ACTUALITATEGuvernatorul BNR: Independența alimentară a țării, componentă a securității naționale. Desființarea școlilor...

Guvernatorul BNR: Independența alimentară a țării, componentă a securității naționale. Desființarea școlilor de meserii a dus la o penurie de tractoriști, mecanici, mecanizatori

România trebuie să valorifice mult mai bine avantajele competitive pe care le deține pentru dezvoltarea agriculturii și asigurarea independenței alimentare a țării, însă principalele obstacole sunt de natură structurală și rezolvarea lor trenează de peste 30 de ani, spune guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu, conform Rost.

În noul context geopolitic dezvoltarea agriculturii și asigurarea independenței alimentare a țării capătă noi valențe devenind o componentă a securității naționale, dar pentru aceasta România va trebui să valorifice mult mai bine avantajele competitive pe care le deține, a subliniat Mugur Isărescu.

„Dar oricât de deficitară ar fi finanțarea activităților agricole, nu acesta este principalul obstacol în calea dezvoltării acestei ramuri. Principalele obstacole sunt de natură structurală și rezolvarea lor trenează de circa 30 de ani”, a subliniat, marți, Mugur Isărescu, într-un mesaj citit de economistul șef al BNR, Valentin Lazea, la Conferința Națională dedicată Programului „Tineri Lideri pentru Agricultură”, anunță Agerpres.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Evul întunecat, noua moralitate de Joseph Sobran vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Astfel, o primă problemă structurală o constituie fărâmițarea excesivă a proprietății agricole și lipsa consolidării, fie prin absorbție, fie prin asociere.

„Micii producători sunt încă reticenți confundând asocierea cu cooperația din vremurile comuniste, dar nu realizează că individual pot discuta de pe picior de egalitate cu furnizorii de semințe și îngrășăminte, cu firme de transport și depozitare, cu marile lanțuri de magazine. Vă revine dumneavoastră, tinerilor lideri din agricultură, să schimbați această mentalitate”, a transmis guvernatorul BNR.

Hrănește bine(le)! Cumpără suplimentul alimentar Lăptișor de matcă crud și vei contribui la susținerea siteului R3media.

Potrivit sursei citate, o altă problemă structurală a agriculturii menționată de guvernatorul BNR este meteo-dependența, în lipsa unui sistem de irigații corespunzător.

„Irigațiile sunt prealabile numai pentru fermele suficient de mari, ceea ce se leagă de punctul precedent. În al doilea rând refacerea pe vechea structură a sistemului de irigații moștenit de la regimul comunist ar fi o greșeală, deoarece acesta se baza pe suportarea de către bugetul de stat a costului electricității, ceea ce este complet anti-economic.

Pe de o parte, fermele trebuie să fie suficient de mari pentru a putea suporta ele însele prețurile crescute ale electricității, iar pe de altă parte, în toate zonele unde este posibil, irigarea prin pompare electrică ar trebui înlocuită cu irigare gravitațională, din lacuri și rezervoare săpate în munți”, a adăugat Mugur Isărescu.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: George Soros – puterea din umbră, de David Horowitz și Richard Poe, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

De asemenea, lipsa unei forțe de muncă adecvat calificate în agricultură reprezintă o altă problemă structurală pe care România nu a reușit să o rezolve deocamdată.

„O altă problemă structurală este insuficiența unei forțe de muncă adecvat calificate. Desființarea școlilor de meserii a dus la o penurie de tractoriști, mecanici, mecanizatori etc. Sectorul privat a preluat o parte din sarcina învățământului, dar nu poate face prea mult fără o implicare mai semnificativă din partea statului”, a atras atenția guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Hrănește bine(le)! Cumpără suplimentul alimentar Propolis mielat (tinctură de propolis cu miere) și vei contribui la susținerea siteului R3media.

PARTENERI

WordPress RSS Feed Retriever by Theme Mason

  • Iulian Capsali: Nu mai căutați apa în nisipIulian Capsali: Nu mai căutați apa în nisip
    Eșecul României în relația cu UE trebuie decontat de SRI și SIE, instituții care dirijează toată politica internă (probabil toate partidele parlamentare și multe extraparlamentare), externă, presa, și patronează dezastrul… Read more »
WordPress RSS Feed Retriever by Theme Mason

Dragi prieteni,

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate