EDUCAȚIECornel Nistorescu: Un absolvent de universitate costă statul cel puțin 150.000 de...

Cornel Nistorescu: Un absolvent de universitate costă statul cel puțin 150.000 de euro. Înmulțiți cu un milion și obțineți dimensiunea cadoului făcut țărilor deștepte

Jurnalistul Cornel Nistorescu scrie că Președintele și Guvernul României ignoră o mare problemă: exodul absolvenților de facultate din România către alte țări.

El afirmă că trei decenii, România „a funcționat numai ca rezervor de forță de muncă, de forță fizică (mai ales pentru mercenari și societăți internaționale de pază în zone de conflict) sau de valori artistice și de performeri în inteligență artificială”.

Directorul „Cotidianului” notează că un absolvent de facultate costă statul român cel puțin 150.000 de euro, iar până acum, din țară au plecat între jumătate și un milion de absolvenți.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Cultura noastră: ce a mai rămas din ea, de Theodore Dalrymple vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

„Un absolvent de universitate costă pînă la faza de diplomă (inclusiv) cel puțin 150.000 de euro. Faceți un calcul să vedeți cîți oameni școliți a făcut cadou România? Înmulțiți o jumătate de milion sau un milion cu 150.000 și obțineți nu doar cadoul făcut țărilor deștepte, dar și dimensiunea găurii financiare din bugetul României. Era atît de greu să introducem limitări de timp pentru cei care au studiat pe banii statului român? Era așa dificil să construim politici pentru dezvoltarea și afirmarea lor în societatea romanească?

Să plece doctorii, zicea inconștient primul aventurier al țării!”, a scris Cornel Nistorescu.

El afirmă că Loteria Vizelor sau dosarele pentru Canada și Australia „au fost și ele forme de a selecta performeri profesionali și intelectuali. Regret enorm că într-o perioadă am publicat anunțuri despre Loteria Vizelor în SUA și nu am contestat public practica în cauză”.

Actualul Primar al Sectorului 1, franțuzoiaca Clotilde Armand, recunoștea fenomenul într-un editorial din Financial Times.

„Dar dacă privim tabloul mai general se poate observa o altă poveste. O mare parte din bogăţia Europei curge dinspre ţările mai sărace spre cele mai bogate – iar nu invers. Să începem cu exodul creierelor. Periferia Europei suferă de o hemoragie de tineri muncitori inteligenţi a căror educaţie a fost plătită de contribuabilii din ţările lor natale.

În 2009-2015 România şi-a pierdut jumătate din numărul de medici. În fiecare an, aproximativ 10% din cei rămaşi sunt recrutaţi activ de agenţii de resurse umane care caută profesionişti pentru tratamentul ţărilor vest-europene în curs de îmbătrânire.

Şi nu e vorba doar de România. Polonia şi-a pierdut cel puţin 7% din medici şi asistente în decurs de un deceniu. Sondajele din rândul studenților polonezi la medicină arată că jumătate dintre ei plănuiesc să plece după ce vor absolvi. În Bulgaria cifra respectivă e de 90%. Croaţia, care a aderat la UE în 2013, şi-a pierdut deja 5% din personalul medical.

Acest exod constituie un transfer de facto de avuţie – şi încă unul mare. Educaţia unui singur medic costă bugetul public al României în jur de 100.000 de euro. Cheltuiala aceasta nu figurează în documentele negociatorilor bugetului UE, dar ar trebui. Numai hemoragia anuală de medici reprezintă echivalentul a peste un sfert din fondurile puse anual la dispoziţia României de către Bruxelles pentru a o ajuta să prindă din urmă restul clubului”, scrie ea în 2020.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3media

8 COMENTARII

 1. Excelentă analiza.

  Și să adăugăm că pe lângă capitalul investit și pierdut, viața și demografia este deja in sine o valoare.

  4 milioane de Români donați Italiei, Spaniei, Franței, Germaniei și Angliei inseamnă pentru ei ajutor să nu mai trebuiască să aducă migrație musulmană care perturbă ordinea europeană, și așa ajutăm sistemul lor de pensii fără costuri sociale și politice specifice migrației

 2. He,he Dumnezeu nu doarme.Cand Ceausescu cerea Germaniei Federale 10,000 de marci pentru fiecare etnic german care parasea Romania s-a oparit Europa Libera care urla ca ii vinde ca pe sclavi.Romanii ,prosti din nastere vesnic in cautarea mancarii si pe acea vreme,puneau botul ,ca si acum, la manipularea mediatica si injurau regimul ceausist fara ca putinii neuroni care ii aveau sa realizeze ca cei care paraseau tara majoritatea erau calificati si scoliti in facultati pe banii statului roman ,adica pe ai nostri.In Occidentul caruia se prosterneaza totii snobii si prostii din Romania nu e nimic gratis nici macar invatamantul ,nu mai vorbim de cel superior.In mult laudata SUA scolarizarea unui inginer sau medic merge catre un milion de dolari.Studentul are trei variante : fie l-au nascut niste parinti bogati,fie se imprumuta pana la batranete in banci,fie gaseste o firma ,societate care ii acorda o bursa de studii.In ultimele doua variante omul este aproape pe viata sluga celor care ii dau banii.Mai toata lumea s-a trezit numai in Romanica veselie mare.Se bucura prostii ca banii care i-au platit impozite zboara spre iubitul West.Vorba lui Brancusi,suntem tot mai prosti si mai saraciSi mai duc de nas pe prosti unii smecheri care ii imbrobodesc ca dusmanul e Rusia.

 3. O porcărie de articol, scris cu statistici închipuite de un ziarist ipocrit cu nostalgii totalitare. Dacă nu suntem, ca tara, în stare sa oferim un cadru decent de dezvoltare, social, economic, hai sa nu lăsăm pe nimeni sa aibe acces la asa ceva și sa luam cât mai mult de la cei care pot munci și fi productivi

  • Nu despre asta este vorba. Dimpotrivă, ci tocmai de a oferi acel cadru ca oamenii valoroși să rămână în țară și să muncească. Pe de altă parte, nu mi se pare corect ca eu să plătesc școlarizarea unuia, iar apoi să beneficieze italienii de munca lui. Vrea să facă ce vrea, foarte bine, dar pe banii lui. Vrei bani de la poporul român, atunci măcar 5 ani după absolvire muncești în țară (privat sau stat).

  • Tovarășe ”Viorel G”, școala costă peste tot în lume! România pregătește, școlește, oameni 12 ani sau 18 ani, apoi îi livrează gratis,țărilor ”occidentale” (de fapt noilor puteri coloniale)! Ăsta este purul și tristul adevăr! Ăn rest poți să aberezi tovărășia ta cât vrei, dar nu poți contesta o evidență!

Cele mai populaR3 articole

Articole R3laționate

IMPORTANT

Fiți LEI pentru R3: Am strâns 12.851 de lei din 45.000,...

Dragi prieteni, aici o să vă țin la curent cu campania de donații pe care am început-o pe 1 iulie 2021 și care se termină...