vineri, septembrie 22, 2023
ȘTIRIZelenski, critici la adresa Israelului: Oare nu este momentul ca statul vostru...

Zelenski, critici la adresa Israelului: Oare nu este momentul ca statul vostru să aleagă cu cine este?

Cu toate că Israelul a declarat ferm că nu va trimite ajutoate militare în Ucraina, Președintele ucrainean Volodimir Zelenski, nu-și pierde speranța și încearcă în continuare să obțină ajutorul militar, informează Cotidianul.ro.

În cadrul unei conferințe organizate de ziarul israelian Haaretz, Zelenski a redeschis subiectul referitor la apărarea antiaeriană a Ucrainei: „Oare nu este momentul ca statul vostru să aleagă cu cine este?”, a spus el. În viziunea acestuia, refuzul de a trimite arme în Ucraina arată că Israelul „se face că nu vede teroarea Rusiei”.

„Statul vostru este de partea lumii democratice, care luptă împreună împotriva amenințării existențiale? Sau este cu cei care se fac că nu văd teroarea Rusiei, chiar și atunci când rezultatul acestei terori este distrugerea totală a securității globale?”, a spus Zelenski.

Până în momentul de față, ajutorul pe care Israelul l-a oferit Ucrainei a constat în ajutor umanitar, căști și veste antiglonț, iar ucrainenii își doresc mai mult de atât, și anume sistemul de apărare antiaeriană Iron Dome.

„Aceasta este decizia guvernelor voastre… să nu supere Kremlinul, o atitudine adoptată cu mult timp în urmă. Dacă am fi reușit să ne apărăm împotriva amenințării rachetelor și dronelor, Rusia nu s-ar mai fi îndreptat acum către Iran pentru a-i oferi ceva în schimbul faptului că Teheranul susține teroarea rusă”, a spus Zelenski, refrindu-se aici la livrarea de drone iraniene pentru armata rusă.

Președintele ucrainean este de părere că astăzi nu ar fi existat o alianță între Iran și Rusia dacă Israelul ar fi acționat încă din 2014, după anexarea Crimeii și ar fi trimis sisteme antiariene Ucrainei. Poziția adoptată de premierul de la acea vreme, Benjamin Netanyahu, refuzul categoric al acestuia de a furniza sisteme antiariene Ucrainei, a rămas neschimbat până în ziua de astăzi, ba mai mult, șansele ca Netanyahu să câștige alegerile anticipate ce vor avea loc pe 1 noiembrie, sunt destul de mari.

Potrivit ministrului israelian al Apărării, Benny Gantz, Israelul susține Ucraina, însă din cauza unor limitări de ordin tehnic, nu este posibilă livrarea de armament în Ucraina.

Chiar dacă Zelenski acuză Israelul că nu observă teroarea rusă, aceste acuze nu sunt definitorii pentru poziția președintelui Zelenski față de Tel Aviv. Președintele ucrainean vede Ucraina viitorului ca pe un „Israel mare”. La începutul anului, Zelenski transmitea că nu va adopta niciodată o poziție de neutralitate în cazul în care vor exista viitoare conflicte între NATO, UE și Rusia: „Nu putem vorbi despre «Elveția viitorului». Însă cu siguranță putem deveni un «Isarel mare»”, a spus atunci Zelenski.

În viziunea acestuia, Ucraina „nu va fi absolut liberală, europeană”. „Nu vom fi mirați să avem reprezentanți ai forțelor armate sau ai Gărzii Naționale în toate instituțiile, supermarketuri, cinematrografe – vor fi oameni cu arme. Sunt sigur că problema securității va fi numărul unu în următorii zece ani”, a mai spus acesta.

 

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

CITEȘTE MAI MULT

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

37,000FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate