OPINIIPoza și filmul

Poza și filmul

Una din diferențele dintre progresiști și conservatori (sunt multe!) constă în perspectiva asupra istoriei. Progresiștii simt momentul, dar nu înțeleg durata. Sau altfel spus, percep poza, dar le scapă filmul.

Progresistul deschide ochii, privește lumea din jurul său și zice: vai, generația mea este cea mai grozavă din istorie. Suntem cei mai deștepți, cei mai avansați tehnologic, avem gândirea cea mai profundă. Toți cei de dinainte au fost niște înapoiați, niște bigoți, cu niște concepții de viață ignorante. În consecință, putem arunca la gunoi tot ce e vechi. Noul este valoarea supremă în timp ce binele și răul sunt relative și trecătoare.

Dimpotrivă, conservatorul realizează că absolut toate generațiile precedente au fost, fiecare la momentul său, „cele mai avansate” și „cele mai moderne” din toate timpurile, și că actuala generație va deveni și ea la rândul ei retrogradă și depășită. Conștient că tot ce se construiește astăzi se face pe umerii giganților care ne-au precedat, conservatorul este de asemenea responsabil să dea mai departe ștafeta și să lase o moștenire celor ce urmează.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Să nu trăim în minciună. Un manual pentru disidenții creștini, de Rod Dreher, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Din istorie, conservatorul păstrează acele idei și principii care și-au dovedit valoarea și au trecut proba timpului. În ceea ce privește noutatea, aceasta este acceptată în măsura în care nu încalcă principiile binelui. În mod similar, comunistul observă că unii oameni posedă case, terenuri, întreprinderi etc în timp ce alții sunt săraci și lipsiți. Și atunci, fără să își pună prea multe întrebări, își spune: asta e nedrept. Trebuie să le luam casele, terenurile, întreprinderile de la cei bogați și să le dăm celor săraci. El nu vede decât poza de azi – inegalitatea, scăpandu-i filmul – procesul prin care se creează bunurile. El nu are nici o idee câtă muncă, imaginație și inteligență a trebuit să consume cel „bogat” până să devină bogat.

Redistribuirea resurselor de la cel bogat la cei săraci a dus inevitabil la risipă, căci noii stăpâni nu au avut nici spiritul întreprinzător și nici cunoștințele necesare gospodăririi întreprinderilor. În mod similar, progresistul mândru de faptul că el este cea mai nouă generația nu va fi în stare să ducă mai departe tocmai progresul cu care se mândrește.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumim!

Redacția R3media

Dacă dorești să fii alături de noi, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

[gs-fb-comments]

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate

IMPORTANT

O chemaR3 la susținere

Dragi prieteni, după patru luni de pauză, revenim la voi pentru a sprijini efortul nostru. Dacă doriți să ne ajutați luna aceasta, o puteți face...