luni, iulie 15, 2024
ACTUALITATEPreședinte Societății Române de Endocrinologie avertizează: Este o greșeală să luăm iodură...

Președinte Societății Române de Endocrinologie avertizează: Este o greșeală să luăm iodură de potasiu, dacă nu avem certitudinea expunerii la un mediu radioactiv

Președinte Societății Române de Endocrinologie, Cătălina Poiană, a declarat vineri că este o greșeală să se administreze iodură de potasiu în condițiile în care nu există certitudinea expunerii la iodul radioactiv, informează Agerpres.

„Iodura de potasiu este un agent terapeutic pe care îl folosim ca să protejăm tiroida de expunere la iod radioactiv. De ce vrem să protejăm tiroida? Pentru că în condițiile expunerii la iod radioactiv există riscul de dezvolta mai târziu cancer tiroidian. Ceea ce trebuie să ținem cont este legat de două aspecte: pe de o parte noi trebuie să fim convinși că în cazul accidentului nuclear dacă s-ar produce izotopul care se eliberează este iodul radioactiv.

Iodura de potasiu protejează doar împotriva iodului radioactiv, împotriva expunerii la iod radioactiv, nu și în cazul expunerii la alți agenți radioactivi. Este o greșeală să luăm iodură de potasiu în condițiile în care nu avem certitudinea expunerii la iodul radioactiv.

Hrănește bine(le)! Cumpără suplimentul alimentar Propolis mielat (tinctură de propolis cu miere) și vei contribui la susținerea siteului R3media.

Nu toți suntem expuși la același risc în condițiile expunerii la iod radioactiv. Spre exemplu, persoanele peste 60 de ani se consideră că nici nu ar trebui să ia iodură de potasiu decât dacă sunt foarte aproape de locul unde s-a produs sau dacă doza de expunere este foarte mare atât de mare încât să distrugă tiroida, ceea ce nu se întâmplă decât acolo, strict la focar.

Persoanele cele mai la risc de a dezvolta cancer de tiroidă în timp după expunerea la iod sunt sugarii, copiii, femeile gravide sau femeile care alăptează, acestea sunt primele care trebuie evacuate sau adăpostite în cazul unei asemenea situații grave care ar putea să se producă.

Ceea ce însă recomandăm tuturor persoanelor este aceea de a nu lua iodura de potasiu preventiv, fără a ști dacă există sau nu expunere la iod radioactiv și mai ales fără a consulta medicul. (…) De asemenea, trebuie să ținem cont și să ne luăm niște măsuri de precauție, respectiv consultarea medicului atunci când un pacient are o gușă nodulară și are și afectare cardiacă sau atunci când există gușă nodulară cu hipertiroidism sau cu boală autoimună a tiroidei.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Opțiunea Benedict, de Rod Dreher și vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

În toate aceste situații medicul trebuie consultat, pentru că trebuie văzut în ce situație este pacientul respectiv, ce patologii asociate are și care sunt riscurile la care este expus. Recomandarea noastră, și aici vin în plus cu o recomandare în calitate de președinte al Colegiului Medicilor din Municipiul București, rog persoanele să aibă încredere în specialiștii în domeniul sănătății, să asculte părerea experților și să nu facă asemenea lucruri.

Să nu își auto-administreze această medicație fără consultarea medicului și fără a fi sigur că este nevoie. Sunt convinsă că organele abilitate ale statului monitorizează nivelul de iradiere și că se iau absolut toate măsurile care sunt menite să protejeze populația în eventualitatea nefericită a unui posibil accident nuclear. Din acest considerent, ca endocrinolog sfătuiesc pacienții să nu își auto-administreze această medicație, iar ca reprezentant al medicilor rog populația să aibă încredere în profesioniștii din sănătate”, a declarat doamna endocrinolog.

Hrănește bine(le)! Cumpără suplimentul alimentar Etamynis (alergie la praf, polen, venin) și veicontribui la susținerea siteului R3media.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

3 COMENTARII

  1. aveti incredere in cioclii medicali, s-a vazut in ultimii 2 ani cat de mult ne vor binele si cat sunt de pregatiti. Cine mai crede orbeste in medicii de azi o sa ajunga mai repede la sacul de plastic.
    orice informatie sau tratament prescris de psihopatii astia trebuie studiat si trecut prin multe filtre

  2. de sare iodata cu japca de la nastasel putere ati auzit? abia gasesti sare fara iod pentru muraturi. ipocrizia atinge cote maxime ca de obicei.

  3. Și-așa o fi? Plini de grijă părintească ne-au dat peste mână și când ne gândeam, mai ieri, să luăm C, Zinc și mai ales D, că cică nu-s doar degeaba, dar fac chiar rău luate așa de capul nostru de plebei știrbi și neprofesioniști. Pe urmă, ce să vezi, cică nu doar că nu prea au ce rău să facă, ba chiar atât previn și tratează c-au ajuns în combinație sub enșpe nume pe piață. Și perfectă dreptate să aibă, când o auzi iar pe-asta cu încrederea în specialiști…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE