Marius Lulea, prim-vicepreședintele AUR, a acuzat Guvernul Marcel Ciolacu de faptul că pregătește o ordonanță de urgență prin care se reduce bugetul educației pentru 2024, în timp ce salariile demnitarilor se vor majora cu 5%.
„Guvernul Ciolacu își dă încă o dată testul incompetenței. Prin draftul de ordonanță de urgență care a apărut în spațiul public vedem că Guvernul PSD-PNL pregătește un atac distructiv la adresa educației din România. Marcel Ciolacu se pregătește să taie finanțarea de 15% din Bugetul General Consolidat pentru Educație în 2024, prevăzută chiar în legea educației Deca-Iohannis.
Un premier a cărui diplomă de Bacalaureat nu e de găsit, care până la 35 de ani nu a lucrat o singură zi în viața lui, vine și oferă cel mai prost exemplu de guvernare. Educația și profesorii nu reprezintă o prioritate pentru ei, nici pentru PSD, nici pentru PNL. Însă, când vine vorba despre demnitari nu se întâmplă nimic. Potrivit aceleiași ordonanțe, salariile demnitarilor se majorează cu 5% în 2024”, a precizat Lulea într-un comunicat de presă.
Lulea a precizat că AUR se opune acestor măsuri și a propus mai multe soluții prin care să scadă cheltuielile bugetare, fără să afecteze învățământul.
„AUR se opune categoric unor astfel de măsuri. Banii destinați învățământului trebuie să ajungă către educație, profesorii trebuie să fie respectați. Nu este normal ca toate găurile pe care le-au găsit ei în bugetul de stat și care au fost create de clientela politică să fie acoperite prin suferința cadrelor didactice, a profesorilor care sunt ținuți în continuare cu salarii mici.
PSD și PNL iau aceste măsuri draconice pentru a acoperi găurile negre cauzate de cheltuielile nejustificate tot ale factorului politic, adică ale lor. Preocuparea lor principală nu este aceea de a găsi bani pentru pensii, pentru salariile profesorilor, ci pentru a-și putea plăti propriile pensii speciale, dar și pentru a majora și mai mult salariile demnitarilor.
AUR a propus mai multe soluții, printre care: reducerea personalului politic angajat la stat, cei care au fost trimiși în consiliile de administrație pe sume foarte mari, reforma administrativă prin comasarea instituțiilor și reducerea numărului de angajați la stat”, a conchis prim-vicepreședintele AUR.
daca se taie din alocarea bugetara pt invatamant nu inseamna ca se taie salariile, stiut fiind ca bugetul include multe alte cheltuieli inutile pe langa salarii. De exemplu, cheltuieli pentru dotari cu tablete, table digitale si alte gadgetur si tichii de margaritar, bani cu care se sustine economia chinei, nu invatamantul romanesc.