Consiliul Național al Audiovizualului își depășește cu mult competențele și poate fi asimilat unui departament al Parchetului, scrie Ioan Vieru în Cotidianul.
În opinia jurnalistului, CNA ar trebui să aibă doar rolul de a sesiza alte foruri privind activitatea editorială, nu și posibilitatea de a sancționa.
„Existența CNA reprezintă o necesitate în reglementarea audiovizualului, însă nu în forma actuală. Audiovizualul, fie din punct de vedere constituțional, nu poate fi supus cenzurii, ci numai legislației generale care guvernează societatea.
CNA și-a depășit în acești ani competențele unei instituții a statului democratic, chiar dacă a făcut-o în baza statutului legal de funcționare.
După modul cum acționează, CNA poate fi asimilat unui departament al Parchetului, dacă nu cumva a unei instanțe de nivel mediu, ceea ce este aberant.
Creat ca prin abuz de lege, formă concretă de sancționare a unor derapaje care nu ar putea fi dezbătute prima dată decât prin sesizarea unei instanțe competente, CNA face tot mai mult parte din normalitatea românească.
Un cod al audiovizualului ar fi suficient pentru a fi, pentru cei interesați, de la instituții publice la organizații civile, opozabil și aplicabil.
Constituit politic, braț înarmat al unor interese obscure erijate colateral în selectarea unor mostre incriminabile, CNA nu ar trebui să aibă la dispoziție instrumentele sancțiunii directe ci numai pe acelea ale sesizării în ceea ce privește activitatea editorială.
Și așa, un asemenea avertizor finanțat din bani publici ar fi o veritabilă reinventare a cenzurii căreia, desigur, i se pot găsi multe valențe ”utile”.
Derapajele din audiovizual trebuie reglate în principal de mediul profesional, dezbaterea publică fiind natural obligată să urmeze căile corecte.
Faptul că avem ”justiție” într-un loc unde ar trebui să avem doar supraveghere instituțională privind aplicarea unor reglementări tehnice, arată câtă manipulare și șantaj s-au constituit la nivelul statului român.
Faptul că grupul de funcționari reprezentând CNA are dreptate în unele chestiuni, calitatea de cenzori pe care o are în prezent ar trebui anulată.
Prin urmare, legea care guvernează CNA ar trebui esențial revizuită din perspectiva că această instituție nu trebuie să aibă sub nicio formă compentențe în ce privește sancționarea oficială a conținutului editorial”, a notat Vieru.
Consiliul Național al Audiovizualului a ajuns o organiztie infractionala. Pentru amenzile date televiziunilor care spuneau adevarul despre acel vaccin ucigas membrii acestie organizatii au dovedit ca sunt instigatori si complici la genocid.
mass-media necinstita e in intelegere cu CNA:
aprox 6 luni de zile au difuzat “actul secsual…” desi legea nu era in vigoare(inainte de 1 ianuarie 2024);evident ca pt. “obligare” au fost despagubiti,compensati-nici macar nu a trebuit cna sa le faca ceva,nu a fosdt nevoie…