miercuri, aprilie 17, 2024
ACTUALITATEPartidul „Chega”, aliatul AUR din Portugalia, a ajuns a treia forță a...

Partidul „Chega”, aliatul AUR din Portugalia, a ajuns a treia forță a țării după alegerile parlamentare

Partidul conservator și eurosceptic Chega (Destul!) a obținut un rezultat extraordinar la alegerile parlamentare anticipate desfășurate duminică, 10 martie, în Portugalia.

Plecați de la 7% în 2022, cei de la Chega au reușit să strângă peste 18% dintre voturile portughezilor, devenind a treia forță politică a țării, informează mihailneamțu.

Astfel, de la 7,2% dintre voturi în 2022, formațiunea lui Ventura a ajuns la 18,1%. Chega va avea 48 de reprezentanți în Parlamentul Portugaliei, făcând practic imposibilă o alianță de guvernare fără cooptarea sa.

După numărarea a 99% dintre voturi, pe primul loc s-a situat alianța liberală (AD), cu 29,5% dintre voturi, urmată de socialiști (PS), cu 28,6%, pe locul 3 situându-se Chega cu 18,1%

De la locul patru în jos sunt o serie de partide de stânga, inclusiv comuniștii și verzii, care nu au reușit mai mult de 5%.

Liderul AD, Luis Montenegro, a declarat că nu va încerca o alianță cu Chega pentru a guverna, deși este singurul său aliat posibil. Preşedintele Marcelo Rebelo de Sousa mai trebuie să îl invite în mod oficial pe liderul AD să formeze un guvern, lucru despre care Montenegro a spus că se aşteaptă să se întâmple.

Montenegro şi-a exprimat speranţa că PS şi Chega „nu formează o alianţă negativă pentru a împiedica guvernul pe care l-au dorit portughezii”.

Partidul „Chega” are relații strânse cu AUR de la București. Președintele Andre Ventura a fost la București și împreună cu senatorul Claudiu Târziu, președintele CNC al AUR, a vizitat Patriarhia Română, după cum a relatat Rostonline.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE