joi, februarie 29, 2024
ACTUALITATECătălin Sturza, despre noua emisiune de tip experiment social de la ProTV:...

Cătălin Sturza, despre noua emisiune de tip experiment social de la ProTV: O posibilă revenire în mainstream a eugeniei?

Scriitorul și editorialistul Cătălin Sturza a publicat luni seara, pe Facebook, un articol referitor la noua emisiune de tip experiment social ce va apărea la ProTV, numită „Căsătoriți pe nevăzute”.

Acesta a subliniat posibilele riscuri ale unei astfel de experiment televizat, amintind de „alimentația științifică rațională” a comunismului românesc, dar mai ales de conceptul de eugenism.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Să nu trăim în minciună. Un manual pentru disidenții creștini, de Rod Dreher, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

„O posibilă revenire în mainstream a eugeniei?

Foarte bizar și discutabil acest nou experiment social lansat de ProTV sub titlul „Căsătoriți pe nevăzute”.

„Cu ajutorul unor specialiști în psihologie, psihoterapie, psihosexologie, genetică si relații interumane, cei care vor intra în acest show vor trece printr-o serie de teste psihologice, teste de feromoni, atractivitate și chiar teste ADN, pentru ca experții să le găsească sufletul pereche”, aflăm dintr-o știre care descrie programul.

Link 1

La un nivel de suprafață, mie acest experiment îmi amintește de „alimentația științifică rațională”, aia făcută „pe cartelă” în timpul perioadei ceaușiste. Când tot „știința” (de atunci) ne spunea câte calorii trebuie să mănânce un cetățean mediu, din care câte să provină din carne, câte din ouă și câte din legume. Mai greu erau de procurat carnea, ouăle și legumele, în rest „alimentația științifică rațională” avea toate răspunsurile preambalate. Tot în cadrul unui mare experiment social, desfășurat asupra a milioane de români.

La un nivel de profunzime, experimentul îmi amintește însă de ceva mult mai întunecat. Și anume, de filosofia eugeniștilor. Eugenismul nu a însemnat doar sterilizări în masă și lagăre de concentrare. În spatele sterilizărilor și a lagărelor se ascundea o idee fixă, o convingere monomaniacală.

„Ei experimentează o metodă prin care-și pot descoperi partenerul perfect. Cu ajutorul unor experți în psihologie și genetică, participanții la acest show vor fi «potriviți» de specialiști cu o persoană complet străină, dar compatibilă, cu care vor trebui să se căsătorească”, ne mai spune articolul.

Ei bine, ideea fixă și convingerea maniacală era aceasta: că știința poate spune, ba mai mult, că ea poate și trebuie să decidă cine este compatibil și poate să se căsătorească cu cine, și cine poate să aibă copii și cine nu. Experții în psihologie și genetică ai vremii respective (și în alte discipline, multe discreditate între timp ca pseudoștiințe) decideau că anumiți indivizi nu trebuie să aibă copii niciodată; în timp ce doar unii indivizi trebuie încurajați să aibă copii, însă doar cu parteneri compatibili aleși de către „știință”.

Link 2

Și una dintre obsesiile lor era tocmai asta: să găsească, pe baze științifice, partenerii perfecți, pentru cuplul perfect.

Numai că realitatea se dovedește întotdeauna mult mai complexă decât astfel de experimente sociale. Și criteriile așa-zis științifice folosite se dovedesc, mai devreme sau mai târziu, a fi extrem de înguste și obtuze, dacă nu chiar aiureli care țin de domeniul pseudo-științelor. Iar aplicarea lor care se face de regulă pas cu pas și urmând trepte succesive de intensitate conduce, până la urmă și în mod inevitabil, la distopie, genocid și la nebunie.

În literatură, veți găsi ideea transpusă în distopia „Minunata lume nouă”, al lui Aldous Huxley, din 1932; și criticată pe larg în eseul „Eugenics and Other Evils” al lui G.K. Chesterton, publicat încă din 1917.

Cine nu recitește istoria, este condamnat să o repete. De data aceasta (sau încă o dată?), în fața a milioane de telespectatori, la ProTV.”, scrie domnul Sturza, pe contul său de Facebook.

spot_img

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

2 COMENTARII

  1. Au innebunit de tot, parca vad filmul Gattaca in care aveau succes in societate exclusiv copii nascuti in laboratoare genetice si care se presupun a fi perfecti. Se pare ca astia nesimtitii astia cu ideile lor fasciste vor reinvia ideologia din vremea lui Hitler, daca nu-i pune nimeni la punct! Cum sa spuna atatea prostii si sa mai vrea sa-l si aplaude lumea?

  2. Pro TV a fost o mizerie de la începutul său, nu are nimic a face cu Romînia. A fabricat activiști de kkt globaliști care nua au vut de spus decît punctul de vedere al altora din America. Nu au gândit niciodată cu creierașele lor, le-a fost frică sau nu aua avut îngăduință

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE