a solicitat ca executivul de la Bruxelles să creeze un mecanism de monitorizare a situației minorităților naționale, în condițiile în care autoritățile de la Kiev, sub pretextul combaterii rusificării, aplică o serie de măsuri discriminatorii la adresa altor comunități etnice. Sursa: https://www.bucpress.eu/politica/europarlamentarul-eugen-tomac-a-solicitat-14121.
 3. 3. Deputații Partidului Socialiștilor și cei din Partidul „Șor” au votat în cadrul Comisiei Juridice a Parlamentului de la Chișinău, un proiect care impune traducerea în limba rusă a actelor emise de Biroul Permanent. Sursa: https://infoprut.ro/73458-limba-rusa-adusa-pe-usa-din-dos-in-parlament-proiectul-controversat-al-partidului-sor.html.

DIASPORA

 1. Exprimând responsabilitatea sa pastorală pentru românii ortodocşi de pretutindeni, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a declarat anul 2021 ca fiind „Anul omagial al pastorației românilor din afara României”. Sursa: https://rgnpress.ro/2021/02/10/emisiuni-la-trinitas-tv-despre-tineri-romani-de-exceptie-din-strainatate/.
 2. 2. Un muncitor român, în vârstă de 36 de ani, a murit sâmbătă seara în Beckum, Germania. Potrivit primelor informații oferite de Poliție, în clădirea rezidențială în care tânărul a murit erau găzduiți în condiții deplorabile mai mulți muncitori români, inclusiv mame și copii mici, fără știrea autorităților. Sursa: https://m.stiridiaspora.ro/germania-muncitori-romani-inclusiv-mame-cu-copii-mici-tinuti-in-conditii-deplorabile-un-tanar-a-murit_462101.html.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3media

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai populaR3 articole

Articole R3laționate

IMPORTANT

Fiți LEI pentru R3: Am strâns 4.063 de lei din 45.000,...

Dragi prieteni, aici o să vă țin la curent cu campania de donații pe care am început-o pe 1 iulie 2021 și care se termină...