vineri, iulie 19, 2024
OPINIIPoza și filmul

Poza și filmul

Una din diferențele dintre progresiști și conservatori (sunt multe!) constă în perspectiva asupra istoriei. Progresiștii simt momentul, dar nu înțeleg durata. Sau altfel spus, percep poza, dar le scapă filmul.

Progresistul deschide ochii, privește lumea din jurul său și zice: vai, generația mea este cea mai grozavă din istorie. Suntem cei mai deștepți, cei mai avansați tehnologic, avem gândirea cea mai profundă. Toți cei de dinainte au fost niște înapoiați, niște bigoți, cu niște concepții de viață ignorante. În consecință, putem arunca la gunoi tot ce e vechi. Noul este valoarea supremă în timp ce binele și răul sunt relative și trecătoare.

Dimpotrivă, conservatorul realizează că absolut toate generațiile precedente au fost, fiecare la momentul său, „cele mai avansate” și „cele mai moderne” din toate timpurile, și că actuala generație va deveni și ea la rândul ei retrogradă și depășită. Conștient că tot ce se construiește astăzi se face pe umerii giganților care ne-au precedat, conservatorul este de asemenea responsabil să dea mai departe ștafeta și să lase o moștenire celor ce urmează.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Să nu trăim în minciună. Un manual pentru disidenții creștini, de Rod Dreher, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Din istorie, conservatorul păstrează acele idei și principii care și-au dovedit valoarea și au trecut proba timpului. În ceea ce privește noutatea, aceasta este acceptată în măsura în care nu încalcă principiile binelui. În mod similar, comunistul observă că unii oameni posedă case, terenuri, întreprinderi etc în timp ce alții sunt săraci și lipsiți. Și atunci, fără să își pună prea multe întrebări, își spune: asta e nedrept. Trebuie să le luam casele, terenurile, întreprinderile de la cei bogați și să le dăm celor săraci. El nu vede decât poza de azi – inegalitatea, scăpandu-i filmul – procesul prin care se creează bunurile. El nu are nici o idee câtă muncă, imaginație și inteligență a trebuit să consume cel „bogat” până să devină bogat.

Redistribuirea resurselor de la cel bogat la cei săraci a dus inevitabil la risipă, căci noii stăpâni nu au avut nici spiritul întreprinzător și nici cunoștințele necesare gospodăririi întreprinderilor. În mod similar, progresistul mândru de faptul că el este cea mai nouă generația nu va fi în stare să ducă mai departe tocmai progresul cu care se mândrește.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE