miercuri, decembrie 6, 2023
ȘTIRIFilmul „Arsenie. Viaţa de apoi”, despre Părintele Arsenie Boca, stârnește proteste la...

Filmul „Arsenie. Viaţa de apoi”, despre Părintele Arsenie Boca, stârnește proteste la Arad. Pelicula descrisă drept „miștocăreală la adresa creștinilor” a fost finanțată din bani publici, cu fonduri UE și sprijinită de TVR

Filmul „Arsenie.Viața de Apoi”, regizat de Alexandru Solomon, nu a mai difuzat la Arad, după ce Centrul Municipal de Cultură şi Biblioteca Județeană au anulat proiecțiile.

„Cu 48 de ore în urmă, asociaţia a fost informată de Centrul Municipal de Cultură Arad că proiecţia nu poate avea loc, pentru că s-au primit mesaje negative cu ameninţări. Apoi, organizatorii au reuşit să mute proiecţia la Biblioteca Judeţeană. Aseară la ora 21:00, Biblioteca a anulat şi ea proiecţia. Am stat de vorbă acum o oră cu doamna directoare a Centrului, încercând să înţeleg cum e posibil ca o instituţie publică să anuleze un eveniment convenit de multă vreme pe baza unor ameninţări verbale.

Să îngrădească accesul publicului din Arad la un film, fără măcar să-l fi văzut. De ce nu au solicitat protecția jandarmeriei, dacă un eveniment ce are loc într-o sală din subordinea primăriei este ameninţat. (Reproduc aici mesajul aşa cum mi-a fost redat: „Dacă îndrăzniţi să proiectaţi filmul, venim acolo şi va fi circ, facem scandal”). De ce cedează aşa o instituţie publică şi încalcă dreptul la liberă exprimare? Doamna directoare mi-a zis că eu nu-i pot obliga pe arădeni să vadă filmul (cine-i obligă?!). Aradul e singurul oraş din România care a anulat o proiecţie a filmului, cel puţin până la data asta. Cenzură? calcule electorale? oportunism? lipsă de asumare?”, a scris regizorul Alexandru Solomon pe Facebook.

Protestele la adresa filmului care a fost descris, pe facebook, drept o „miștocăreală la adresa creștinilor”, vizează portretizarea caricaturală a părintelui Arsenie Boca.

Părintele Arsenie Boca este considerat, de mulți creștini, drept sfânt, iar Mitropolia Ardealului l-a propus pentru canonizare.

De-asemenea, părintele Arsenie Boca este denumit drept „Sfântul Ardealului”.

Bani și sprijin de la stat

Filmul, controversat, a fost finanțat într-o proporție importantă din bani de la bugetul de stat al României, prin intermediul Centrului Național al Cinematografiei, instituție aflată în subordinea Guvernului.

Conform, CNC, pelicula a primit 500.000 de lei din bani de la buget.

Majoritatea contribuabililor la bugetul de stat sunt creștin-ortodocși, conform ultimului recensământ al populației din 2022.

Pe lângă banii contribuabililor români, filmul a mai fost finanțat și cu bani din proiectul Europa Creativă al Uniunii Europene.

O altă instituție a statului român, Televiziunea Română, este menționată drept „colaboratoare” a producției.

Sprijinul atâtor instituții ale statului este impresionant, având în vedere că regizorul, Alexandru Solomon, a precizat explicit că deși este vândut drept „documentar”, pelicula nu este o privire obiectivă asupra subiectului, ci mai mult o reflectare a propriilor opinii.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

13 COMENTARII

 1. neomarxismul finantat de la bugetu lu Iohannis. Soros nu mai are bani asa ca micii sclavi ca Solomon iau banu de la discipoli sorosisti de la Cotroceni

 2. Mistocareala nu e indicata, mai ales ca ardelenii si nu numai, au un cult aparte pt Boca, care, din multe marturii ale unor parinti cu mare credibilitate, ca Staniloaie, Papacioc, Fageteanu si multi altii (disponibile in online, chiar si audio), aflam ca nu era chiar asa ortodox si nici pe departe sfant, deci faptul ca un anume urmas al lui Solomon face misto de el, pe mine personal nu ma afecteaza, dar nu sunt de acord cu el pentru faptul ca ii incita pe cei care au acest cult al lui Boca, merg pe la mormantul lui..

 3. Filmele acestor indivizi sunt ridicate in slavi de critici de film tot alogeni cum sunt Andrei Gorzo, Christian Ferencz-Flatz, Alex Leo Serban sau Mihai Chirilov.

 4. Alexandru Solomon e un propagandist alogen care a facut filme antiromanesti sau care trunchiaza adevarul istoric contemporan. Vedeti de exemplu Marele jaf comunist din 2004, Razboi pe calea undelor din 2007, Kapitalism – Reteta noastra secreta din 2010. In toate informatiile si interpretarea sunt manipulate pentru a minimaliza poporul roman. Ceea ce face acest individ este sistematic, este un propagandist profesionist, la fel ca colegii lui din noul val, majoritatea alogeni: Ada Solomon, Cristian Mungiu, Radu Jude, Nae Caranfil, Calin Peter Netzer, Radu Muntean, Tudor Giurgiu. Acestia controleaza Centrul National al Cinematografiei si astfel destinele filmului romanesc. Ei manipuleaza felul cum poporul roman se vede pe sine in filmul contemporan. In acest mod ne manipuleaza identitatea nationala si ne dreseaza sa ne uram tara si istoria aruncandu-ne cu noroi in ochi. Totul pe banii nostri. Radu Jude nu-si ascunde ura profunda fata de romani, vedeti interviurile lui. Totul e pe fata pentru ca suntem adormiti de propaganda si nu mai reactionam.

 5. Charlie Hebdo și-a bătut joc de musulmani și aceștia i-au ucis. Dacă iți bați joc de homosexuali care fac sex pe la spate, iti pierzi serviciul și te ia CNCD.

  Noi creștinii nu facem din astea, de aia bătaia de joc și hate-speech-ul anticreștin e tolerat și chiar finanțat din bugetul de stat (useriștii băgați la TV), bugetul UE și ONG-uri tip Soros sau Freedom Fund al Ambasadei SUA etc.

  eu aș sesiza CNCD. Să fie poliția limbajului in ambele direcții, nu doar cand vor ei.

  Tismăneanu i-a făcut ciori pe țigani, dar el e protejat. Noi dacă spunem că mamele minore vin din etnia țiganilor pe baza obiceiurilor, noi suntem pedepsiți.

  Stângișii nu-și aplică standardele lor, ci sunt ipocriți

 6. Rectificare la primul comentariu ” că suntem slujitorii Viului Dumnezeu” in locul “fiii Viului Dumnezeu “. Această rectificare e importantă în virtutea necesității de a fi smeriți in fața Lui Dumnezeu! De va voi El, ne va numi fii. Până atunci să-L slujim pe Dumnezeu în dreaptă credință! Amin!
  Dumnezeu să ierte nepriceperea mea, căci îndoielnic sunt in înțelepciune! Amin!

 7. Politica de a ridiculiza public creștinul este foarte bine pusă la punct în toată Europa. Scopul este simplu, suprimarea credinței adevărate. Dacă te rușinezi de Iisus Hristos în fața lumii și El se va rușina de tine la Judecată. Fără Hristos, Fiul Lui Dumnezeu, mântuirea nu poate fi posibilă, iar asta este intenția diavolului. Arătați public prin vorbe și fapte că credeți în Dumnezeu și în Fiul Său, Iisus Hristos! Batjocura primită pentru credința noastră este iminenta, Iisus Hristos ne-a transmis acest fapt. Dar fix asta ne va aduce mai aproape de Dumnezeu! Prin urmare lăsați filmul să ruleze, cine vrea să-l vadă, să-l vadă. Cine va ridiculiza creștinul pentru credința sa, să-l ridiculizeze! Noi să nu ne mâniem pe aproapele nostru, să-l iertăm, să-l compătimim și să ne rugăm pentru sufletul său. Așa se va recunoaște atât în Cer cât și pe Pământ că suntem fiii Viului Dumnezeu! Dumnezeu să ne ajute și să ne îndrepte spre dreapta credință! Amin!

 8. TVR a ajuns o cloacă de sorosiști analfabeți. Desfințati TVR și so reînfințeze ca televiziune normală, nu de fomiști spălați pe creeri

 9. urlă mereu că de ce ia Biserica bani de la buget, in timp ce toată clica Oengiștilor e mufată la bugetele Ministerelor și ale administrației locale. E o luptă dură pentru bani, de aia votează USR / PNL să sifoneze bani pentru asemenea porcării..

  Vrem spitale, nu filme jegoase!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate