joi, februarie 29, 2024
ACTUALITATEParohiile românești din Bucovina de Nord, invitate să adere la Biserica Ucraineană,...

Parohiile românești din Bucovina de Nord, invitate să adere la Biserica Ucraineană, condusă de Epifanie: Îi așteptăm pe toți, vom construi lumea noastră ucraineană

Parohiile românești din Bucovina de Nord au fost invitate de către Mitropolitul Epifanie (foto) să adere la structura pe care o conduce, Biserica Ortodoxă Ucraineană, relatează Bucpress.

El i-a numit pe români între „cei care locuiesc pe teritoriul Bucovinei”. Reamintim că majoritatea românilor din Ucraina țin de Biserica Ortodoxă din Ucraina, care a aparținut, până de curând de Patriarhia Moscovei.

„Din statistici, din câte știu, în Bucovina sunt în prezent peste 200 de parohii ale Bisericii Ortodoxe din Ucraina. Deci este o chestiune de timp. Acest proces este ireversibil. Dar ne dorim să fie liniștit și calm, astfel încât totul să se întâmple în plan juridic. Prin urmare, este necesar să se informeze populația, să spunem adevărul. … Și fac apel la toți ucrainenii ortodocși să se unească, și nu numai ucrainenii, ci toți cei care locuiesc pe teritoriul Bucovinei. Aici sunt multe parohii de limbă română. Îi așteptăm pe toți, vom crea condiții adecvate confortabile pentru ca toată lumea să rămână și împreună într-un singur stat, într-o singură biserică ne vom construi viitorul comun ucrainean. Vom construi lumea noastră ucraineană”, a spus Epifanie.

Amintim că Biserica Ortodoxă Română nu recunoaște structura condusă de Epifanie.

Potrivit unui studiu realizat în 2022 de Institutul de Studii Politice și Capital Social din Cernăuți, jumătate dintre membrii comunității românești din Ucraina au declarat că frecventează serviciile divine în limba română la Biserica Ortodoxă Ucraineană păstorită de Mitropolitul Onufrie, care s-a subordonat canonic până la sfârșitul lunii mai 2022 Patriarhiei de la Moscova, iar 29% au precizat că sunt creștini, dar nu frecventează servicii divine.

61% dintre respondenți consideră că este o idee bună deschiderea unor lăcașe de cult în regiunile Cernăuți, Transcarpatia și Odesa de către Biserica Ortodoxă Română, iar 35% au ales să nu răspundă la această întrebare.

spot_img

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

4 COMENTARII

  1. Biserica nouă ucraineană și-a inceput cariera sub patronajul americanilor cu niște concesii acordate LGBTQ, din alea cu incluziune.

    deci e destul de clar in ce duh s-a făcut biserica lui Zelensky.

    la care adăugăm și ce i-au făcut episcopului Longhin și faptul că NU acceptau slujirea in limba română.

    părerea mea e că mai bine vin românii din Bucovina in BOR acasă decat să se așeze sub politrucii din Biserica lui Zelensky

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE