După ce a fost acuzată că și-a răpit propriul copil și a fost deportată din Marea Britanie, Diana Bercuci continuă lupta de a-și recupera băiețelul de la tatăl englez, scrie Libertatea.
Ajunsă în Focșani, românca de 35 de ani a deschis acțiune la CEDO împotriva statului român, care a dispus în primă instanță ca băiatul să fie trimis la Londra, deși tatăl nici măcar nu și-a recunoscut copilul în primii doi ani.
„Am avut parte de un tratament mai rău decât un criminal. A fost foarte umilitor, având în vedere că m-am dus într-o țară, am plătit taxe acolo, nu am făcut nimic penal acolo, n-am luat nici măcar o amendă de viteză și să ajung fiu deportată doar pentru că am avut grijă de copilul meu. Mi se pare extraordinar de discriminator și denigrator”, spune tânăra.
Situația absurdă creată de legea din Marea Britanie: Diana are voie să-și vadă copilul aflat acum în Anglia, doar dacă merge ea acolo. Însă femeia are interdicție de a mai intra în țară.
Citești și ajuți! Cumpără cartea: Cultura noastră: ce a mai rămas din ea, de Theodore Dalrymple vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3Media.
„Judecătoarea de la Curtea de familie, cu toate că i-am zis că voi fi deportată, a considerat că poate să-mi dea voie să-l văd în Marea Britanie, spunând că minorul nu are ce căuta în România”, explică Diana.
Când s-a întors în România i-a trimis un mesaj tatălui copilului, în care îi cerea voie să-și vadă băiatul. Tatăl însă a apelat la poliție, care i-a trimis româncei condițiile prin care poate să-și vadă copilul. „Am voie să contactez tatăl doar dacă mă duc în Marea Britanie și doar cu două săptămâni înainte. Dacă îl contactez în oricare altă zi încalc ordinul de restricție și o să fiu arestată din nou”, expune situația Diana. Cât timp a stat închisă, mama ei a putut să-l vadă pe băiat câteva minute pe Skype, o dată la două săptămâni, fiindcă poliția metropolitană i-a impus tatălui să permită familiei să-l vadă două ore pe lună. Program care nu este respectat, susține Diana.
Pentru că îi expirase contractul de muncă în Marea Britanie, Diana a decis să revină cu copilul în România, băiatul având de altfel cetățenie română. Atunci, tatăl copilului i-a făcut plângere penală de răpire internațională. Era aprilie 2019.
Citești și ajuți! Cumpără cartea: Ghidul incorect politic –despre femei, sex și feminism, de Carrie Lukas vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3Media.
„Curtea trebuia să se asigure că acest copil nu va fi supus la un tratament insuportabil, alienare parentală, pentru că, până la urmă, copilul a fost luat din familia cu care a locuit doi ani și jumătate și pus într-o casă nouă, cu niște persoane pe care nu le cunoștea. Cu tatăl se vedea la două săptămâni și nu avea o relație extraordinară și pe bunici nu-i văzuse în viața lui”, spunea Diana. A făcut recurs, astfel că decizia nu s-a pus în aplicare. Urma să fie judecată în ianuarie 2020. Între timp însă, în noiembrie 2019, Diana a fost arestată de pe aeroport, iar copilul a ajuns la tatăl pe care abia îl cunoștea. „Curtea de Apel a spus că, fiindcă la acel moment minorul se întorsese în Marea Britanie și eu sunt arestată, dosarul nu mai are obiect. Dar Curtea trebuia să judece indiferent unde era copilul sau mama, să se uite pe ce a făcut Tribunalul București și să dispună unde trebuie să rămână minorul, care era obiectul procesului. Nu au făcut asta”, mai spune tânăra. Acum, după ce a revenit în țară, Diana Bercuci a deschis o acțiune la CEDO împotriva statului român, așteptând să-și găsească dreptatea aici.
Acesta nu este primul caz când o instanță din România încredințează părintelui de altă naționalitate copilul făcut cu un cetățean român. O astfel de situație s-a petrecut cu Ana Maria Stancu și fiul ei, care a fost încredințat de tribunalele din România tatălui portughez.