marți, mai 21, 2024
ACTUALITATEPremierul ceh: Vom discuta despre fularul cu „Ungaria Mare” al premierului Orbán...

Premierul ceh: Vom discuta despre fularul cu „Ungaria Mare” al premierului Orbán la întâlnirea Grupului de la Visegrád

Premierul ceh, Petr Fiala, este foarte sigur că la întâlnirea de joi a prim-miniștrilor Grupului de la Visegrád (V4), va fi menționată apariția publică a premierului ungar Viktor Orbán, cu un fular înfățișând o hartă a Ungariei Mari, informează Rmx.news.

„Ceea ce iese uneori din Ungaria, fie sub formă de declarații sau acțiuni, nu ajută situația. Am notat și fularul premierului Orbán și nu am nicio îndoială că va fi menționat în cadrul întâlnirii de mâine”, a comentat Fiala miercuri, după ședința cabinetului premierului ceh.

În ultimul timp, Cehia și Slovacia au devenit din ce în ce mai ostile Ungariei și, în multe cazuri, și Poloniei. Sub guvernele mai liberale, pro-UE din Cehia și Slovacia, aceștia au încercat să marginalizeze Ungaria.

Orbán, la rândul său, spune că țările învecinate citesc prea multe în acel fular și că servește doar ca o amintire pentru etnicii maghiari care încă locuiesc în țările vecine, care sunt în multe cazuri supuși discriminării, cum ar fi în Ucraina, unde moștenirea lor culturală și lingvistică este atacată, inclusiv prin legislație care interzice maghiarilor să-și folosească limba în medii oficiale.

Pe lângă teritoriul maghiar de astăzi, fularul înfățișează și părți din Austria, Slovacia, Croația, Slovenia, Serbia, Ucraina și România. Ungaria și-a pierdut 72% din teritoriul său la sfârșitul Primului Război Mondial și o mare parte din populația sa, ceea ce este văzut ca o nedreptate istorică în interiorul țării până în prezent.

Premierul este ferm convis ca se va discuta despre fularul lui Orban, dar si alte probleme precum securitatea energetică, războiul din Ucraina și migrația, care ar trebui să fie printre principalele subiecte ale sesiunii plenare.

„Întâlnirea prim-miniștrilor V4, care va avea loc mâine, este prima după mult timp. Nu ne-am întâlnit de cel puțin jumătate de an. Țara președinției V4, Slovacia, nu a convocat întâlnirea pe baza unor motive întemeiate”, a spus Fiala.

Totuși, premierul ceh a mai menționat că recent cele patru state au decis că ar fi bine să discute subiecte care privesc poziții comune, precum migrația și energia.

Poziția Ungariei față de războiul din Ucraina, care cere negocieri de pace și încetarea ostilităților, i-a înfuriat pe partenerii săi. De asemenea, Ungaria a indicat că nu va trimite arme în Ucraina și că sancțiunile împotriva Rusiei ar trebui să se încheie înainte de anul viitor. Premierul ungar Viktor Orbán susține că sancțiunile au contribuit la o explozie a inflației și au afectat mai mult europenii decât rușii.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

2 COMENTARII

  1. DIN 1526 PÂNĂ ÎN 1699, UNGARIA A FOST OCUPATĂ DE TURCI.
    DIN 1699 PÂNĂ ÎN 1920 A FOST IN IMP. HABSBURGIC

    CÂND A FOST UNGARIA MARE?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE