ACTUALITATEPovestea sărbătorilor de iarnă în Bucovina: De la tăiatul porcului de Ignat,...

Povestea sărbătorilor de iarnă în Bucovina: De la tăiatul porcului de Ignat, la cetele de colindători în Ajunul Crăciunului sau la mersul cu Iordanul de Bobotează

Sărbătorile de iarnă, marcate de obiceiuri și tradiții ce au reușit să dăinuiască în timp, fiind transmise din generație în generație chiar și în cele mai negre vremuri ale poporului român, au de trecut în acest an proba restricțiilor sanitare.

De la colindătorii ce se aud în Ajunul Crăciunului, la „mersul cu Iordanul” de Bobotează, această perioadă din an este marcată de un șir de momente ce se păstrează în toate zonele din România.

O zonă încărcată de obiceiuri și tradiții de iarnă este Bucovina. Nu știm câte obiceiuri și tradiții se mai pot ține în contextul restricțiilor sanitare, însă spre neuitare încercăm să le amintim. Iar e la Muzeul Satului Bucovinean am aflat, dintr-o postare pe pagina oficială de Facebook, cum sunt sărbătorile de iarnă în această zonă.

„E timpul să începem poveștile sărbătorilor de iarnă, pe care, apoi, le vom reda în imagini ajutate de cuvinte atunci când le va veni rândul.

Trecerea peste ani se încheie mereu cu un şir de obiceiuri care încep la Sf. Nicolae (Sânnicolae) şi se termină în ianuarie la Sf. Ioan.

Sărbătorile de iarnă sunt încărcate de obiceiuri şi tradiţii legate de solstiţiul de iarnă, sărbători ale vechilor religii solare (mai ales celtice) peste care s-au suprapus elemente romane (Saturnaliile şi Calendele lui ianuarie) şi mai apoi mithraice (Sol Invictus); mai târziu creştinismul a păstrat vechile date însă a rânduit sfinţii creştini.

Majoritatea obiceiurilor de iarnă bucovinene au un caracter agrar, simbolistica fiind cea a morţii anului vechi şi a reînvierii celui nou, practic o transpunere a ciclului natural. Pe 20 decembrie e ignatul (numele derivă din Ignis), când este sacrificat porcul (…)

Ajunul Crăciunui – sărbătoarea creştină Naşterea Domnului Iisus Hristos – este marcată de colind. Practic, în această seară, Simion Fl. Marian spunea că „mic şi mare, tânăr şi bătrân, îndătinează a umbla pe la case şi a colinda diferite colinde”. Reputatul academician amintea că bucovinencele „au datină de a atârna pe sub streaşina din faţă a casei o mulţime de fluor, precum şi alte plante, legate mănunchiuri şi în formă de cruce”.

Poetul bucovinean Vasile Bumbac spunea că „poporul român ce se ocupă cu plugăritul şi păstoritul, nu pretinde de la Anul Nou alte daruri decât timp mănos pentru câmp şi pentru vitele sale.” Bucovina nu face excepţie, astfel că Anul Nou este întâmpinat cu mult alai, cu zurgătul clopotelor, cu pocnetul bicelor, cu strigătul de „mânaţi, măi!” şi de „hăi! hăi!”, pe scurt, cu simbolizarea aratului.

Alături de acestea, în Bucovina sunt prezente alaiurile de măşti (irozi, căiuţi, capre, urşi, cerbi, bunghieri, moşnegi, babe etc.), mai vechi sau mai noi, sau teatrul popular cu tematică istorică (Benzile lui Bujor, Coroi, Jianu, Palanciuc etc.). Trecerea de peste an era marcată şi cu diferite ritualuri magico-religioase, între care menţionăm Vergelul, călindarul, diverse vrăji şi farmece etc.

În dimineaţa primei zile a noului an pornesc semănătorii.

Lungul şir al sărbătorilor de iarnă se încheie odată cu sărbătorile creştine a Botezului Domnului (Boboteaza) cu Iordanul (sfinţirea agheasmei celei mari) şi cea a Soborului Sfântului Proroc Ioan Înaintemergătorul şi Botezătorul Domnului”.

 

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3media

Cele mai populaR3 articole

Articole R3laționate

IMPORTANT

Fiți LEI pentru R3: Am strâns 12.851 de lei din 45.000,...

Dragi prieteni, aici o să vă țin la curent cu campania de donații pe care am început-o pe 1 iulie 2021 și care se termină...