joi, februarie 29, 2024
ACTUALITATEProf.dr. Virgil Păunescu: Tehnologia care a permis modificarea ARN mesager ar putea...

Prof.dr. Virgil Păunescu: Tehnologia care a permis modificarea ARN mesager ar putea fi folosită în orice scop. Manipularea genetică pune în pericol întreaga specie

Tehnologia care a permis modificarea ARN mesager și care stă la baza funcționării vaccinului anti-covid ARN mesager ar putea fi folosită în orice scop, a declarat, pentru Național, prof.dr. Virgil Păunescu, directorul Institutului Oncogen.

„ARN-ul transportă informația de la nucleu în celulă și în baza acestei informații celula începe și sintetizează o proteină într-un anumit fel. În cazul ăsta ei au luat regiunea din program, din ARN, care codifică acele coronițe și au produs un ARN care codifică acea coroniță și acel ARN prelucrat.

ARN-ul mesager nu este stabil, iar o echipă de cercetători, după 10 ani, a reușit să-l modifice și să-l facă mai stabil fără să-i strice informația. Organismul se apără de aceste informații genetice care circulă libere. Marea descoperire este că au găsit o formulă prin care au modificat acest ARN mesager în așa fel încât el să fie mult mai rezistent la atacurile enzimelor din celule sau din organism, pentru că organismul nu permite ARN-ului să supraviețuiască decât foarte, foarte puțin și informația genetică este distrusă rapid în organism, ca să nu interfereze cu informația genetică proprie.

ARN-ul mesager din vaccin este injectat intramuscular și începe să producă proteine de tip spike, este ca și un calculator în care bagi un virus. Acest ARN are câteva secvențe care păcălesc celula să producă ceea ce codifică el, după noul program.

Nu avem dovezi că ar fi periculos și aș fi tentat să spun că nu este, dar și ei spun în prospect că nu au destule date, încă mai trebuie făcute observații. Dar pe principiul acesta s-ar putea introduce orice, de aceea se și discută povestea asta, dacă virusul Covid o fi sau nu o fi făcut în laborator, e aceeași problemă”, a declarat pentru publicația Național, prof.dr.Virgil Păunescu, directorul Institutului Oncogen.

Potrivit acestuia, poate cea mai mare amenințare la ora actuală este descoperirea sistemului CRISPR, o tehnologie de manipulare genetică revoluționară, dar care poate duce în orice moment la dispariția speciilor.

„Cu aceste manipulări genetice, care sunt disponibile pe piață de cel puțin 30 de ani, se pot face viruși, se pot modifica celule umane. Ați văzut acum cu sistemul CRISPR că au modificat embrioni umani, cel puțin în China, care aveau diverse probleme sau boli genetice. Ca și în cazul energiei nucleare, poți face bombe sau poți produce energie, sunt dezbateri etice la ora actuală foarte intense, mai ales de când s-a descoperit sistemul CRISPR, cu care poți modifica foarte, foarte ușor celulele umane.

Așa de ușor le poți modifica încât poți face să dispară o specie întreagă. Manipularea genetică a ajuns într-un asemenea stadiu încât poți să pui în pericol o întreagă specie. Ei se gândeau să facă un astfel de experiment să dispară țânțarii din Africa, să nu mai fie malarie. Vor să elibereze țânțari modificați genetic, care sunt masculi infertili, și, după două-trei generații, să dispară țânțarii. Undeva în Australia, Noua Zeelandă era o problemă că s-au înmulțit foarte mult șobolanii aduși din Europa și distrug fauna locală, care nu este adaptată să se apere.

Și discută acum manipularea genetică a șobolanilor masculi pentru dispariția lor. Tehnologia este interzisă la oameni, dar ea este atât de ușor accesibilă și atât de ușor de cumpărat de pe internet încât o poate face și un elev de liceu. Asta pune probleme foarte, foarte mari”, a precizat prof.dr.Virgil Păunescu, potrivit sursei citate.

spot_img

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE