duminică, iunie 16, 2024
ACTUALITATEPropunere de lege: Avorturile să fie decontate de stat dacă femeia depune...

Propunere de lege: Avorturile să fie decontate de stat dacă femeia depune o plângere că a fost violată, iar informațiile organizațiilor pro-viață vor fi cenzurate

O propunere legislativă dorește să legalizeze decontarea avorturilor de către bugetul de stat, dacă sarcina a survenit în urma unui raport sexual cu privire la care s-a introdus o plângere penală pentru săvârşirea infracţiunii de viol, precum şi în alte două situaţii, informează Agerpres. Cu alte cuvinte, nu este nevoie ca violul să fie demonstrat juridic, este nevoie de o simplă plângere pentru ca avortul să fie decontat de stat.

Propunerea legislativă vizează modificarea şi completarea Legii nr. 95 din 14 aprilie 2006 privind reforma în domeniul sănătăţii şi a Legii drepturilor pacientului nr. 46 din 21 ianuarie 2003.

Potrivit propunerii legislative, pe lângă situaţiile care constituie avort terapeutic, din bugetul Fondului Naţional Unic de Asigurări de Sănătate se suportă contravaloarea procedurii de întrerupere a sarcinii la cerere în trei situaţii:

  • sarcina a survenit în urma unui raport sexual, cu privire la care s-a introdus o plângere penală pentru săvârşirea unei infracţiuni contra libertăţii şi integrităţii sexuale prevăzute de Legea 286/2009 privind Codul penal;
  • persoana solicitantă a procedurii nu a împlinit vârsta de 18 ani;
  • persoana solicitantă a procedurii nu realizează venituri sau primeşte beneficii de asistenţă socială şi/sau, după caz, servicii sociale, în conformitate cu prevederile Legii nr. 292/2011 a asistenţei sociale.

În cazul refuzului acordării serviciilor medicale, medicul se va asigura că viaţa sau sănătatea persoanei în cauză nu este pusă în pericol şi, în măsura în care refuzul este bazat pe încălcarea convingerilor sale morale, va informa persoana în cauză cu privire la posibilitatea efectuării procedurii de către un alt coleg sau în altă unitate medicală din sistemul de sănătate public din acelaşi judeţ, inclusiv pentru procedurile medicale la cerere.

Cenzura organizațiilor pro viață

Potrivit propunerii, este interzis refuzul acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului public de sănătate, în situaţia în care medicul în cauză efectuează procedura solicitată de pacient în unităţile medicale din sistemul de sănătate privat, cu excepţia situaţiei în care acesta nu dispune în unităţile medicale din sistemul de sănătate public de resursele necesare pentru a efectua procedura solicitată.

Pacientul va avea dreptul la informaţii, educaţie şi servicii medicale necesare dezvoltării unei vieţi sexuale normale şi sănătăţii reproducerii, fără nicio discriminare.

Mai mult, propunerea vizează interzicerea discriminării sau transmiterii „ unor indicaţii nefondate din punct de vedere ştiinţific cu privire la caracteristicile sau consecinţele medicale ale unui avort, prin orice mijloace, inclusiv online, cu scopul de a induce în eroare şi a descuraja întreruperea cursului unei sarcini”. Cu alte cuvinte, activitatea organizațiilor pro-viață, care dau oferă informații despre efectele reale ale avortului asupra femeii și copilului.

În expunerea de motive, iniţiatorii atenţionează, între altele, că pentru efectuarea unei întreruperi de sarcină la cerere femeile sunt îndrumate spre clinici private, unde costul acestei proceduri poate fi şi de 7 ori mai mare, comparativ cu preţurile unităţilor medicale din sistemul public pentru aceeaşi procedură.

Proiectul este inițiat de doi deputați ai REPER, partidul lui Dacian Cioloș, respectiv Oana-Alexandra Cambera (foto) și Andrei-Răzvan Lupu, respectiv neafiliata Simina-Geanina-Daniela Tulbure.

Inițiativa a fost semnată de mai multe parlamentare neafiliate, majoritatea de la REPER , precum și câteva de la USR, PNL și PSD, precum și de una de la UDMR.

Proiectul poate fi consultat aici. Reamintim că ne aflăm în luna pentru viață, când în România și Republica Moldova se manifestează pentru drepturile copiilor nenăscuți.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

5 COMENTARII

  1. Oana si Simina doi pitici sorosisti. Ce cauta astfel de dezacsati in parlament asta e alta poveste. Au fost alesi de tinerii frumisi si liberi care au ajuns sa urasca viatza

  2. activisti pro-moarte. vor arde in fundul iadului impreuna cu mamele criminale, care isi vor incepe iadul imediat dupa crima.

  3. e o portiță pentru avort gratuit pe banii poporului.
    să se poată distra liber hăndrălăul fără o minimă descurajare, liber la ucis că e progres

    aceste femei sunt satanizate, au instinctul vital atrofiat, sunt blestemate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE