vineri, martie 29, 2024
ACTUALITATEAu vrut să facă un interviu despre rasism și a ieșit despre...

Au vrut să facă un interviu despre rasism și a ieșit despre creștinism. Ștefan Mihalache (Connect-R) i-a mulțumit lui Dumnezeu „pentru toată experiența asta pe care am trăit-o”

Artistul Ștefan Mihalache (Connect-R) a fost protagonistul unui interviu publicat de Dor.ro. Interviul face parte dintr-un proiect mai larg, „proiectul Roma S/Heroes, desfășurat de asociația Cu Alte Cuvinte și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, care folosește poveștile în educația pentru diversitate”.

Evident, proiectul vorbește despre apartenența la o etnie, iar interviul s-a dorit pe acest subiect.

Dar socoteala din târg nu s-a potrivit cu cea de-acasă. Ștefan Mihalache a vorbit foarte mult despre credința sa creștin-ortodoxă, despre recunoștința pe care i-o poartă lui Dumnezeu pentru tot ce-a trăit, inclusiv pentru suferința prin care a trecut.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Dacă Dumnezeu nu ar exista de G.K. Chesterton vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Acesta a povestit suferința prin care a trecut când era copil, atunci când părinții erau nevoiți să-l ducă la creșă șase zile pe săptămână, pentru a putea munci.

„Mama lucra ca femeie de serviciu la Institutul de Mase Plastice Pipera. Dar, în afară de asta, mai avea oricum două joburi. Spăla scări de bloc și mai lucra la o cucoană. Am aflat ulterior că acea cucoană era mama artistului Geambașu. Eu cumva mai toată copilăria mea am purtat hainele lui, ale lui Geambașu’, un copil de boier, să zic așa.

Iar tata era tinichigiu constructor. Lucrau foarte mult amândoi. Țin minte că tata și acum îmi spune: „Băi, maică-ta m-a lăsat pe mine să fac ce e mai greu. Adică eu te duceam acolo, ea doar te lua”. Și când mă duceau acolo era jale, pentru că plângeam și na, știam că urmează să stau acolo șase zile. Nu-i mai vedeam timp de șase zile și tata îmi povestea că pentru a uita, pe drumul de la tramvai și până la creșă, mă ținea pe gâtul lui, că îmi plăcea mie să stau acolo, și de multe ori făceam pipi pe gâtul lui și era iarnă și îngheța pe spate. Și se confunda lichidul de la pipi cu lacrimile lui, că îl durea inima să mă lase acolo, dar nu avea ce să facă”, a spus Ștefan Mihalache.

Mai mult, Ștefan Mihalache a vorbit cu seninătate despre faptul că este țigan, ceea ce i-a pus în încurcătură pe organizatori: aceștia au cenzurat parțial cuvântul care apare în tot interviul. Astfel, pe Dor.ro găsești cuvântul „ț*gan”, nu „țigan”.

Iată câteva dintre afirmațiile lui Connect-R în interviu:

„Eu am mai spus-o, nu este lumea celor care pot, asta este lumea celor care vor.

Cred că ambiția este mult peste talent. Cred că așa lucrează și Dumnezeu, dacă ceri răbdare, nu îți dă o poțiune magică, gen un talent în care tu să ai răbdare. Îți va da, nu știu, lucruri care se rezolvă în timp și atunci așa câștigi răbdarea. De asta cred că ambiția, dorința e chiar mai mare decât putința și cred foarte tare în manifestarea asta a gândului, să crezi foarte tare, ca și Hristos.

Hristos niciodată n-a zis: „Eu te-am vindecat”. Zicea „Credința ta te-a vindecat” sau întreba înainte: „Crezi tu că pot să te vindec?” Dacă tu nu crezi, nu se întâmplă nimic, fix nimic. Într-adevăr, să zicem poate maeștrii fotbalului sunt englezii, fotbalul s-a născut în Anglia, dar l-au desăvârșit brazilienii pentru că și-au dorit, bine, și că sunt talentați, normal. Unde nu e nimic, nici Dumnezeu nu cere, dar unde e, aia ține de tine, adică ambiția, că asta m-ai întrebat, trece peste talent”.

„Eu am făcut un anunț la un moment dat, la un radio și am zis așa: Dacă se găsește un impresar să îmi dea cât era atunci salariu, cincisprezece milioane sau zece milioane semnez cu el toată viața, doar să știu că pot să mănânc cartofi și să cânt.

Bineînțeles eram ușor inconștient, îi mulțumesc lui Dumnezeu că nu s-a găsit nimeni sa facă treaba asta, dar cred foarte tare într-un job la care să nu te duci – cum e expresia, „la scârbici”. Cred foarte tare în ,,să-ți placă ceea ce faci” și dacă îți place ceea ce faci, rezultatele vor veni, chiar și banii. Vor veni cu siguranță.

De altfel, mi s-a oferit șansa pentru o sumă foarte mare de bani, aș putea spune că ar fi fost cel mai mare contract din viața mea, să apar la emisiunea Burlacul și, pentru că mi s-a spus că trebuie să apar și dezbrăcat, am refuzat total și era cel mai mare contract din viața mea de până atunci și l-am refuzat, pentru că știu că dușmanul binelui e mai binele, pentru că știu că poți să cazi într-o chestie urâtă și nu…

Deci n-ai mai face ceva ce e împotriva valorilor tale?

Da, absolut nimic împotriva valorilor mele.”

„Vezi, aici este o chestie mai deosebită un pic și anume, cred foarte tare în tot activismul ăsta pro-romi, să facem acțiuni pentru educația romilor, dar până la un moment dat.

Nu cred că asta trebuie să rămână veșnic pentru că, cred că rasismul de exemplu, va dispărea cu adevărat de tot în momentul în care nu vom mai vorbi despre el sub nicio formă. Dar deocamdată, suntem în punctul în care trebuie să ne ajutăm semenii, dar când semenii noștri vor da rezultate și vor fi fruntași în domeniile sociale – în România, cel puțin –, gata, trebuie să oprim totul.

Sunt mândru, îi mulțumesc lui Dumnezeu că am aptitudinile astea, cum este și o mică povestioară, un mit despre romi, că atunci când Dumnezeu a împărțit meseriile, Dumnezeu i-a oferit romului o vioară și atunci de-aia ăsta e cel mai mare talent al nostru, talentul artistic, care include toată arta, și meșteșugărească, și „muzicănțească”, de asta sunt mândru. Și îmi mai place și felul nostru de a ne exprima dragostea, pentru că tot timpul suntem sinceri”.

„Ideea mi-a venit de la Radu Beligan, el a spus într-un interviu că dacă ar fi să concluzioneze viața lui într-un singur cuvânt, ăsta ar fi „mulțumesc” și mi s-a părut genial. Nu cred că există altul mai bun, dar „mulțumescul” ăsta l-aș oferi conștiinței, lui Dumnezeu, pentru toată experiența asta pe care am trăit-o, dar și pentru bucuria asta a lui „a fi”, care este extraordinară”.

Reamintim că Ștefan Mihalache a fost una dintre personalitățile care au pledat public pentru ora de religie în școală. „Nu ne putem lipsi copiii de cel mai frumos model, Domnul nostru Iisus Hristos”, a spus el atunci.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE