joi, mai 23, 2024
ACTUALITATEPrognoza 25 - 27 decembrie 2020: Vreme ca de Paști în...prima zi...

Prognoza 25 – 27 decembrie 2020: Vreme ca de Paști în…prima zi de Crăciun

Prognoză meteo 25–27 decembrie 2020–temperaturi de Paște în prima zi de Crăciun! Apoi ploi multe!

Crăciunul anului 2020 vine cu o vreme aproape deprimantă în multe zone din țară, acolo unde ploile vor fi prezente pe tot parcursul celor 3 zile de sărbătoare. Vântul va fi și el activ, mai ales odată cu seara zilei de sâmbătă, iar temperaturile, de Paște în prima zi de Crăciun, vor începe să scadă treptat.

Contextul sinoptic al zilelor de Crăciun va fi dominat , în primele două zile, de prezența unor centri barici de joasă presiune (Inge și Greta) asociați unei depresiuni bine conturate care ajunge din NE Europei până în Mediterana. Ziua de duminică, 27 decembrie, este cea care aduce și un pic din anticiclonul est-european în zona țării noastre, pe E, NE.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Ghidul incorect politic – Despre încălzirea globală și ecologism, de Christopher C. Horner  și vei contribui la susținerea siteului R3Media.

Pe tot parcursul acestor 3 zile suntem traversați și de un front rece (V-E direcție de deplasare), un front de ocluziune (V-E direcție de deplasare) iar duminică, la SE de noi se poziționează un front cald.

Dacă în seara de Ajun de Crăciun și în prima parte a primei zile de Crăciun avem parte tot de un transport de aer cald, lucrurile se schimbă pe parcursul zilei de sâmbătă, când, pe o circulație NV – SE avem parte de o advecție de aer rece, de scurtă durată, care va duce abaterile termice spre valori de –4, –5 grade prin Moldova mai ales. Lucrurile se schimbă iar pe parcursul zilei de duminică, când pe direcție de deplasare S- N avem parte de un nou aer cald trimis spre țara noastră.

Temperaturi:

Noaptea de Crăciun vine cu temperaturi de 7 – 9 grade prin Banat, Crișana, estul Munteniei, Dobrogea, prin Transilvania și centrul Moldovei, în timp ce în restul țării vorbim de minime de 3 – 5 grade. Doar prin zonele montane ajungem la valori de 0 spre –2, –3 grade.

Temperaturile maxime ale primei zile de Crăciun ne duc cu gândul mai degrabă la vremea de Paște, cu valori de 13 – 15 grade prin Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei și Dobrogea. Nici în restul țării nu avem parte de temperaturi normale pentru data din calendar, urmând să se atingă 6 – 8 grade iar în zonele montane ne oprim la 2 – 4 grade, cu –1 spre –3 grade pe crestele montane.

Noaptea de vineri spre sâmbătă aduce minime de 6 – 8 grade prin Oltenia, Muntenia, Dobrogea și sudul Moldovei, în timp ce prin Banat, sudul Transilvaniei și restul Moldovei se ating 1 – 3 grade. Prin zonele montane, Crișana, Maramureș și nordul Transilvaniei minimele se opresc la –0 spre –2 grade.

Maximele celei de a doua zi de Crăciun marchează o scădere evidentă la nivelul întregii țări, astfel că doar prin sudul extrem al Olteniei, Munteniei și Dobrogea se mai ating 7, 8 grade, în timp ce prin restul Munteniei, Olteniei, Moldova, Banat și Crișana ne oprim la 3 – 4 grade. În Transilvania, prin Maramureș și dealurile Moldovei maximele celei de a doua zi de Crăciun se opresc la 1 – 2 grade, iar prin zonele montane vorbim de valori negative, –2 spre –4 grade, cu –5 spre –7 grade pe creste.

Noaptea de sâmbătă spre duminică aduce minime negative în Crișana, Maramureș, Transilvania, Moldova și zonele montane (-3 spre –5 grade) iar în Orientali chiar valori de –8 spre –10 grade. În Banat, Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei și Dobrogea avem parte de minime ușor pozitive, 1 –3 grade.

Maximele zilei de duminică rămân negative în zonele montane (-2 spre –4 grade), dar și prin nordul și centrul Moldovei (0- spre –2 grade) pentru ca în restul țării să vorbim de valori de la 1 spre 3, 4 grade. mai cald va fi în estul Munteniei și Dobrogea, unde se ating valori de 7 – 8 grade.

Nebulozitate:

Pe parcursul nopții de Crăciun avem parte de un cer acoperit de nori prin Banat, Crișana, Maramureș, dar și prin Transilvania, zonele montane și Moldova. Abia spre orele serii norii joși ajung și prin Oltenia, Muntenia, dar cu un grad de acoperire de doar 30 – 50%. Situația rămâne neschimbată până în dimineața zilei de 26 decembrie, când aria nebulozității se extinde la nivelul întregii țări, cu excepția Banatului și Crișanei, iar, odată cu orele serii, cerul devine variabil și prin NV Transilvaniei, nordul și centrul Moldovei.

Noaptea și dimineața zilei de duminică, 27 decembrie, nebulozitatea joasă se concentrează pe Oltenia, Muntenia, Dobrogea, sudul Moldovei, pentru ca, odată cu orele amiezii și serii, norii joși să acopere cea mai mare parte a țării.

Ceață:

Pe parcursul nopții și dimineții zilei de vineri avem condiții de ceață mai ales prin zona de Curbură și Meridionali, pentru ca seara să vorbim de ceață și prin Banat, Crișana, Maramureș și zonele montane. Pe parcursul nopții și dimineții de duminică avem condiții de ceață, izolat, doar prin zonele montane.

Precipitații:

Noaptea de Crăciun vine cu ploi, moderate chiar cantitativ, prin Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania. Până dimineața, ploile ajung și prin Moldova iar prin nordul Orientalilor vorbim de lapoviță și ninsoare. Pe o direcție de deplasare V – E, ploile continuă tot în regiunile menționate mai sus, cu specificația că ninsorile se extind în toată zona montană.

Continuarea prognozei, aici.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE